• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
emosms - специалист
Благодаря за изчерпателните отговори, наистина доста информация, пак благодаря!
Мисля, че се отказах от варианта вода вода, включително и със земна серпентина и т.н.
В дългосрочен план бих могъл евентуално да го финансирам, още повече, че засега във въпросната къща не се живее постоянно.
---
Идеята за изработка на инсталация въздух-вода от отделни компоненти ме изпълва с искрен ентусиазъм, въпреки че играчката с такова нещо от страна на непрофесионалист няма да е най-евтиното хоби..
Имам някаква идея как да стане, с изключение на момента дефрост, при който агрегата ще обръща режима да сгрее външния топлообменник.
COP от 2 би ме зарадвал много при температура -10 градуса :) за евентуално саморъчно направен агрегагат с неинверторен компресор.
Имам достатъчно място на тавана и шума няма чак толкова да ме притеснява.
---
За температури от -10 надолу; буфер с две серпентини и втора отворена система с някаква проста печка на дърва/ дърва и въглища с риза, през буфера и кръга на термопомпата с включени конвектори, които ще са основният отоплител а и охладител за горния етаж, нещо такова ми се върти и вече съм извън темата..
---
Засега ще търся инфо за изграждане на агрегат с отделни компоненти, въздух-вода, по подобие на хладилните камери в търговията.
---
Oтново да благодаря на всички включили се, получи се доста наситена с информация тема, за мен въпроса се поизясни :)
magi208 - специалист
Напротив ! Не се отказвай. Жалко, че чак сега виждам темата и какви глупости са изписани тук може би от незнание.
Ще ти помогна да си я направиш и то съвсем лесно . Само уточни с какъв бюджет разполагаш и ще ти измисля схема, аксионометрия и ще изберем компоненти.

Мошност от 12 кв не е все още нещо съществено. Ето малко примери:

1 :Номинална външна циркулация 1600 л/ч. Този дебит се вади с маркова помпа за 140 лв при 20 м.в.с. с 340 вата а не със 1,5 киловата.

2: За какъвто и тип въздушна термопомпа да си говорим тя си остава въздушна . Тоест ще се наложи да работи при по-неподходящи условия на външната околна среда - променлива температура и влажност.

Тоест трябва ти по-голям компресор , задължителен реверс с цел обезскрежаване и система за управение на обезскрежаването.
catpat - специалист
Да съживим темата.
Никой не казва на кака дълбочина се гарантира дебит на сондажа достатъчен за 15 кв в районите около София (с. Мрамор). Има ли колеги с такива ТП вода-вода? Нека споделят.
Идва есента, след нея зимата, темата е особено актуална.
idunno - специалист
А за сондажа, който трябва да поема обработената вода нещо няма ли да питаш.Защото тази грандиозна простотия да се използват ТП вода- вода и водата да се изхвърля в канализацията ( типично по български) води до пресъхване или намаляване на дебита на сонджа в кртакосрочен план.Но разни полуграмотни дето са открили, че с компресор два топлообменника и един Диксел контролер могта да продават поредната мечта за безплатно отопление малко са се излъгали.
magi208 - специалист
idunno написа:
А за сондажа, който трябва да поема обработената вода нещо няма ли да питаш.Защото тази грандиозна простотия да се използват ТП вода- вода и водата да се изхвърля в канализацията ( типично по български) води до пресъхване или намаляване на дебита на сонджа в кртакосрочен план.Но разни полуграмотни дето са открили, че с компресор два топлообменника и един Диксел контролер могта да продават поредната мечта за безплатно отопление малко са се излъгали.

Защо толкова негативно господин специалист? :-D
И защо в краткосрочен план? :-D - не само в краткосрочен но и в какъвто искаш ПЛАН не би повлиял на нивото на подпочвената вода с 1 термопомпа от 15 киловата.

Не е безплатно но за момента няма по-евтино.

И да точно с така изброените от теб компоненти + 1 трв. е възможно да се отопляваш по-евтино отколкото с каквото и да било друго.Аз лично бих добавила още десетина компонента.

А за въпросните 15 метра е добре да упоменете в коя част на с.Мрамор - най добре като координати за да погледнем каква е геодезията там.

пп Старите геодезистки карти са относително точни въпреки, че не са много подробни.
mindless - специалист
magi208, аз лично не разбрах ти защитаваш изпомпването на вода, отнемането на нейната топлина, а изпомпаната вода директно в канализацията?
Това, ако става със знанието на съответното ВиК дружество трябва да се заплаща и струва толкова, че да обезсмисля икономически цялата система. Изпомпаната вода също трябва да се плаща, защото в общия случай ще е повече от 10 куб.м. на денонощие, а самото хвърляне на чиста вода в канализацията е толкова безотговорно, че ми е трудно да го коментирам. Такива системи в цивилизованите държави се ползват, когато водате се връща там откъдето се изпомпва, но ако прочетеш по-назад в темата ще видиш, че в Софийското поле това е малко сложна задача. Идеята на цялата система е водата да се ползва само като носител на земната топлинна енергия, а не да използваш самата вода, хвърляйки я в канала.
VLADO66 - майстор
На Jesica на Ботевградско шосе цялата сграда се отоплява и охлажда по този начин,като сондажите са на 30м един от друг.Водата е в изобилие тъй като под 2.4 метра има голям водоносен слой чакъл и пясък.Другия начин е със дълбоки сондажи през 3м. и вкарване на топлообменни тръби-Рехау си направиха така сградата на Околовръстното,ама нали се сещате за каква цифра става дума :wink:
magi208 - специалист
mindless написа:
magi208, аз лично не разбрах ти защитаваш изпомпването на вода, отнемането на нейната топлина, а изпомпаната вода директно в канализацията?
Това, ако става със знанието на съответното ВиК дружество трябва да се заплаща и струва толкова, че да обезсмисля икономически цялата система. Изпомпаната вода също трябва да се плаща, защото в общия случай ще е повече от 10 куб.м. на денонощие, а самото хвърляне на чиста вода в канализацията е толкова безотговорно, че ми е трудно да го коментирам. Такива системи в цивилизованите държави се ползват, когато водате се връща там откъдето се изпомпва, но ако прочетеш по-назад в темата ще видиш, че в Софийското поле това е малко сложна задача. Идеята на цялата система е водата да се ползва само като носител на земната топлинна енергия, а не да използваш самата вода, хвърляйки я в канала.
Не не извинявам се обърках те с една особенно заядлива личност от този форум сори много :)
Не че го защитавам просто и така става макар че ти си прав - ако се иска да е законно си е филм.
Ако пък решим да е незаконно наистина има морална страна и тя е : има ли пречиствателна станция към този клон от канализацията. Ако има си е много неморално а ако няма дори е по-добре за екосистемата.

Пък за поемащия сондаж си е на късмет - или поема или не. За Софийско поле вероятността е 50/50.
catpat - специалист
Днес момчетата изкопаха сондажа, 16,5м тръба ф140, 8м воден стълб. За утре остана продухването и тепърва ще мерим дебит. Ако резултатите са добри, ще мисля за ТП вода-вода.
Да препоръчате кой може да ми сглоби една ТП?
magi208 - специалист
catpat написа:
Днес момчетата изкопаха сондажа, 16,5м тръба ф140, 8м воден стълб. За утре остана продухването и тепърва ще мерим дебит. Ако резултатите са добри, ще мисля за ТП вода-вода.
Да препоръчате кой може да ми сглоби една ТП?
Виж ако искаш тези : http://geoterm.bg/

Могат да ти я дадат готова,да ти я зглобят с твои части и т.н
Аз съм О.В проектант и често ги ползвам за мои обекти.

Тези също са коректни само дето са доста по-скъпички: http://www.e-5-bg.com/

Не ти знам възможностите и колко бързаш.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15

Тема "сондаж за термопомпа вода-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: