• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
@Боян, точно на изхода на фреона на кондензатора имам монтиран филтър дехидрататор с фабрично монтирано наблюдателно прозорче.

Прави ми впечатление, че когато съм спрял ТП за един ден да кажем при първоначално стартиране 2-3 минути в наблюдателното око се наблюдават мехурчета. После става 100% течна фаза. При последващите старт стопове всичко си е течно

Предполагам две три минути при този първоначален старт е нормално време за влизане в режим?
Boyan - специалист
шоп написа:
@Боян, точно на изхода на фреона на кондензатора имам монтиран филтър дехидрататор с фабрично монтирано наблюдателно прозорче.

Прави ми впечатление, че когато съм спрял ТП за един ден да кажем при първоначално стартиране 2-3 минути в наблюдателното око се наблюдават мехурчета. После става 100% течна фаза. При последващите старт стопове всичко си е течно

Предполагам две три минути при този първоначален старт е нормално време за влизане в режим?
Напълно нормално . Много често не си даваме сметка каква е масата на тези съоръжения .
Докато компонентите , които трябва да са топли се затоплят а тези , които трябва да са студени изстинат минава време .
През този период системата се държи като недозаредена .
Климатичните техници с опит могат да ви кажат колко пъти при стартиране на нов конвенционален климатик са се чудили дали не е с малко фреон .
И чак след 10-15 минути всичко се нормализира .
Boyan - специалист
шоп написа:
само да допълня, че съм виждал и два последователни кондензатора всеки с по 50% капацитет, чел съм и за системи с основен кондензатор с площ 90% и след него 10% подохладител.... макар, че незнам за какво се прави това последното.
Извинявай не съм видял въпроса . Нали може на "ти" ?
Мнооого готин въпрос ! Задълбаваш на дълбоко в хладилната техника :)
Това последното се счита за по-коректно да се прави в отделен топлообменник (subcooler).

В кондензатора течният охлаждащ агент се охлажда малко под температурата на насищане, за да се гарантира , че не се образуват "светкавици" преди разширителния вентил. Нивото на подохлаждане, постигнато в кондензатора , обикновено е 0,5-5 градуса . По-голямото допълнително охлаждане допълнително увеличава капацитета на изпарителя , и намалява количеството "газови светкавици", образувани след разширителния клапан . Намаленото съдържание на пара също така намалява риска от лошо разпределение в изпарителя. Това допълнително подохлаждане най-добре се извършва в отделен подхладител, тъй като високото ниво на кондензат в кондензатора може да наруши неговата работа . Най-простият под-охладител е с течен поток, който може да бъде същият като за кондензатора .
6osi6 - майстор
Ahmakov написа:
Boyan написа:
...Една от идеите на преохлаждането е в неговият край да няма мехурчета .
Понеже това е трудно , ако кондензатора не е преоразмерен като този на колегата Шоп , се поставя ресивер
...
Започнаха Великите Открития. Тази тема поставя началото на нова физика, топлотехника, хладилна и климатична техника.
Горд съм, че ви " познавам" и мога да черпя знания от вас...
Мога да предположа, че следващата идея е работа с един топлообменник увеличен десет пъти. В горната кондензира, в долната изпарява. Компресорът и вентилът изчезват.
dilait19 - специалист
Колеги моите уважения, но тази тема отива по д....те, сори. Кой ще тръгне да си прави ТП вода-вода, като прочете една страница от последните постове :prayer: Това е безумие! По добре да вика еди коя си фирма и да вади каиметата и готово. Имам чувството че,това е целта на темата, "всеки може.... ама да не се сахваща, най - добре... да ни викне нас :prayer:
Boyan - специалист
6osi6 написа:
В горната кондензира, в долната изпарява. Компресорът и вентилът изчезват.
Браво колега !
Такава система за пренос на топлинна енергия има и се нарича "топлинна тръба". heat pipe .
Ако вблизост до къщата имате топъл извор спокойно можете да се отоплявате на този принцип .
Никакви помпи и компресори . Евтино за изработка и почти вечно .
Hursa - майстор
Не знам дали някой може да каже как съвсем лесно и елементарно да се изгради високоефективна термопомпа.
Но може би трябва да се обяснят основите (ако не са обяснени вече), за да се стъпи на нещо. Защото реплики от типа
Ahmakov написа:
Започнаха Великите Открития. Тази тема поставя началото на нова физика, топлотехника, хладилна и климатична техника.
Горд съм, че ви " познавам" и мога да черпя знания от вас...
едва ли са особенно ползотворни.
шоп - майстор
@Hursa, 100% съм съгласен. Хора непоказващи нищо конкретно и пишещи и викащи с главни букви не са в полза на никого.

Градивният спор и критика е хубаво нещо, но само ако се цитира точно грешка и аргументирано се обяснява защо.

Ако разбираш руски мога да ти пратя линк руски форум, където бивш преподавател на лесен и разбираем език пише стъпка по стъпка как се изчислява всеки елемент от една ТП. С формули, таблици, коефициенти и т.н.
Всичко неусетно преминава от теория в практика. От изчисление на компресор, топлообменници, вид и количество хладилен агент до това с какви припои се запоява мед/мед и мед/неръждавейка.

Увлекателно и полезно!
filmatoplo - майстор
:) Кой още се съмнява в колегата ,на мене прилича - иска всяко нещо да си го изживее на собствен гръб ,както и се учи денонощно, в почивните дни отделям по 15 часа за постоянна самоподготовка .Всеки който разбира от ТП да си признае сам ли действа или с колеги ,и дали не се е учил от други хора .За сега ТП не ми са приоритет но ми е интересно ,лично за да се приложи в моя дом той трябва да отговаря на доста условия които на този етап нямам .
Boyan - специалист
Hursa написа:
Не знам дали някой може да каже как съвсем лесно и елементарно да се изгради високоефективна термопомпа.
Но може би трябва да се обяснят основите (ако не са обяснени вече), за да се стъпи на нещо.
Много сте прав ....
Основната грешка на жена ми , която започна темата .
Тя даде схема на лесна за изпълнение термопомпа , изчисли и описа компонентите и до там .
Трябваше първо да опише теорията .
Това нямаше да ограничи този тип коментари , защото те са типични за български форум .
Винаги се намират хора , които да избиват комлекси .
Но щеше да даде възможност на потребителите сами да си ги изчисляват .
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: