Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kozl - майстор
Защо ТП да не подгрява на 50 градуса към под и конвектори :? А вградения бойлер с каква Т се подгрява :?
Подовото ще си регулира Т по настройка. Така конвекторите ще получават 50 градуса.
Аз вече съм писал за подово в комбинация с радиатори към абонатна станция (АС). А Т от АС към вътрешната отоплителна инсталация (ВОИ) се колебае според атмосферната Т. Възможно е и 60 градуса да е Т във ВОИ.
bobrock - напреднал
съб фев 07, 2026 4:14 pmkozl написа:
Защо ТП да не подгрява на 50 градуса към под и конвектори :? А вградения бойлер с каква Т се подгрява :?
Подовото ще си регулира Т по настройка. Така конвекторите ще получават 50 градуса.
Към подовото заради ограничението на паркета: 27-29градуса, имам предложен монтаж на допълнителни датчици в пода, които да контролират температурата да не надвишава 26-27 градуса.(границата по препоръка на производителя на паркета) предполагам стайните термостатите имат режим въздух и режим под..Ще проверя, какъв са заложили в офертата.
Не знам на каква Т се поддава да се топли бойлера за БГВ

Благодаря
LazarGanev - "Велик майстор"
съб фев 07, 2026 4:03 pmbobrock написа:
Виждате ли проблем конвекторите да работят в „помагащ“ режим през зимата на същите 40–45°C (без отделен несмесен кръг и без смесителна група)То още нищо не е изградено, това мога да попитам дали може да се изпълни
Не, няма проблеми никакви
съб фев 07, 2026 4:03 pmbobrock написа:
Иначе проверих в обяснителната ми записвка на Овик: Апартаментът се отоплява с подово на 45/40°C и се охлажда с вентилаторни конвектори на 7/12°C, всички свързани към една обща двутръбна инсталация, захранвана от термопомпа с буфер и хидробокс. :)
Да де, знам, нали и аз това казах - няма да ти правят отделен кръг, щом друг ще го плаща :-D
Защото първо, че се оскъпява инсталацията с една смесителна помпена група, второ заминава СОР, трето няма смисъл от конвектори в 98% от времето, а ако има нужда от конвектор, той може да работи и на 35*С. Бойлерът не е вързан като радиатор, той е на отделен кръг, с отделен сет
bobrock - напреднал
съб фев 07, 2026 6:10 pmLazarGanev написа:
Не, няма проблеми никакви..
...
Да де, знам, нали и аз това казах - няма да ти правят отделен кръг, щом друг ще го плаща :-D
Благодаря Лазар !

Относно темп.датчици на пода към термостата, има ли смисъл?
Не мисля, че има смисъл, това изискване за температурата на пода си важи за всяко подово, не само за паркета, а такива датчици са екзотика
bobrock - напреднал
съб фев 07, 2026 6:22 pmLazarGanev написа:
Не мисля, че има смисъл, това изискване за температурата на пода си важи за всяко подово, не само за паркета, а такива датчици са екзотика
Извинявай за глупавия въпрос, а как ще знае потребителя как да "пази" паркета да не прегрее над указаните темп? В случая 26-28 градуса?
:-D
kozl - майстор
съб фев 07, 2026 6:16 pmLazarGanev написа:
Защото първо, че се оскъпява инсталацията с една смесителна помпена група, второ заминава СОР, трето няма смисъл от конвектори в 98% от времето, а ако има нужда от конвектор, той може да работи и на 35*С. Бойлерът не е вързан като радиатор, той е на отделен кръг, с отделен сет
Оскъпяване на инсталацията да, но нали се търси комфорт, а не по-евтино :?
Или се обърках какво се търси :?
Въпреки, че каквото и да обсъждаме, накрая винаги се стига до парите :roll:

Няма смисъл от конвектори, но те са факт :wink: Ще стоят като паметници в отоплителния сезон и ще заемат място. А колкото с по-ниска работна Т са избирани като отоплителна мощност толкова по-голям обем ще заемат. Ако пък мощността на конвектора се увеличи с повишен дебит с цел запазване на обема, то тогава шумът ще стане критична точка за комфорта :roll:

Да СОР-а ще клекне когато конвекторите работят и за да добавят отопление, въпросът е при какъв студ ще е това и колко % ще е от общата енергия за отопление :? Пък и не съм наясно с дефроста. Това са ново поколение машини, защото имах случай на рекламация за "повреден климатик", който под някаква Т изобщо не тръгваше на ототопление. Т.е. производителя го е заложил фабрично, че няма смисъл от него при по-ниски Т. А топлина може да се добави и от друга система. Най-просто с ел.духалки, които поне заемат малко място. Пък то и газ имало, та може да се облекчи и ел.товара :roll:

Да разбирам ли, че бойлерът се загрява "за сметка на СОР-а"?
Тогава има логика от повече мощност и дълга серпентина :roll: , но само за бойлера :?

В крайна сметка какво се търси в случая по темата :?
Комфорт?
ЕЕфективност.
Минимална стойност на вложената система.
Пък то и мястото ограничено #-o

bobrock тук във форума никой не се е похвалил, че може да оптимизира по цифров модел. Или поне аз не знам за това.
Има специалисти, на които това им е професията. Оптимизацията е доста пространствен процес и реално в проектирането се правят до 3 варианта и се избира този с най-добри показатели.
Всъщност проектирането и то е локум за разтягане. Повечето проекти се правят с основна цел РС (разрешение за строеж). В тези проекти оптимизацията е заложена основно в РС.

За тази система, която си избрал, никой до сега не отговори какво ще стане с подовото като има престои на ТП.
Аз предполагам, че системата е интелегентна и подовото няма да се охлади по време на престоя, като за целта се ползва нагревателя в системата. Ама дали е така :? Поне има такава техническа възможност - проточен нагревател с управление по Т.
Питай дистрибуторите и дано са достатъчно компетентни.

Все пак живота е низ от компромиси. :ka:
resistbody - майстор
съб фев 07, 2026 3:50 pmgogo7777 написа:
Подово с паркет отгоре е все едно радиатор с пешкир върху него.
Баси и теориите, баси изчисленията.......аааа и баси и комфорта :lol:

Разделите касаещи "Отопление" били много забавни :) Започвам да ги следя като кибик с пуканки на първия ред. :)
След малко ще кача 2 термоснимки на раздлената част гранитогрес-паркет и снимка на паркет и килим над него, да видиш кое какво е и повече да не говориш такива щуротии...
Килим върху паркет
Изображение
Границата паркет-гранитогрес
Изображение

Ето и един клип малко след запускането на системата...
https://www.youtube.com/shorts/NEcI4fGzmow
MamaMy - майстор
Ебаси проектантите и ако тези три десети загуба бутнат системата. Интересно ми е такива загуби в какво се трансформират? Не водят ли до повишаване на температурата в неизолираната част (което дефакто не е загуба). :?

Тема "11 kW Термопомпа за 105 m² партер — реалистично или преоразмерено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: