• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
a_stoev - майстор
В системата на Денучи, във всяка стая се подава пресен въздух и се отвежда застоялия. В други схеми обаче съм гледал как препоръчват пресният въздух да се подава в стаите, а отвеждането да става от банята, тоалетната и кухнята. Наясно съм че във втория случай на вратите трябва да се заложат решетки, но извън това - коя схема е за предпочитане и ако втората е все пак по-икономична откъм материали, дали е значително по-лоша от гледна точка на вентилация и комфорт?
По добре е да подаваш в стаите и да смучеш в мокрите помещения и кухнята. Предимства и недостатъци:
+ По малко въздуховоди и решетки по таваните, но с по големи сечения, защото целия обем се набива в по-малко помещения. Цената е /пренебрежимо/ малко надолу от кюнци и вентилатори заради относително по ниските съпротивления на по-големите кюнци с по-голямо сечение. Вратите може и да не са с решетки а да са с по голяма фуга отдолу, При големи обеми може и почне да свири този вариант.
+ Няма опасност в следствие на лош баланс на въздуха миризма да излезе от кухнята. Всъщност ако е Дневна с бокс може да подаваш в дневния край и да смучеш от кухненската част.
-Ако все пак пушиш в хола, миризмата по коридора и в кухнята. Имай в предвид че за да ликвидираш ефекта от пушенето ти трябва 10-кратно по яка вентилация от нормалното. Затова, пушачите на двора.

При всчики вариант ина вентилация се чуват по-силно шумовете между стаите. Да го имаш в предвид.
Тани написа:
Ако не смяташ да пушиш в помещенията и да очакваш че ВЕДНАГА ще изчезне миризмата ма цигарен дим и ако ползваш кухненски аспиратор или още по-добре абсорбатор и не разчиташ на единствено на вентилацията да ти отвежда парите от готвенето , то Прометео ще ти свърши работа. Реално си има всичко дори дистанционно и от тебе се иска само да си прекараш въздуховодите . Ще ти стигне за тази квадратура
Да де, ама като включиш този аспиратор и баланса на въздуха отива по дяволите и познай какво става със всички потоци. Цялата работа на вентилацията отива по дяволите и ефекта от икономията е нулев. По добре е аспиратора да си минава през прометеото, взе пак го дават 420м3/час, трябва да успее да се справи. Но задължително да се чистят филтрите на аспиратора, имам в предвид решетките на самия аспиратор и да се сложи още един миещ се филтър между аспиратора и рекуператора. ако не се обърние внимание на това рекуператора се задръства и е за боклука в общия случай.
Алтернатива на прометеото е два класически топлообменика с кръстосан поток последователно. Постига се същата ефективност на 5 пъти по-ниска цена.
bulhomes2 - майстор
sonofsyn написа:
от англия доставката + прометео ~ 3000лв тез 600 за какво са?
http://www.dealec.co.uk/acatalog/vortic ... _unit.html
не се зяждам, просто ми е интересно 1280 лири е в сайта
1280*2,28=2918 ЛВ, 100 ЛВ е с еконт от лондон до българия
имате сини очи??
Недей така! Нормално е всяка фирма да сложи надценка - все пак има разходи, данъци, поема гаранцията, настройката и т.н. 0т 3000 до 3600 са 20%. Колко мислиш е надценката по магазините?
a_stoev - майстор
Английския магазин си е сложил неговата надценка. Защо на българския да е по голяма? Нещо наемите на офисите ли, заплатите ли, данъците ли са по големи на българска фирма в сравнение с английска? Или може би английския е благотворително дружество?
Bulgaria Therm - специалист
sonofsyn написа:
от англия доставката + прометео ~ 3000лв тез 600 за какво са?
http://www.dealec.co.uk/acatalog/vortic ... _unit.html
не се зяждам, просто ми е интересно 1280 лири е в сайта
1280*2,28=2918 ЛВ, 100 ЛВ е с еконт от лондон до българия
имате сини очи??
Ами много просто. Първо в Англия пазаруваш през интернет. Винаги цените са по-ниски. Второ там продават хиляди бройки, а в България са продадени 3(три). Като стигна английските обороти и на мене ще ми намалят цената от Vortice. Трето - в инструкцията пише, че за да ти важи гаранцията уредът трябва да бъде пуснат от обучено лице. Четвърто - имаш гаранционен и извънгаранционен сервиз на място. Пето - днес курс продава на Уникредит е 2,319, а не 2,28.
Тани - модератор
Искам да изкажа искрени благодарности на България Терм за предложената отстъпка за форума! Високо оценяваме жеста!
А какво включва комплекта за тези пари?
denuchi - специалист
България Терм едно въпрос че: На склад разполагате ли с тези чудеса. А още едно: За къщи добре изглежда бани, тоалетни даже и кухни и сега въпроса. А за апартамент с баня и тоалетна на едно какво правим. При една добра дограма на вратата това нещо от къде ще засмуква въздух, от мръсният канал ли. От кухня добре, но все пак с една добра дограма и затворена врата. Засмукваме примерно 400куб/ч. (най добрият вариант)но решаваме да включим и аспиратора повечето са над 400куб/ч. тогава какво става. Кой от къде ще засмуква. Въпросчето малко и към "a_stoev" винаги съм твърдял, че от това не разбирам и затова питам професионалистите.
denuchi - специалист
Така, това го знаем. Представяме си че не искаме да правим такови отвори по вратата. А дори и да се направят представи си 400 куб./ч от там та ти си готов изстинал в банята. Тази е в къщи и около 250 ку./ч. се усещат на 1,5 вътре в банята за 400 не ми се мисли. А за кухнята какво правим.

Прикачен файл

28022011019.jpg
28022011019.jpg (38.26 KиБ) Видяна 4548 пъти
Тани - модератор
Упс писал си докато си поправя горното мнение - местя тук!
От кухня добре, но все пак с една добра дограма и затворена врата. Засмукваме примерно 400куб/ч. (най добрият вариант)но решаваме да включим и аспиратора повечето са над 400куб/ч. тогава какво става. Кой от къде ще засмуква. Въпросчето малко и към "a_stoev" винаги съм твърдял, че от това не разбирам и затова питам професионалистите.
Ще дам моето мнение , което може и да е грешно.

Първи вариант - включваме аспиратора и изключваме вентилацията . Аспиратора ще засмуква откъдето би засмуквал преди да се изгради вентилационната система . Дори наличието на въздуховоди предполагам ще е в плюс.Така обаче се лишаваме от рекуперацията.

Втори вариант - използваме аспиратора в режим абсорбация и въртим въздуха който си е в кухнята . Така филтрираме мазнините и и част от миризмите , а парите се поемат от вентилацията . В този случай се запазва баланса на системата , защото въздуха от абсорбатора циркулира само в помещението.

Трети вариант , който ми се върти в главата и щях да споделям с участник от форума на лични , но се отнесох о забравих : Да се направи отделна вентилация - по евтина и с по-малка ефективност , но с по-голям дебит единствено за всекидневната в която ще има кухненски бокс и ще е около 40- 50 м2 , Така в помещението ще може да се пуши и да се осъществи необходимия въздухообмен . В същото време се елиминират сложните управления и в останалите помещения от къщата вентилацията ще е денонощна с минимален дебит.

Моля за коментар на третия вариант. В него евентуално може да се ползва активен рекуператор :)
denuchi - специалист
Добро предложение. Чакаме специалистите но да из коментирам твоите три варианта. 1. Хвърляме толкова много пари 4600 като редовен клиент и да си играем спри пусни. Ако случайно сме повечко хора в апартамента и се готви по често пари на вятъра. И то доста. 2. Не мисля че масово използвани аспиратори могат да си позволят това. Ако се хвърлят малко повечко пари може и да стане нещо такова. Още пари на вятъра заради предните който сме хвърлили просто ей така. Нямаме тераса която е заградена като жилищна площ поради ред пречини и слагаме няколко скумрии-ки на скаричка. Грозна картина се получава. Пак изключваме нужна ни е добра аспирация. Получава се точка 1. вариант 3. След като ще прави нещо допълнително защото прословутите 4600 не могат да свършат работа, защо да даваме тези грешни пари. Правим всичко с евтини материали и пак ще имаме почти това, но без 4600 и спри пусни и т.н. Моето мнение само и лично мое.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "вентилация в дома" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: