• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
Налягането го меря с манометричен блок + кранчета предложени от г-н Стоев

Много ме беше страх да не изпусна фреон, но с помоща на тези кранчета ( по 20-23 лв бр) предложени от Стоев проблема го отстраних лесно и икономично.

По-назад в темата има и снимки от мереното на наляганята.
Hursa - майстор
Не, любопитно ми беше как се измениха наляганията след това регулиране за което споменахте.
шоп - майстор
Добър въпрос!

не мога да отговоря точно, преди да ръчна ТРВ то бях с чугунени радиатори и водата към системата бе 40-42 градуса.

Сега е с над 10 по-малко и логично налягането на кондензиране е надолу

Изпарението се промени от 5,1 на 5 бара
6osi6 - майстор
Ahmakov написа:
Шопе, с две думи, ако го охладиш до температура на изпарение, защо ти трябва да монтираш ТРВ?
шоп написа:
Сериозно ли питаш?

ТРВ, капилярка или всеки друг дросел се монтира за да дросерила демек да раздели кръга компресор-топлообменници на ниска и висока част по налягане. Без този елемент няма как да работи нито една хладилна машина.

Другата важна роля на ТРВ е да подсигури в компресора да не попадне течен фреон....това е смърт за компресора.
Прочете ли внимателно сметките на руският гуро Декабрино?
С подохлаждане до температура на изпарение вентилът е излишен. Той не е изпарител! Течен фреон в компресора няма да влезе. Подохлаждането увеличава капацитета на изпарителя и температурата на прегретите пари.
5 бара налягане е съответно 9,5°С. Ако се съмняваш, питай руския вожд Декабрино.
шоп - майстор
6osi6 написа:
С подохлаждане до температура на изпарение вентилът е излишен.
:-D направете си ТП без дросел. Аз не знам хладилна машина без дросел. Компресора ще си върти вечно в кръг без ниско и високо налягане.

6osi6 написа:
5 бара налягане е съответно 9,5°С.
5 бара е 8 градуса за фреон 407С http://www.xiron.ru/content/view/10/27/
Hursa - майстор
За да не се смята "вентила" за излишен :) , мисля, че трябва да се дадат основите, какво е цикъл и защо необходим такъв.
шоп написа:
преди да ръчна ТРВ то бях с чугунени радиатори и водата към системата бе 40-42 градуса.

Сега е с над 10 по-малко и логично налягането на кондензиране е надолу

Изпарението се промени от 5,1 на 5 бара
А друго променяно ли е? Т. е. сега сте с други радиатори? И тогава пада на температурата на водата грееща испарителя намаля с половин градус? (Извинявам се, просто ми е любопитно как влияе пренастройката на "ТРВ" на цикъла.)
6osi6 - майстор
Вентил не е нужен, освен за украса.
Обяснявам ти го с диаграма. Подохладил си фреона до изпарение. Съответно той влиза в изпарителя с налягане 8,5 бара и излиза с 5,2 бара.
Прикачен файл:
file-1.png
Сложи още два манометъра след кондензатора и преди изпарителя и виж какво става при при работа на един и след това с няколко включени конвектора.
Hursa - майстор
Без така наречения вентил, как ще реализирате левия "вертикален" участък на диаграмата? (Има начин, но просто това устройство ще изпълнява функциите на вентила.)
Горе и долу в дясно - мисля че грешите. (Давате, какво става във всмукателя и на напора на самия компресор?)
6osi6 - майстор
Hursa написа:
Без така наречения вентил, как ще реализирате левия "вертикален" участък на диаграмата...
... мисля че грешите.
За вертикалния участък в ляво питай Шоп. Той професионално е подохладител.
Грешките се поправят лесно с програмата на Ахмаков или който има такава.
Hursa - майстор
С под охладител, вертикалния участък (макар, че "вертикалността" му е идеализация) не може да се реализира. С под охладителя "само" измества този вертикален участък наляво. В под охладителя налягането се изменя слабо, само на величината на хидравличните загуби при преминаването през охладителя.
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: