Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ivan_v - специалист
rezotec написа:
Здравейте. Искам да задам един въпрос относно термопомпите. Никъде не срещнах описание на термопомпа вода-въздух. Това някаква ерес ли е, или просто не е ефективно и затова не се използва. В една друга тема имаше пост от magi208 в който тя казва, че много пъти и е задаван въпроса за потапяне на външно тяло на климатик във вода. Аз моля да даде отговор, тъй като на мен това ми е много интересно-да/не, ЗАЩО? При наличие на изобилна подпочвена вода и съществуващ климатик това решение изглежда очевидно и най-лесно за реализация. Възможно ли е изобщо, или съществуват неочевидни причини да не се прави.
Ползвах успешно споменатия от теб вариант в продължение на 3 години .
viewtopic.php?f=23&t=15878
Както се вижда ползвах сондажна помпа, управлявана от порта на премахнатия вентилатор на външното тяло.
Варианта с потопен изпарител в кладенец също би трябвало да работи.
Нека само професионалистите да кажат дали няма проблем изпарителя да е 2-3метра по-ниско от компресора.
rezotec - помощник
Много благодаря на ivan_v за отзивчивостта. Ще прочета посочената тема от препратката преди да задавам други въпроси-вероятно ще имам такива.
phoenix - специалист
Ще се включа и аз :-D :
за 63 м2 къща със средна височина на 3м стени или общо приблизително 184м2 външни стени и 10м2 прозорци, както и приети следните средни коефициенти:
среден коефициент на топлопреминаване през външна стена 0,35 W/m2k
Коефициент на топлопреминаване през таван 0,3 W/m2k
Коефициент на топлопреминаване през под 0,4 W/m2k
Коефициент на топлопреминаване през вътрешна стена 0,5 W/m2k
Стъклопакет от бяло / КА-стъкло   1,7 W/m2k

Според моите сметки е топлозагубите ще са около 6,5 kW. за да се поддържа 24 градуса в стаите.
За целта ще е необходим климатик около 20-22 BTU. Което се равнява на примерно Daikin, FTX50G или FUJITSU ASYG 14LMC или някое MITSUBISHI ELECTRIC MSZ/MUZ-SF50VE - все машини около 1500лв.

Малко завишени машини но за сметка на евентуални големи студове.

Според машината и топлообменника може да се каже.

примерно: 42 пластини, 0,52 м2 площ. 0,82 л. обем. - цена около 350лв.
* за топлооменника преди да сте ме заяли, давам го като пример и след като се изясни точната система като радиатори/подово/конвектори, помпа и конкретен климатик ще се направи конкретно изчисляване от производителя. Като ще дойде с необходимите точни накрайници за да няма нужда от заварки.

И това е, останалото е събиране на инсталацията според това, което се закупи и изгради.

p.s.
след по конкретни сметки предполагам, че ще паднем малко под 6 kW и ще свалим и разходите.
Миналата седмица преди студовете пуснах едно парно в Пазарджик на апартамент 80 м2 с климатик Фуджицу с номинал 5кВ и през изминалите студове се държа отлично.
валкиса - специалист
Може ли да споделиш с какво направено парното в Пазарджик. В смисъл конвектори,подово,радиатори. :partyman:
phoenix - специалист
Изградено е само с панелни радиатори тип 22 и се използва само за топлене.
Климатика е FUJITSU ASYA-12LC (Отопление: 1.3-4.8-6.7 kw) за сега се справя перфектно.
magi208 - специалист
rezotec написа:
Здравейте. Искам да задам един въпрос относно термопомпите. Никъде не срещнах описание на термопомпа вода-въздух. Това някаква ерес ли е, или просто не е ефективно и затова не се използва. В една друга тема имаше пост от magi208 в който тя казва, че много пъти и е задаван въпроса за потапяне на външно тяло на климатик във вода. Аз моля да даде отговор, тъй като на мен това ми е много интересно-да/не, ЗАЩО? При наличие на изобилна подпочвена вода и съществуващ климатик това решение изглежда очевидно и най-лесно за реализация. Възможно ли е изобщо, или съществуват неочевидни причини да не се прави.
Става си идеално и работи идеално , но за кратко :( Проблема идва от постоянната електролиза между медната тръба и стоманения държач в края на всеки топлообменник . Тя пробива медната тръба за около 2 години на китайските с тръби 0,35мм и за около 3 години на марковите.

Със медна тръба с дължината и диаметъра на тръбния път става пак добре , но в България не се продават качествени медни тръби , а само от рециклирана мед с примеси , които се пробиват при престой във вода.
magi208 - специалист
Здравей Астерот :) На лични ти пуснах мнение за избрания от теб топлообменник а тук ето схема за най- лесния възможен обемен компенсатор . За пръв път я видях при Кариер мини чилър , но вече се използва и при новите китайски ментета. По мое мнение както са казали инженерите от Митсубиши , когато посетили завод на Фуджицу : " АБЕ И ТАКА СТАВА" :axe:
Прикачен файл:
Без име.png
Без име.png (5.43 KиБ) Видяна 2700 пъти
В твоя случай ресивера тип "Апендикс" е с вътрешен обем 1,5 литра
idunno - специалист
Айде да не намесваме хората, които са учили- те си личат по машините.
magi208 - специалист
idunno написа:
Айде да не намесваме хората, които са учили- те си личат по машините.
Може ли да попитам това в каква връзка беше и към кого е отправено ?

Тема "Термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: