• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Ahmakov - специалист
a_stoev написа:
...Извинявай ама примерите ти за нищо не стават. Ако има недостиг на фреон няма да има достатъчно течност да се запълни изпарителя и няма как да работи ефективно. Примера щеше да е по-коректен ако в двукомпресорна еднокръгова машина работи единия компресор. Въпроса е че това няма да как да е климатик, а някой чилър или VRF система. Основния проблем при такива постановки е меренето на топлоенергията. А втория пример е велика глупост.
Смяташ ли, че не можех да напиша ако на 9ка сложим топлообменници на 18ка, ама се въздържах, защото има хора, които ще си кажат, абе ти ли ще ми казваш, какво мога и какво не мога, я дай аз да го направя и да ти кажа колко е икономично. Ако смяташ, че са празни приказки, мога да ти дам линк за такава реализирана система и човека е сигурен, че е на голяма далавера.

Това почерненото, аз разбирам какво искаш да кажеш, ама някой, прочитайки как трябва да е, за да работи ефективно, като вземе да пълни изпарителя с течност...дано компресора е по далече от него и има по здрави ламарини...

Какво пречи да е с един компресор, ама с две бутала и едното не се движи, поради неправилно разбиране на почерненото? И каква е разликата с износения компресор?

"Меренето" на топлоенергията е елементарно, трябват ти два термометъра, един влагомер и една i,d диаграма за влажен въздух.
a_stoev написа:
Като изключи ОН/ОФ се изравняват налаганията и се стопля външното тяло, затова изчезва скрежа. Изравняването е или през капилярката или чрез превключване на четирипътния. Няма как да се направи аналогия с капилярката на термостата и спри да я намесваш тая капилярка че за нея се изписаха 2 страници талаш.
Абе, аз ще спра да я намесвам, но природните закони ще продължат да си действат, независимо дали аз или някой си дрънка или пише талаш, независимо дали съм съгласен с нещо или не съм. Изравняване има и при разлика в налягането и при разлика в температурата.

Поставените въпроси, не само в този пост, са риторични, не са конкретно към даден човек, никой не трябва да се чувства задължен да отговаря, аргументирано или така по принцип. Нека всеки сам за себеси намери правилните отговорите.
Последна промяна от Ahmakov на пет дек 30, 2011 10:45 am, променено общо 1 път.
Ahmakov - специалист
fox_vt написа:
Не казваш каква е стайната температура при свършване на единия час работа,инвертора гарантирано е бил доста близо до зададената стойност от 22 гр а он оф климатика може и да е отгоре и ето ти липсващите ватове топлина.
Ahmakov написа:
... Вътрешна температура 21,2 С+-0,5 С, отн. влажност 37%... През първия час работи приличен,над средно ниво, инверторен климатик R410, зададени 22 С, вентилатор на авто... През втория час работи он оф климатик R407, чиято цена е колкото монтажа на един приличен климатик на неръждаеми стойки. Зададени 22 С, вентилатор на авто....
8180 - майстор
Ahmakov написа:
Интересно, но никой не си направи труда, да сметне кой климатик колко харчи.
При положение, че климатиците само са покривали топлинните загуби на помещението, възниква въпроса за какво са били "използвани" тези

1939 - 1314 = 625W

произведени в повече от ON/OFF климатика, за което е изразходвал в повече ел.енергия

760 - 326 = 434W
Ахмаков,
Има вероятност да получим някакви полезни сведения от теб, ама ми е трудно да вникна в писанията ти.
На въпроса "А ми кажете, кой е по икономичен. ...", моят най-прост и верен отговор е "Каквото е казал търговеца". Гледам и ти си съгласен с това в изложението си, за разлика от мен.
Още в началото на темата протестирах, че се използват за доказателства моментни мощности.
Хайде, като говорим за топлина (енергия, работа, разход) да смятаме в kWh, както си е редно и вярвам го знаеш.
Не казвам, че е грешно, но малко съм удивен да науча, че ОН-ОФФ климатика работи също с променлива мощност на компресора (от 700W до 1160W в случая). На 15 страници в темата се твърдеше, че това е изключително предимство на "инверторите"!?
В сметките си използваш "рекламен СОР", от което по-нататъшните разсъждения, поне за мен, стават необосновани (вярвам им колкото на търговеца). Нали уж се опитваме да оценим ефективност (икономичност) и вярност на твърденията за СОР - действително става каша. Гледам и ти си учуден от собствените си резултати или криеш отговора на въпросите (ако го знаеш).
Не видях коментар на съмненията ми, че във всичките ти по-предишни писания се използва някаква теоретична (изчислена, очаквана и търговска) ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОЩНОСТ (потребена енергия) от компресора, ВМЕСТО реалната такава!?
И последен въпрос, който би трябвало да е първи - С КАКВО МЕРИ мощността, в изследванията си?

Щом е толкова просто (с два термометъра и и-д диаграма), защо не дадеш реално добитата топлоенергия, вместо да ползваш "рекламния СОР"!?

Понеже е възможно да греша, бих се радвал да чуя кратък и разбираем извод от проведените експерименти, които оценявам и приветствам.

Моят отговор: Дотук, с доста АКО, експериментът показва, че вероятно инверторът се е справил два пъти по-икономично с евентуално една и съща работа спрямо ОН-ОФФа. Необходимо е да се оценят евентуални грешки от измерването на електрическата мощност, а също и от нееднаквост на условията.
Тези (мнооого хипотетични) 652W в повече при ОН-ОФФ, ако ги има са ПОВЕЧЕ свършена работа (+), с цената на повече изконсумирана енергия (-), но ПОНЕ ПЪРВОТО е получено чрез "търговски твърдения", а второто с неясно измерване.
preslav - майстор
Аз бих те помолил за един друг тест:
В два аналогични (като температура и влажност) дни да засечеш за колко време и с каква консумация на енергия единия и другия климатик ще достигнат до зададената температура, важно ще е и стартовата температура на помещението да е еднаква. Мисля, че един такъв тест ще е доста показателен за предимствата на "инвертора" - личните ми очаквания са, че разликата ще е несъществена.
Благодаря предварително ако направиш този тест и споделиш наблюденията си!
Искам да използвам случая и да поздравя всички участници във форума с настъпващата 2012 година, нека тя да е поне не по-лоша от отиващата си!
fox_vt - майстор
Ahmakov написа:
fox_vt написа:
Не казваш каква е стайната температура при свършване на единия час работа,инвертора гарантирано е бил доста близо до зададената стойност от 22 гр а он оф климатика може и да е отгоре и ето ти липсващите ватове топлина.
Ahmakov написа:
... Вътрешна температура 21,2 С+-0,5 С, отн. влажност 37%... През първия час работи приличен,над средно ниво, инверторен климатик R410, зададени 22 С, вентилатор на авто... През втория час работи он оф климатик R407, чиято цена е колкото монтажа на един приличен климатик на неръждаеми стойки. Зададени 22 С, вентилатор на авто....
Добре де това ти е началната температура след час колко е като почва другия климатик колко е началната същата стая ли е колко е крайната.Не мога да разбера гоните тука някви сметки и изчисления а най елементарното и важно нещо като температурата в стаята не отчитате,нали се сещате че именно помещението трябва да се стопли а не няква си машина да изгори киловат два.
1115 - специалист
Чаро написа:
.....
Няма спор при он/оф има повече стартове за единица време, повече пусков ток, повече време в "празна" работа (което никой не отчете до сега- работа на компресора до влизане в работен режим).
Неуспорим е и факта посочен по-горе за площта на топлообменниците,ниските обороти на компресора и ефективността на пренос (КОП).
Всичко е написано по-горе в темата , ама доста хора не го признаха, а има и хора където на са го чели даже.

8180 написа:
......, но малко съм удивен да науча, че ОН-ОФФ климатика работи също с променлива мощност на компресора (от 700W до 1160W в случая).
Различната мощност вероятно се дължи на промените в работата на компресора от момента на старта до достигане на постоянна мощност (работен режим).
Ahmakov - специалист
8180 написа:
...Още в началото на темата протестирах, че се използват за доказателства моментни мощности.
Хайде, като говорим за топлина (енергия, работа, разход) да смятаме в kWh, както си е редно и вярвам го знаеш...
Абе моментна, моментна, колко да е моментна, като я умножиш по времето през което е работил и го разделиш на 3600. Май отива към Wh, че в kWh много малки числа се получават. Аз очаквах да ме обвинят, че разделяйки на 3600, прикривам реалния разход, с "рекламна" цел. Ако проследиш как съм стигнал до тези W, ще видиш че съм имал предвид Wh. Ама това е с цел, да привлече внимание. Един вид сега те хванахме че не знаеш да смяташ, да се обърне внимание на сметките. Във всеки мой пост има такава "закачка" да го кажем. Опитвам се да насоча разговора в тази насока, но никак не ми се получава.
8180 написа:
Не казвам, че е грешно, но малко съм удивен да науча, че ОН-ОФФ климатика работи също с променлива мощност на компресора (от 700W до 1160W в случая). На 15 страници в темата се твърдеше, че това е изключително предимство на "инверторите"!?
В тая материя, няма нищо постоянно. Всичко се променя и аз съм давал границите в които се променя и средна моментна за процеса, за изчисления. Когато компресора тръгва да "набира", наляганията пред и след него са почти равни / много е относително / и разхода е малък, колкото повече се развърта, толкова тази разлика става по голяма, извършената работата за това е по голяма и е нормално и разхода да нарастне. Като тръгне вътрешния вентилатор охлажда вътр. топлообменник, налягането в него пада, от тук и работата и разхода падат. След което започва пак да се повишава, до достигане на някакво относително равновесие. Компресора работи с постоянни обороти, но върши различна работа през различните периоди на процеса и е нормално консумацията да се променя. При инвертора освен всичко това се променят и оборотите на компресора, EEVто се притваря или отваря, вентилаторите и те си променят оборотите.
8180 написа:
В сметките си използваш "рекламен СОР", от което по-нататъшните разсъждения, поне за мен, стават необосновани (вярвам им колкото на търговеца). Нали уж се опитваме да оценим ефективност (икономичност) и вярност на твърденията за СОР - действително става каша. Гледам и ти си учуден от собствените си резултати или криеш отговора на въпросите (ако го знаеш).
Ами "рекламен СОР", защото аз като съвестен "търговец" си го пресмятам. Откъде да си сигурен, че е верен, приемаш на доверие или казваш абе що не си пиип пииип..... Аз за това съм учил, много години и с това си вадя хляба, много години и смея да твърдя има пари и за "скъпи играчки", не само за хляб. Не съм очуден от собствените ми резултати. Това че задавам въпроси, не значи че не знам отговора, даже той се намира, понякога в следващия въпрос. Просто се опитвам да въвлека и други в коментари, но не се получава.
8180 написа:
Не видях коментар на съмненията ми, че във всичките ти по-предишни писания се използва някаква теоретична (изчислена, очаквана и търговска) ЕЛЕКТРИЧЕСКА МОЩНОСТ (потребена енергия) от компресора, ВМЕСТО реалната такава!?
Просто си със грешни и непълни наблюдения. Малко са нещата, които не могат да се изчислят. Така че при измерване и изчисление резултата не се различава с повече от 2%. Зависи от точността на методиката. Има един много хубав лаф. Три часа четене и смятане, могат да обезсмислят три месечен къртовски и безполезен труд. Казано в прав текст, аз вярвам, на това което изчислявам, на 99,99%, че ще бъде еднакво, с това което накрая ще измеря.
8180 написа:
И последен въпрос, който би трябвало да е първи - С КАКВО МЕРИ мощността, в изследванията си?
Както казах, остават пари за "скъпи играчки", а софтоера е разработка на един мн. добър и доказан програмист.
8180 написа:
Щом е толкова просто (с два термометъра и и-д диаграма), защо не дадеш реално добитата топлоенергия, вместо да ползваш "рекламния СОР"!?
Два термометъра, влагомер и i,d диаграма за влажен въздъх. Ами това е "рекламния СОР". Мисля че вече го кометирах.
8180 написа:
Понеже е възможно да греша, бих се радвал да чуя кратък и разбираем извод от проведените експерименти, които оценявам и приветствам.
На база проведените тестове, инверторния климатик е по икономичен от ON/OFF, на този етап.
8180 написа:
Моят отговор: Дотук, с доста АКО, експериментът показва, че вероятно инверторът се е справил два пъти по-икономично с евентуално една и съща работа спрямо ОН-ОФФа. Необходимо е да се оценят евентуални грешки от измерването на електрическата мощност, а също и от нееднаквост на условията.
Тези (мнооого хипотетични) 652W в повече при ОН-ОФФ, ако ги има са ПОВЕЧЕ свършена работа (+), с цената на повече изконсумирана енергия (-), но ПОНЕ ПЪРВОТО е получено чрез "търговски твърдения", а второто с неясно измерване.
Имам 10 годишен стаж в КИПиА. Подготвил съм за акредитация 6 лаборатории, за извършване на държавна проверка на работни прибори и автомати. Това е в годините, когато на това се държеше и не ставаше с пари или много пари. Имам "представа" какво е метрология, как се извършва едно измерване и с какви средства се прави измерване.
Ahmakov - специалист
preslav написа:
Аз бих те помолил за един друг тест:
В два аналогични (като температура и влажност) дни да засечеш за колко време и с каква консумация на енергия единия и другия климатик ще достигнат до зададената температура, важно ще е и стартовата температура на помещението да е еднаква. Мисля, че един такъв тест ще е доста показателен за предимствата на "инвертора" - личните ми очаквания са, че разликата ще е несъществена.
Благодаря предварително ако направиш този тест и споделиш наблюденията си!
Искам да използвам случая и да поздравя всички участници във форума с настъпващата 2012 година, нека тя да е поне не по-лоша от отиващата си!
Не се ангажирам защото условията не зависят от мен, не мога да направя два дена с еднакви условия. Просто ме бъркаш с някой, дето бил нависоко и далеко. Ако си забелязал когато давам температури ги давам с точност до десетта. При две десети разлика всичко отива ...на някъде.
Ahmakov - специалист
fox_vt написа:
Ahmakov написа:
fox_vt написа:
Ahmakov написа:
Добре де това ти е началната температура след час колко е като почва другия климатик колко е началната същата стая ли е колко е крайната.Не мога да разбера гоните тука някви сметки и изчисления а най елементарното и важно нещо като температурата в стаята не отчитате,нали се сещате че именно помещението трябва да се стопли а не няква си машина да изгори киловат два.
То хубаво, ама защо не прочетеш там, където съм описал всичко подробно.
a_stoev - майстор
Ahmakov написа:
8180 написа:
В тая материя, няма нищо постоянно. Всичко се променя и аз съм давал границите в които се променя и средна моментна за процеса, за изчисления. Когато компресора тръгва да "набира", наляганията пред и след него са почти равни / много е относително / и разхода е малък, колкото повече се развърта, толкова тази разлика става по голяма, извършената работата за това е по голяма и е нормално и разхода да нарастне. Като тръгне вътрешния вентилатор охлажда вътр. топлообменник, налягането в него пада, от тук и работата и разхода падат. След което започва пак да се повишава, до достигане на някакво относително равновесие. Компресора работи с постоянни обороти, но върши различна работа през различните периоди на процеса и е нормално консумацията да се променя. При инвертора освен всичко това се променят и оборотите на компресора, EEVто се притваря или отваря, вентилаторите и те си променят оборотите.
Освен това ОН/ОФФ може да се разтовари ако вдига налягане като спре вентилатора на външно тяло. Не много ефективно, но реално така се модулира мощността на компресора дори и при постоянни обороти на компресора.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: