Аз ще пиша до magi208, а вие си се разберете кой кой е…
А magi208 си призна, че изпитва затруднения да намира нужната и информация.
За какво са му на този компресор за тандемен монтаж, допълнителни клапани за облекчен старт? Или за да стане ясно и на не специалистите, ще дам пример.
Решавате да пътувате двамата с жена си, по автомагистрала „Тракия“ от Ст.Загора за Сливен, с чисто нов офроуд автомобил. Споделяте го в някакъв форум и там леля ви Мара от автосервиза в Куртово Конаре, например, ви дават съвет, че е задължително да направите допълнително подаване на гориво, за по лесно запалване и без него, не е препоръчително да си ползвате автомобила. Интересно, какво ще и пожелаете?
Тук ще си позволя да пиша в самия пост в син цвят.
magi208 написа: …В една друга тема , беше казал някой , че този компресор не ставал , след като е тандемен…И тук е мястото да дадеш цитат, ако това е намек, че аз съм го казал или да се извиниш.
magi208 написа: … сега пък инженерите на Емерсон от Америка са написали инструкция за монтаж , която не бивало да се гледа и т.н.
Ако някой има солиден довод може да пише на американците от Емерсон да си коригира препоръките за монтажа на сондата .
И на всички останали производители , които мислят като тях .
ahmakov написа: Аз сайта на Емерсон за Америка гледам да го заобикалям. Предпочитам този за Европа.Между това което аз казвам и твоята интерпретация няма нищо общо.Явно някой не разбира от намеци и ще трябва да му го кажа в прав текст. Всеки професионалист в дадена област, има нужда от информация за изделията на определена фирма. За тази цел фирмите качват тази информация на своя официален сайт, като достъпът до пълната информация е след регистрация. Ако нямате регистрация нямате достъп или имате ограничен достъп до някаква информация. Не само това, фирмите поддържат 7/24 телефонна линия, на която можете да получите нужната ви информация, за някакво изделие или ако има проблем с изделието. Но за целта трябва да сте регистриран и да работите в съответната област. Та един съвет от мен, направете си регистрация във фирмите, с изделията на които работите. И се молете някой от Емерсон, да не е чел писанията ви по техен адрес.
А magi208 си призна, че изпитва затруднения да намира нужната и информация.
magi208 написа: Данни за това до колко градуса се нагрява сондата на ТРВ-то безопасно са трудни за намиране дори в сайтовете на производителите .Освен това, като производители на ТП би трябвало да имате на склад поне едно ТРВ. В кутийката, в която е опаковано, има листовка на която всичко си пише. Нямате на склад или не можете да прочетете?
magi208 написа: …Сега обаче идва по-интересният казус :Да, справил се е много по добре от много други и в допълнение трябва да направи и някой излишни неща, за да мога аз magi208, да натрупам актив пред другите участници във форума. След което се намесвам аз, за да разберем как шоп разбра какво ТРВ си е избрал, за целта да проследим три поредни поста, на които е спазена хронологията.
Термопомпата на колегата работи добреДоста по-добре от много други Т.П.
И какво му казваме ние в тази тема ? Аз му казвам : Браво ! Справили сте се много по-добре от много други !
След това някой намеква , че колегата Шоп не знае какво ТРВ си е поръчал и поставил , въпреки че той каза с каква функция си го е избрал и защо . В края на този пост ще разберат всички дали са го излъгали и са му дали без изравняване
И тук идва въпроса може ли още по-добре ?
Не е ли идеята да помагаме с каквото можем в този форум ?
Ако четете темата може би сте забелязали кога съпругата ми му препоръчва да прекрати изравняването през ТРВ-то чрез електроклапан и с какъв мотив .
шоп написа: Питахте за ТРВ тоСамо аз ли не виждам някъде да се споменава Bleed function или действително не се споменава?
То е ALKO control TXT-N39
МОР 6,4 бара
http://www.emersonclimate.com/europe/pr ... _35010.pdf
Не съм го избирал аз, а съседа, който ми запои топлообменниците и вакумира системата. Той прави ТП и му се доверих в избора. Неговата ТП е със същият компресор, ТРВ и почти същите топлообменици КАОРИ. Работи перфектно!
Махнах изолацията на термобалона на ТРВ то за да се види монтажа. На 20 см след изпарителя е.Четох, че това е правилната ориентация на датчика.
magi208 написа: Това ТРВ е добро . Има само един малък проблем , но не ви е спешен . В смисъл че ще изкара до на пролет със сигурност че и още много пролети дори и да не се коригира .Тук някой прокрадва идеята за Bleed function. Ама май не е шоп. По интересно ще бъде какво ще се случи с компресора, ако стартира след като се изпълни това болднатото. Дали ще благоволи някой да отговори. А аз си мислех, че вече нищо не може да ме изненада...
Желателно е по принцип да се слагат вертикално , както ги снимат по каталозите с шапчицата /мембраната / нагоре .
Но това само му удължава живота . Не влияе на работата на машината .
Има и едно нещо , което не е проблем а търсен ефект , който пречи за бързото влизане в режим .
Тези ТРВ-та изравняват налягането след спиране на компресора .
Това им качество се постига със специален дизайн на дюзата .
Това облекчава работата на производителите на климатична техника и се прави за тях .
Има и случаи в които пречи . При хладилни камери и при Т.П. вода -вода и др .
Когато след спиране на компресора през ТРВ-то продължи да тече фреон наляганията се изравняват и събраната течна фаза се изтича във изпарителя .
Което води до 2 негативни и един позитивен ефекти .
1 . Това налага при следващият старт да се генерира нова течна фаза и докато не се натрупа достатъчно количество машината работи неравномерно .
2 . Известно количество топлинна енергия се губи /в някои случаи като при камерите доста голямо , при Т.П. вода вода по-малко /
3 . Компресора работи дълго преди да достигне състоянието преди спирането , но пък стартира в облекчен режим .
magi208 написа: Идеалното решение е в добавянето на 2 нормално затворени фреонови клапана .Да и тук се породи още един въпрос, на който отговор не бе даден.
Първият се слага между филтъра и ТРВ-то /във вашият случай / А вторият паралелно на компресора .
5 секунди преди старт на компресора се отваря клапан номер 2 а заедно със старта се отваря номер 1 .
След още 3 секунди след старта клапан номер 2 се затваря .
За какво са му на този компресор за тандемен монтаж, допълнителни клапани за облекчен старт? Или за да стане ясно и на не специалистите, ще дам пример.
Решавате да пътувате двамата с жена си, по автомагистрала „Тракия“ от Ст.Загора за Сливен, с чисто нов офроуд автомобил. Споделяте го в някакъв форум и там леля ви Мара от автосервиза в Куртово Конаре, например, ви дават съвет, че е задължително да направите допълнително подаване на гориво, за по лесно запалване и без него, не е препоръчително да си ползвате автомобила. Интересно, какво ще и пожелаете?
Тук ще си позволя да пиша в самия пост в син цвят.
magi208 написа: Искате ли да посмятаме малко ?
База номер 1 при теста на Шоп е пресостата за високо налягане на 28 бара , който не алармира за по-високо от това налягане в кондензатора .
ТП в този момент не работи, как разбрахте дали алармира или не?
Някой твърди , че в кондензатора има 1,7 килограма фреон R407 . Твърди също и че клапана на компресора и МОП-а на ТРВ-то са затворили системата от изброените елементи от двете страни .
Вземаме таблицата на DUPONT и четем :
http://www.mie.uth.gr/ekp_yliko/h56607_ ... rop_si.pdf
При температура в кондензатора от 66 градуса по Целзий плътността на газовите пари е 142,7 грама на литър . На течността е 930 грама на литър .
Кой и къде каза, че температурата в кондензатора е 66С? За повечето хора топло на допир е около 40С, а горещо около и над 50С. И то 20-25см от тръбата, а не самия кондензатор.
Да приемем на базата на сметките на колегата , че имаме половин литър във филтъра , оченцето и ТРВ-то .
Нека приемем , и още едно благоприятно за неговата теза условие :
Че целият този обем е на стайна температура и течността в него е с плътност 1145,6 грама на литър при 22 градуса !
Остават 1700-573=1127 грама .
Ако всичкият фреон е изпарен са нужни над 7,9 литра обем , за да не се вдигне налягането над 28 бара , на колкото е пресостата.
Защо трябва налягането да е 28bar? А ако нялягането е било 40 или 45bar? Кой може да каже колко е било в този момент?
Само че ние не разполагаме с такъв обем в кондензатора . Той е само 0,094х29=2.72 литра а филтъра , ТРВ-то и оченцето вече приехме , че са пълни с течна фаза и дори приехме , че не се стоплят. Тогава би трябвало да имаме течна фаза и в кондензатора , налягането да е над 28 бара и да задейства пресостата . Но това не се случва , защото въпреки , че МОП-а е затворил дюзата ,
Как разбра, че пресостата не е задействал, при положение, че ТП е изключена в този момент?
Bleeding канала си стои отворен винаги .
Това никой не го оспорва, въпроса е дали действително това ТРВ го има. Ако може още веднъж, кой беше каталожния номер на ТРВ ТХ3-N39 с Bleed function..
И през него изтича фреона в изпарителя .