Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
lux_e_on - специалист
Курса не съм изкарал,но ми е писнало от заварки и бакър.По правило е както казвате,но на практика аз лично си паля газта и добявям кислорода,макар че колегата си е взел един бренер дето ще се озори с него.За гасенето пускам повече кислород и гасне.За налягането 4бара кислород.Това си е моя начин,не казвам че е правилен,просто работи безпроблемно.Съвета ми е да смениш бренера.Успех.
idunno - специалист
Здравейте,
чета този форум като имам време и има доста интересни неща.Нещата от руски са много полезни.Това с картинките е супер за всеки който ще става заварчик.А ето и нещо от мен - дано помогне.Говоря като човек ,който има паспорт за газопламъчно заваряване(демек ацетилен)
По български и руски стандарт и на самия курс се пуска кислорода и после ацетилена и се пали със запалка.Но човек трябва да познава горелката.
Ако го караме по американски - пуска се ацетилена първо и после се добавя кислород до получаване на неутрален пламък.Гаси се по обратен ред.
Аз обикновено го карам по американски, но когато бързам го карам по български.
Това е (има и още неща, разбира се) за палене и гасене на ацетиленов апарат.Моят съвет към всички е:Ако не сте минали специален курс не се захващайте с ацетилен.
Когато трябва да запоявам твърдо медни тръби ползвах подобен малък апарат като този на колегата- около 230 лв струваше.С него ако имате обратни клапи е все тая как ще го запалите, но като го гасите - първо изгасете пропана и оставете кислорода да продуха горелката за секунда или две.По спомен на моя му се прецака редуцира за около половин година- май тоя модел така върви.
Но за всички, които ползват за първи път оксижен е добре да пускат кислорода на напълно затворен редуцир-вентил и след това да регулират до желаното налягане.Така се удължава живота на редуцир-вентила, а както повечето знаят - вентилите не са много евтини.
Не се учудвайте, че има разлика между американския и руския метод ,то на американците и кислородните бутилки са зелени :-D.Но като цяло и двата метода са верни.
hidrazin - майстор
Аз работя с пропан-бутан.Първо газ паля и после с кислорода кислорода регулирам пламъка.При гасене - първо кислорода.
Ако спра първо газта се чува доста яко пукане от пламъка дето се връща в горелката.
Това от мен.
idunno - специалист
Точно така. =D>
Аз първо паля ацетилена после кислорода и по обратен път гася- първо гася кислорода после газа и после пускам кислорода да охлади и" промие".
За пропан бутана карам по същия ред( както си го описал) ако режа метал.Ако запоявам медни тръби твърдо ( понеже имам обратни клапи на бутилките) гася апарата като ацетиленовия ,ама някой път като ми е писнало го гася както дойде.

Тема "Работа с оксижен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: