• 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
6osi6 - майстор
Шоп, рано си станал, за да се запишеш.
:prayer: :prayer: :prayer: Класик си, признавам.
Горното ще го запазя.
шоп написа:
Това се прави предимно при малки самоделки въздух/въздух. И не се прави с тръба ф6, ами с тръба с диаметър близък до изходящата от компресора. Иначе само товарим компресора.

Аз ще слагам пластинчат топлообменник фреон вода с площ 1/10 от площа на основният кондензатор.
...

В този предкондензатор се отнема само температурата на прегретите фреонови пари ( тя може да достигне и над 100 градуса) и после влиза в основния кондензатор. Там се извършва основното втечняване на фреона.
6osi6 - майстор
С масленият сепаратор какво стана? Как се мери колко масло се отлага в системата?
Надявам се Геотерм - Боян да отговори.
Boyan - специалист
6osi6 написа:
С масленият сепаратор какво стана? Как се мери колко масло се отлага в системата?
Надявам се Геотерм - Боян да отговори.
Имай малко търпение .
От снощи съм с махмурлук и след малко пак отивам на гости.
Сега са празници .
Обещах ти да отговоря първо на другият въпрос и ще го направя .
Опитвам се и да е на прост език с илюстрации .
Най-лесно е някой да се прави на интересен със сложни приказки .
Но това обижда интелекта на аудиторията .

Наздраве и да ти е честита коледата ! И на всички останали !
a_stoev - майстор
Ahmakov написа:
Много лесно. Ето ти даже с 25, 50, 75 и 100%. Само с 4 ел.магнитни вентила. Има само една подробност, компресора трябва да е друг тип....
Де ги хвърли на черешата с тоя винтак...
То има и безстепено управление без инвертори, но е извън обхвата на дискусията.
a_stoev - майстор
6osi6 написа:
шоп написа:
Кондензацията е между 13,4 и 14,9 бара ( 28-32 градуса)
шоп написа:
Температура на газова фаза след компресора 65-68 гр ( именно тя се използват в предкондензатора)
Най, накрая, след много мъки, няколко страници "рекуператори" излезе поверителната информация.
Последно, коя е температурата на Кондензация 28-32°C или 65-68°C? От така написаното най-горе се разбира, че газът кондензира в конвекторите.
Понеже на VRF мога да ги гледам градусите, давам пример с тях. Фреон 410. Изход на компресор 65 *С до 85 *С, а високото е 25-30 бара. Газовете освен от компресията се загряват и от намотките на компресора.
шоп - майстор
a_stoev написа:
То има и безстепено управление без инвертори, но е извън обхвата на дискусията.
@Стоев, ако знаете управление без намаляване на КОПа-моля споделете.
Ако е от типа байпасиране на компресора и претакане на мъртъв фреон, наистина не е предмет на разговор. Едва ли някой иска да си свали КОПа
a_stoev написа:
Газовете освен от компресията се загряват и от намотките на компресора.

Така е, в един херметичен компресор намотките няма от какво друго да се охладят освен от фреона.
Това е + за ТП само за отопление, защото не губим топлина и КОПа при отопление е с единица повече спрямо КОПа при охлаждане.

Именно намотките и процеса на сгъстяване на газовете прегряват парите и ги използваме за затопляне на БГВ.
a_stoev - майстор
Както казах е извън обхвата на дискусията. Пак винтов компресор, но плъзгащата част не е на стъпки, а безстепенно се движи от два клапана. При старт се устанечва на минимум и после според товара се дава импулс нагоре или надолу. При ниски товари пак се губи ефективност, защото загубите в мотора са постоянни.
шоп - майстор
Безстепенно управление без инвертор е приложимо не само за винтов компресор ами и за всеки друг тип, НО със загуба на КОПа. Вече написах как става. Факт е, че се използва в хладилни камери и шокови замразители самостоятелно или съвместно с регулатори по налягане.

Горното с цел да могат да стартират компресорите и да не се включват защитите по ниско налягане.

Но това не касае ТП за отопление и това регулиране не се използва при домашни ТП:-)

Наистина няма смисъл да пишем за него. От обща култура всеки, който се интересува от хладилни машини може да намери инфо в нета или в специлизираната литература.

За да насоча темата в практическа полза за всеки желаещ да си направи сам ТП, нека попитам знаещите:
@Маги, Боян, Стоев, Ахмаков и др. каква и колко е ползата ( ясно е, че я има) при ТП вода/вода с рекуператор?

Как се смята рекуператора, кой тип е най-удачен? Пластинчат фреон/фреон или коаксилаен тръба/тръба ?

До колкото аз разбирам нещата рекуператора донякаде преохлажда течният фреон и намалява полезното прегряване на газовата фаза преди компресора.

Прикачен файл

Термопомпа-вода-вода-c-рекуператор.jpg
Термопомпа-вода-вода-c-рекуператор.jpg (55.45 KиБ) Видяна 1092 пъти
a_stoev - майстор
Аз такъв вариант не съм виждал на живо. Това което съм виждал е:

Прикачен файл

Термопомпа-вода-вода-c-рекуператор.jpg
Термопомпа-вода-вода-c-рекуператор.jpg (92.55 KиБ) Видяна 1076 пъти
a_stoev - майстор
Не съм сменил надписа, трябва да е подохладител /subcooler/.
  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: