• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
vanko68 - специалист
Винаги си бил много точен,ама с това на последния ред просто няма как да се съглася....Има голяма вероятност живота на машинката на Краси да е в пъти по - малък от живота на Термоколда....Защо ли смятам така?
Ти що не си караш колата без въздушен и маслен филтър? И така може....
denuchi - специалист
Напълно съм съгласен с теб. По принцип добре е да ги има но уви. Вече производители си знае защо е така.
kpacи - специалист
За мен вече няма съмнение, че ще трябва да се сложат. Остава обаче един друг важен въпрос за мен - Защо изобщо работи в този си вид? Според вас това са много важни елементи в системата и трябва поне един да присъства за да работи нормално и да действа поне като разширителен съд да обира температурните разширения. Добре де ами в сегашния си вид къде отиват тези разширения?
denuchi - специалист
Намират си къде да отидат резширенията. А и затова количесвото фреон е доста по малко от машина със същата мощност. На 1 снимка ресивъра се използва само в режим на отопление и когато машината работи на пълна рекуперация. Тоест вода-вода. В режим на охлаждане не се използва. На 2 снимка се използва и в двата режим. Сега сам ще решиш дали да се реже и слагат тези елементи.

Прикачен файл

klima 1.jpg
klima 1.jpg (105.65 KиБ) Видяна 4544 пъти

Прикачен файл

klima 2.jpg
klima 2.jpg (83.98 KиБ) Видяна 4544 пъти
Чаро - Акълия
Не съм много на ти с фреоните, но имам няква идея.
Ресивера се ползва като резервоарче в което се съдуржа фреон в течна фаза. При различни обеми на тръбния път към кондензатора и изпарителя или различни по обем топлообменници има нужда от такова чудо. Както и при честа работа в различни режими (налагания на фреона)
Краси, твоята машина е само отопление (ако не се лъжа) и е нагласена, фреона е дозиран точно и си пее.

Течноотделителя, както писа Ванко, предпазва компресора от навлизане на течен фреон. Предполагам Бушман-инте са изолирали тая опасност по друг начин (просто режима на работа на машината да не позволява).
А ти, ако правиш сериозни промени по машината би трябвало да помислиш за такива неща. Те се смятат на специалиен софтуер, но за нови инсталации и ако ползваш само еднакви компоненти.
kpacи - специалист
Чаро написа:
Краси, твоята машина е само отопление (ако не се лъжа) и е нагласена, фреона е дозиран точно и си пее.
Защо мислиш, че е само за отопление. На табелата пише Cooling capacity 53kW и Heating capacity 60.9kW
Чаро - Акълия
kpacи написа:
Трябва да направя още едно уточнение. Термопомпата няма предвидена възможност да прави ривърс по фреон.

В ебати търсенето ме вкара.
Ако нямаш реверс по фреон, нямаш 4-пътен, няма обръщане на предназначението на кондензатора и изпарителя. работния обем на системата си е един и същ.
Термопомпата си работи в един режим и той си е нагласен оптимално. Друг е въпроса коя вода на изходите как ще ползваш. Дали студента от изпарителя или топлата от кондензатора...

При тия системи (реверс по вода) легионелата дебне :!:
fbr - майстор
Легионелата нека си дебне, но къде-къде по опростена система се получава.
denuchi - специалист
fbr написа:
Легионелата нека си дебне, но къде-къде по опростена система се получава.
От към фреоновата страна наистина е опростено. (но не винаги най елементарното е най хубаво). Но от към водната страна ще стане по сложно, голямо въртене на кранове и доста връзки. А и по трудно може да напълниш системата с антифриз например.
kpacи - специалист
Правих изчисления как е по-добре. Да направя ревърс по фреон или по вода. По вода излиза по-евтино. И не намирам разлика във функционирането на системата ако се направи ривърс по фреон. Топлообменниците - кондензатор и изпарител са абсолютно еднакви.
При условие, че вътрешната система е затворена и е под налягане легионелата не е ли по-малък проблем.
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: