• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
a_stoev - майстор
Тани написа:
Явно тук ми е грешката ! Ако има такава де! Все си мисля че климатика НЕ ПРОИЗВЕЖДА топлина! От вътрешното тяло излиза точно толкова топлина , колкото е успяло да отнеме външното от околната среда! Климатика само ПРЕНАСЯ енергията!

Този пример беше за да се види че дори в най-лекия възможен режим - когато температурата на стаята е същата като отвън е необходима енергия ( независимо дали 660 W или 1 kw за нещо което пасивния рекуператор прави съвсем безплатно при КПД 100% .

Колкото повече температурата на помещението става различно от външната толкова по зле става с така наречения активен рекуператор- при еднакво обдухване на външното тяло (защото температурата в стаята се предполага че е винаги една и съща) се налага да преодолява все по-големи температурни разлики за да направи температурата на входящия въздух същата като на изходящия - ще ми обясни ли някой от конструкторите на машината от къде ще се вземе тази допълнителна енергия???
Климатика си произвежда топлина, тез киловати дето ги гълта компресора се преобразуват в топлина и при охлаждане се изхврълят от външното тяло. При отоплени си влизат в стаята.
Пак да поясня. При активен рекуператор имаш по-малко съпротивление и по малки вентилатори.Една 18-ка има вентилатор 22W. Рекуператорите посочни от мен по горе имаха вентилатор 280VA. За съжаление в момента нямам данни за напора и не мога да сравня директно колко по икономични биха били вентилаторите на активен рекуператор. По-важното следствие от намалената мощност на вентилатора е намаления шум. Щото както на никой не му пука за 0,5 kW икономия, така никой не ще да му бръмчи вентилатор на главата.
Сега за компресора. Трябва да е инвертор, иначе няма как да подържа постоянна температура на подавания въздух при променливи парамери на средата. Така когато околната температура се доближи до желаната компресора се разтоварва или ще се изключи, ако необходимата мощност слезе под минималната мощност. Ще въртят само вентилаторите. Така че в най лекия режим компресора няма да работи защото няма какво да прехвърля. а пасивния би трябвало да си отвори байпасната клапа, но тя е само на подавания въздух. Смукателния вентилатор продължава да се тормози о питата на рекуператора.

denuchi, на тевбе кое ти основен приоритет? контрол на влажност, температура или замърсеност на въздуха. Не може да контролираш и трите параметъра по един канал, още повече като си влияят. Трябват си три отделни системи ако държиш да имаш тотален контрол. И разхода на енергия ще е троен :-D .
8180 написа:

1. Действително го мисля като КПД на рекуперация - % на усвояване (рекупериране) на изхвърляната енергия. Виждам, че настойчиво го избягваш и в коментарите към линковете по-горе използваш "ефективност" - не ми бърка съществото, ако така е прието професионално.
Та изяснихме (експертно) за пасивен рекуператор - 50-60%.

2. Ако т.1 е вярна, остава да видим на какво повече между 60 и 100% можем да разчитаме с климатика. Не вярвам някой да твърди, че можем да усвоим повече от наличното 100%. :!:
После да видим с какви +/- и на каква цена.
Тук, първото неясно за мен е този СОР.
a_stoev написа:
2. При 2 kW отнети от външното ще вкара на вътрешното грубо 2kW+загубите на компресора. Ако COP е 3 те са 0,6 (6) kW = 2,66kW.
COP колко енергия се изразходва за да преместиш 1 енергия от едното тяло в другото.

- Моето разсъждение е: Той хубаво ще прехвърля 2kW (нека дори да са 100% от изхвърляната енергия), НО ще изразходва за целта 0,6kW, което няма да го отличи съществено от пасивния рекуператор - въпросната ефективност отива към ~70%.
Вярно, с бъдещата установка ще се опитаме да хванем някаква част от топлинните загуби край компресора - колко не знам?

- Доста ме притеснява прякото (възможно рутинно) боравене с този СОР.
Подразбирам, че той се определя, изпитва и рекламира при НОРМАЛНИ режими на работа на климатика - като термопомпа. Тук (поне аз) виждам работа в режим топлообменник (рекуператор) и доколко данните за СОР и изобщо методиките за пресмятане важат в този случай ми се губи. :?

Идеята на активните рекуператори, че ако отоплението не е по въздух както в американските къщи с въздуховоди навсякъде, въздуха на изхода на пасивния рекуператор трябва да се обработва допълнително за да не се усеща голяма температурна разлика. Най ефективно и универсално решение е да го обработваш с термопомпа, става и за охлаждане и за отопление. Като ще слагаш термопомпа, значи ще имаш и външен топлообменник и логично идва идеята да го сложим на изхвърляния въздух за да му ползваме наличната енергия. Тука се гони комфорт, а не икономия. В някой продукти се обажда и екоманиащината, но комфорта е на първо място.
Аз гледам ефективността на рекуператора в смисъл, изходяща температура да съвпада с входящата. С активен ще може да постигнеш и да я преминеш с цената по-голям разход на енергия. Форсираш компресора и той прехвърля енергия от едната страна в другата, но това няма нищо общо с КПД. Затова и говоря за термична ефективност.

2v6 Активните рекуператори май са доста дебели, но според мен се плаща данък екоманиащиа. Нещо като цената на бентлито.

vladaeca написа:
Да купя един прозоречен климатик Midea -280лв. 3Kw, срещу 1,4кw. електричество.
Ще го разглобя и ще ползваен неговите външен и вътрешен топобменик и да поткарам идеята си в действие. Те даже са доста удобни като рамерси. Ако пък, някой може да предложи части според примерът на a_stoev нека пише ЛС.
И последно като допълнение към рекуперацията ще напиша следното.
Входящия въздух е хубаво да преминава около 20метра под земята на дълбочина под 1м за да се сгрее леко.Чувал съм че това доста способствало за ефективността.

И аз имах подобна идея, бях я забравил, но живея в апартамент и няма място за въздуховоди.Това е и май най-смисления вариант като цена за материали. Предполагам че мидеята не е инверторана и ще трябва да я управляваш по външна температура. Примерно: Под 18 градуса, нонстоп отпление, над 24-5, нон стоп охлаждане. и да сложиш два защитни пресостата. Платките и ги окачи на стената за красота. Така машинката ще поеме част от товара на климатизацията.
Иначе се замислих, че в теоретичната постановка по горе ако се заложи 12-ка да е компресора, по добре да се вземе направо комплект климатик 12-ка с канално вътрешно тяло. На подавания въздух няма нужда да се презапасяваме по мощност както при изхвърляния, където тялото ще се ползва вместо външен топлобменник. Така цената за материали се сваля още малко.

Не се занимавай с подземните въздуховоди. Това е типична екоманиящина без смисъл. Причини:
Загуби от съпротивление компенсирани със по мощни вентилатори.
Кондензация по стените на въздуховода и от там всякакви бацили и мухъли което създава здравословни проблеми!!!
Парите заровени в земята си остават пари заровени в земята.

Тани написа:
Ето ти за да имаш база за сравнение данните на един пасивен:
Ефективност 92%
Консумация на ГОДИНА при ДЕНОНОЩНО ИЗПОЛЗВАНЕ (22 часа малка скорост и 2 часа висока) 112 kW/h = 16.80 лв /година
Което прави 306 W/h на ден консумация или 0,046 лв на ден
Твоя вариант - 1,4kW/h 0,21лв на час.
при 24часа независимо от скоростта на вентилацията - 33,6kW/h = 5,04 лв на ден

за година 1 839,6 лв.
ПП Когато фактите говорят и боговете мълчат!

Тани, не се обиждай ама сравняваш ябълки с круши. Първо чакам един познат проектант да ми каже какво имат в предвид с тези 92% ефективност на посочения от теб рекуператор. Щото ако беше така да са изринали конкуренцията от пазара, а те не са. Имай в предвид, че при инсталациите с промишлени размери се цепи хилядната и такава ефективност не съм виждал, а се търси.
После това което предлага vladaeca ще намали консумацита на основното му отопление/охлаждане.
Не знаем нито колко му е нуждата от вентилация, нито нужната му мощност за климатизация. Просто изхождаш от грешни предположения за работата на инсталацията.
Тани - модератор
Да и аз научих нещо от тази тема! Човек се учи докато е жив.Както виждате не ме е срам да си призная грешките и пропуските дори сам да съм ги мислил и да не съм ги писал!

Иска ми се обаче да ми отговориш искрено - ако наистина данните за този рекуператор са реални има ли смисъл да се прави активен? В този спор аз изхождам от факта че може да се постигнат тези параметри!
a_stoev - майстор
При тези параметри няма смисъл от активен. То и от пасивен няма смисъл ако си искараш изхвърлянето върху топлообменика на въшното тяло, ако се топлиш на фреон. Само, че цената е зверска. 1/2 от инверторен миничилър 15kW. Просто можеш вземеш един инверторен климатик с канално вътрешно за ~1000лв и да сложиш изхвърлянето да му духа на питата.
Тани - модератор
Така вече съм напълно съгласен! Когато външното тяло свободно си работи с околния въздух. "Скопяването" му да работи само с изходящия от къщата въздух ми се струва безумие .Реално му ограничаваме СОР-а , което ми се струва нелогично. Получава се ефекта на "външното тяло при вътрешното" .

А тези канални климатици имат ли си смукателен и нагнетателен вентилатори?Заинтригува ме идеята , въпреки че съм замислил отоплението да е с термопомпа въздух-вода и воден калорифер на входящия въздух на вентилацията.
Писах ти на лични с молба да дадеш мнение по тази тема
viewtopic.php?f=23&t=31177&p=317566#p317566
за да не спамим тук , но явно не си го прочел!
8180 - майстор
Колега Стоев,
Благодаря за усилието, но не намерих отговори на вълнуващите ме въпроси, нито "разобличение" на евентуално погрешни размишления.
Приемам, че не е коректно (или невъзможно за тукашния ни състав) да решим "чистата задача" поставена от Автора - активен или пасивен рекуператор за вентилация.
Доста се надявах да получа някакви сведения поне за СОР в този "обратен" (за мен) режим на климатика, но уви.
Доста екзотично ми стои идеята за допълнителното предимство - преобразуване на електроенергия в топлина с климатик, вместо с нагревател. В разглежданата система, след като е усвоена топлината от вътрешния въздух, всичко "допълнително" идва от НЕК, като и да го завуалираме в специални термини. За мен тази енергия, в случая, е отпадна (загуба) от работата на компресора. Улавянето и е отделна задача, ако си струва.

Приемам, че колкото по-малко знаеш, всичко изглежда по-лесно, но има и елементарен "здрав разум" - в случая, колко и каква енергия ползваме и какво получаваме, дори само качествено.

До убедително показване на противното, за мен в случая, климатикът изпълнява две несвойствени функции:
- на топлообменник (рекуператор)
- на електрически нагревател.

Възможно е да се справя по-добре от известните ни устройства с подобно предназначение, ако се докаже.
2v6 - майстор
Тани написа:
...Ако се купи от там където е купена 9-ката сигурно и той толкова :)

Оттам нататък обаче пасивния не ни струва нищо!
А активния??? Всеки месец ток ,а всеки се сеща колко изкарват климатиците по 200 лева!
За съжаление на магазина за по 200 лв климатици все още не продават рекуператори :sad:
Факт е, че само вентилаторите за пасивните топлообменници ги продават на цената на един прозоречен климатик. Като му изгори компресора си му остава работеща функцията за вентилация, така че инвестицията не се губи :idea:
Тани - модератор
Простете невежеството ми , но не са ли необходими два вентилатора - един смукателен и един нагнетателен , които са (почти ) еднакви за двата вида рекуператори при еднакъв дебит.
bobivg - специалист
Аз ей така от нямане какво да правя та реших да посмятам малко нали си говорим за ефективност.
На база на ето този рекуператор http://www.tangra.bg/uploaded/products_ ... AL__BG.pdf
станица 05.01-05 долния модел EVB AL-06
си отчитам при 600м3/ч свободен напор 210Па коефициент на ефективност 49,5%
вентилатори с мощност 2х220W.
тук си качил H-X диаграма за сметките http://dox.bg/files/dw?a=96eed1ff3b от сметките се вижда, че рекуператора е прехвърлил 3,724Кв и трябва да подгрявам с нещо което може и да бъде секция на директно изпарение (за да не сравняваме ябълки с круши). От сметките се получава, че COP-a на пасивния рекуператор е 3,724/0,44= 8,46.
И трябват още 3,8Кв за доподгряване до 20градуса.
Аз не съм специалист по хладилна техника, та вие кажете COP-а на този активен рекуператор при положение, че ни трябват 7,5Кв и изхвърлящия се въздух се охлажда от 20 до около -5гдадуса колко е?

п.п Тани вентилаторите са 2 те са с по-високоа консумация на ток при пасивния рекуператор но видя от сметките горе каквъв е COP- а сега ни остава да чакаме отговор на въпроса ми.
a_stoev - майстор
Тани написа:
Така вече съм напълно съгласен! Когато външното тяло свободно си работи с околния въздух. "Скопяването" му да работи само с изходящия от къщата въздух ми се струва безумие .Реално му ограничаваме СОР-а , което ми се струва нелогично. Получава се ефекта на "външното тяло при вътрешното" .
Не го скопяваш. Важното е топлообменика да има достатъчна мощност и това е. Енергията от въздуха зависи от дебита по температурната разлика. СОР-а пък изобщо не го намесвайте. той няма нищо общо тука. Ефекта на "външното тяло при вътрешното" не се получава защото имаш два различни потока с еднакъв дебит. Когато отдаваш на единия поток 20*С отнемаш от другия пак толкова. За прецизност в топлата страна трябва да се отдаде и енергията разсеяна в компресора, която е 99,9% от консумираната електрическа енергия.
8180 написа:
Колега Стоев,
Приемам, че не е коректно (или невъзможно за тукашния ни състав) да решим "чистата задача" поставена от Автора - активен или пасивен рекуператор за вентилация.
Доста се надявах да получа някакви сведения поне за СОР в този "обратен" (за мен) режим на климатика, но уви.
Доста екзотично ми стои идеята за допълнителното предимство - преобразуване на електроенергия в топлина с климатик, вместо с нагревател. В разглежданата система, след като е усвоена топлината от вътрешния въздух, всичко "допълнително" идва от НЕК, като и да го завоалираме в специални термини. За мен тази енергия, в случая, е отпадна (загуба) от работата на компресора. Улавянето и е отделна задача, ако си струва.

Приемам, че колкото по-малко знаеш, всичко изглежда по-лесно, но има и елементарен "здрав разум" - в случая, колко и каква енергия ползваме и какво получаваме, дори само качествено.

До убедително показване на противното, за мен в случая, климатикът изпълнява две несвойствени функции:
- на топлообменник (рекуператор)
- на електрически нагревател.

Възможно е да се справя по-добре от известните ни устройства с подобно предназначение, ако се докаже.
Климатика работ като климатик и това е. Ролята на на електрически нагревател си я изпълнява независимо от конфигурацията. Това е страничен ефект, полезен през зимата излишен през лятото.
Другата функция не е несвойствена. Пак си климатизира, като работи в по облекчен защото другия топлообменник работи в по-оптимални условия.

ето ви малко реклами с доста обяснения и цветни картинки
http://web.clivet.it/pdf/BT09L001GB-00.pdf

а тука сравняват кое е по-чисто
http://www.calorex.com/pool-heating/doc ... Heroes.pdf

bobivg, утре че осмисля и твоето мнение
Bulgaria Therm - специалист
"Относно КПД на нормален рекуператор може би не знам точно кой параметър трябва да прочета . Би ли казал колко е кпд -то на този модел: http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... &Itemid=35"

Отговарям на този въпрос, свързан с предлагания от нас рекуператор на въздух VORTICE PROMETEO 400 - КПД-то е близо до 92 %.

Ако някой се нуждае от подробна информация за възможностите и функциите да каже.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: