• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
vrangelov - специалист
rosenmvr написа:
... А ето пример с друг на двойна цена:
Здравей,

Как ти се струва варианта с втори вентилатор, същата марка и същият модел, като твоя?
Ще ги монтираш успоредно един на друг, като всеки ще засмуква самостоятелно от камината, но единият ще нагнетява към една разпределителна кутия, подаваща към спалните, а другият към втора разпределителна кутия, подаваща към хола, банята и коридора. Така дори ще имаш два отоплителни кръга.
Не ти зная нито камината, нито вилата, но си мисля, че ако този ти е достатъчен за спалните, за хола, банята и коридора ще ти трябва по-малък вентилатор, а ако го направиш с подобен, намери начин или да му регулираш оборотите, или да го изключваш, когато е нужно.

Това колко бързо ще се стопли вилата зависи от мощността на камината и качеството на горивото.
Какви са ти дървата и колко години са стояли нацепени под навес?
Къде е проблемът, от въздуховодите да духа горещ въздух?

Поздрави!
rosenmvr - специалист
Втори вентилатор не е удачен , скъп е , харчи още 100 W а и трябва да се преправя разпределението на въздуховодите .
Обмислям два варианта
1. Мотор на 2800 об и да намаля оборотите , което ще е шумно сигурно а и не зная какво ще постигна. (колко ще повиши дебита и налягането , някои да знае ?)
2. Мотор от 100W на 1400 об и смяна на турбината от 160/5,5 с 180/76 . ( Това като че ли е по правилно, но не знам колко ще повиши дебита и налягането , някои да може да каже ?)
ktamen - специалист
rosenmvr написа:
160/5,5 с 180/76
Предполагам, че 160 и 180 са диаметри, ама кво значат другите числа нямам никаква представа.
100 вата няма как да свършат повече работа, отколкото вършат в момента.
Някой е правил проекта без да използва никакви числа, а просто така - по усет. Сега, при вече изпълнен проект, е твърде късно за сметки.
Пробвай да запушиш кюнеца, дето духа в хола. Може пък да се отрази на количеството топлина, достигаща до другите стаи. А в хола явно няма нужда от него.
Въздухът има нужда от много старателно изпълнени въздуховоди, за да се движи с минимални загуби. Ако и въздуховодите са със същото качество, като вентилатора, ще ти трябва внушителна мощност за да преодолееш всичките чупки и разклонения.
vrangelov - специалист
rosenmvr написа:
Втори вентилатор не е удачен , скъп е , харчи още 100 W а и трябва да се преправя разпределението на въздуховодите .
Обмислям два варианта
1. Мотор на 2800 об и да намаля оборотите , което ще е шумно сигурно а и не зная какво ще постигна. (колко ще повиши дебита и налягането , някои да знае ?)
2. Мотор от 100W на 1400 об и смяна на турбината от 160/5,5 с 180/76 . ( Това като че ли е по правилно, но не знам колко ще повиши дебита и налягането , някои да може да каже ?)
Според мен с втори вентилатор е по-лесният (и по-евтиният) начин.

ktamen написа:
...Някой е правил проекта без да използва никакви числа, а просто така - по усет. Сега, при вече изпълнен проект, е твърде късно за сметки...
+1

ktamen написа:
...Пробвай да запушиш кюнеца, дето духа в хола.. А в хола явно няма нужда от него...
И с това съм съгласен, и точно затова попитах къде е проблемът, от въздуховодите да духа горещ въздух.

Поздрави!
rosenmvr - специалист
180 е диаметъра а 5,5 е ширината на турбината .
Прикачен файл:
products_340_1807251262.jpg
products_340_1807251262.jpg (78.97 KиБ) Видяна 1681 пъти
Сегашния двигател е 110W с полезна мощност 34W.
ktamen - специалист
Мощността отбелязана на асинхронните двигатели е номиналната мощност, която могат да отдават измерена на изходящия вал.
Твоите измервания и данните за моторчето в таблицата, която ти качи, напълно потвърждават, че изходящата мощност на сегашното моторче е 110 вата. Консумираната е около 200 VA.
Като съдя по огромната температурна разлика в хола и в спалните, ми се струва, че ще ти е нужен драстично по-мощен вентилатор. Или пълна преработка на кюнците. А може би и смяна на самата камина. Така от разстояние само си гадаем, но ако нейният топлообменник е лошо направен и мощният вентилатор няма да спаси положението.
Начертай някаква схема колко решетки има по-камината, кои от тях са входящи и кои изходящи. Щото каза, че смучела въздух от трите решетки долу, а на снимката се вижда само една.
rosenmvr - специалист
Тези описания ме накараха да мисля че моторчето е реално 34 W.
http://nikeia.bg/khladilna-tekhnika/99- ... talia.html
https://vikiwat.com/elektrodvigatel-za- ... r-min.html
rosenmvr - специалист
А тук на този мотор тока е значително по малък при същата мощност на какво се дължи.
Прикачен файл:
Без име.jpg
Без име.jpg (107.42 KиБ) Видяна 1649 пъти
Добавям и скица на камерата с ризата и решетките въпреки че според мен няма общо с проблема , но може да е полезно за някои друг ако мисли да прави нещо подобно.
Прикачен файл:
Скица.jpg
Скица.jpg (43.18 KиБ) Видяна 1648 пъти
ktamen - специалист
Не разбрах кое моторче от таблицата имаш предвид, че било като твоето? Нищо особено не виждам в тази таблица.
Не виждам изходящи отвори на камината :?:
На камината и затвори всички входящи отвори освен най-долния. На него сложи някакъв як вентилатор. Изходящите отвори на камината също ги затвори. После включваш вентилатора и притваряш входа му с парче картон или квото там ти се намира, докато постигнеш желания дебит. Тогава мериш какво е налягането на входа на камината и поне ще знаеш какъв вентилатор ти трябва.
Обаче увеличеният дебит още нищо не значи. По-бързият въздух ще излиза от камината с по-ниска температура (подобно на парното в колата) и не знам дали увеличеният дебит ще ти е достатъчен.
Трябва ти подобен експеримент в реални условия, студ навън и огън в камината. За да определиш колко трябва да духа в самия хол и колко да отива към стаите. Така или иначе отсега си мисли как да сложиш вентилатор преди камината, за да си по-свободен с корекциите. Вентилатор след нея е прекалено скъп и не допуска много вариации.
Никак не е било добра идея да оставите пробването за след боядисването.
rosenmvr - специалист
Имам предвид L56 B4 .
За вентилатор преди камината няма как да стане.
На скицата се виждат две от смукателните решетки а третата е на третата стена на булото , всичките са долу.
От горе са решетки на свободна циркулация, не мога да затворя цялото було това ще завиши много температурата в него.
Нормално тя е около 150-220 гр. Относно охлаждането аз това търся сега имам температура около 140-180 градуса на входа на вентилатора. Аз целя в стайте да имам входяща температура от около 60 гр.
Нека се насочим в това как на съществуващия вентилатор да завишим максимално възможно дебита и налягането. Ако стане много вече е лесно.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Повишаване дебит и налягане на вентилатор за топъл въздух." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: