• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 32
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
turbocharged - специалист
Сметките са верни ама COP-a го няма. Къде е обещания от Viessmann COP 4.5 при 7*C/35*C външна Т /Т вода до 2.8 при -7*С/35*C вода? https://www.viessmann.bg/content/dam/vi ... 0-S_BG.pdf Нещо инсталацията куца. Къде е далаверата тогава? Аз съм си го смятал за себе си с тези цени пелети/ток и моя разход с COP 2.2 пелетите и термопомпата са 0:0. Това без да броим инвестицията.
Няма да е от темперирането на къщата. Моя разход се стабилизира на втория ден. Какво да се темперира, не паля котела като в стаите стане 15*С
gadinko - специалист
пет фев 01, 2019 1:41 amLazarGanev написа:
пет фев 01, 2019 12:55 amturbocharged написа:
Ако го смятам средно на ден 3611 kWh/ 28 дена = 129 kWh на ден (за 300м2 къща). Възможно е и хич не се съмнявам в това. Обаче с COP-а на електрически котел. 1 или надолу.

За сравнение моята къща е 80 кв. по-малка (220м2), не е с 4 м тавани и е с 5 см изолация, 300 л бойлер и също държа доста топло. Коства ми 135 kWh на ден или по-точно две торби пелети Трон :-D
За още едно сравнение ще добавя и моя разход (за жилище 120м2) - от 01,12,2018г до 31.01.2019г - точно 2 месеца (декември и януари) или 62 дни, изразходвани около 2500kWh или по около 40kWh/ден. Почти отникъде никой не топли от съседите, отопление с ТП, разходваното количество енергия е взето от контролера на ТП. Поддържана темпераатура средно към 25*С, без бойлер.
Ако умножим по 2.5 ще получим 300м2 - квадратурата на gadinko и 100kWh, срещу 135kWh при него, но там се подгрява и бойлер. Освен това доколкото разбирам това е първи месец за работа на ОИ и е нормално разходът да е доста по-висок от обикновеното, тъй като къщата дърпа много през първия месец. Дори и да е била отоплявана с климатици, сега се отоплява по съвсем различен начин. Така погледнато драмата не е толкова голяма, нека видим какъв ще е резултата през втория месец, пък той почти мина докато си хортуваме :) . Което не пречи да продължаваме да си хортуваме и да нищим проблемите по ОИ.
gadinko, Vitocal 200-s ли е модела или Vitocal 100-s?
Vitocal 100s по предложение на Висман. Работели по-добре в каскада отколкото Тошибите. Не е първи месец на отопление. Сложих ги още когато имаше майстори вътре с идеята да “съхне по-бързо”. Тогава обаче БГВ-то не влизаше в сметката понеже умниците не ми бяха сложили бойлер с две серпентини. Имаше 4 конвектора в цялата къща които подуржаха нормална температура за работа на майсторите. Работеха денонощно на малсимална вентилация, и ги бяха направили на трътка с прашуляци и мазилки (моя грешка). Миналия януари пак имах 805 лв само че още бях на индистриален ток. Рекох си че кат мина на нормална партида ще се грея и ще си пея. Ама нейсе. Ноември месец имах 450 лв и си рекох, че е нормално. Но с деквмврийската се оцъклих и реших ако продължава така да натискам БГ терм да ни ги сменят с Тошиби. Вие казвате че Висманите са ок, но мене вътрешно си ме влече към японското ...
LazarGanev - "Велик майстор"
Виж сега, от чиста краста и аз се блазня от мисълта да ги смениш, за да видим резултататите от сравнението, ама няма повод за такава смяна - съгласил си се на офертата, макар очите ти да са били към Тошибите, сега нямаш основание да ги връщаш. Аз съм сигурен, че резултатите ще са подобни.
Не е от термопомпата със сигурност. На каква температура на водата рaбoти термопомпата.
При 135 kwh на ден среден разход необходим за отопление на моята къща ако имах термопомпа с COP=3 трябва да изразходва 45 kwh на ден електроенергия. 1350 kw на месец ток и да плащам 243 лв. Ако COP e =1 ще трябва да плащам 729 лв. С пелетите ми излиза 330 лв. на месец. Не виждам какво е неясното. Термопомпата на gadinko ако изразходва 650 лв. на месец работи като електрически нагревател. т.е. нещо не е наред в системата
fox_vt - майстор
Няма как да работи като нагревател. Ако картинката на журнала е негова ясно се вижда че само последната 52 седмица от годината е работила близо до максималните 168 часа на седмица. Но въпреки че е близо до максимума има само 1 час дефрост което показва че копа е далеч над 1 .И не става ясно след като са в каскада защо втората не работи. Какъв е принципа на каскадата двете работят паралелно или едната се включва при определено натоварване на първата,което малко ме съмнява.
Boyan - специалист
пет фев 01, 2019 9:29 amgadinko написа:
реших ако продължава така да натискам БГ терм да ни ги сменят с Тошиби. Вие казвате че Висманите са ок, но мене вътрешно си ме влече към японското ...
Ако са коментирали с вас такава опция, вероятно е било само търговски трик.
Когато една термопомпа излезе от кашона, цената и пада на половина.
Та понеже се очертава да си останете с настоящите термопомпи,
не би било зле да се диагностицира има ли проблем с тях или не.
Един топлостудомер веднага ще ви даде отговора.
Ако ви се струва излишно скъпа инвестиция, може да минете с водомер и два точни термометъра.
По отношение на електрическата консумация, ампермера може да ви подведе.
По-съгурно е както каза Шоп, да монтирате контролен електромер.
Така ще засечете не само КОП-а, а и евентуален проблем с циркулацията.
Една аксиома и от мен:
"Измереният поток на флуида винаги се различава от изчисления".

Въпреки, че форума е "направи сам", тук пишат както инсталатори с много стаж, така и любители със знания и практически опит.
И с малки изключения, тук всеки ще се опита да ви помогне.
gadinko - специалист
пет фев 01, 2019 2:57 pmBoyan написа:
пет фев 01, 2019 9:29 amgadinko написа:
реших ако продължава така да натискам БГ терм да ни ги сменят с Тошиби. Вие казвате че Висманите са ок, но мене вътрешно си ме влече към японското ...
Ако са коментирали с вас такава опция, вероятно е било само търговски трик.
Когато една термопомпа излезе от кашона, цената и пада на половина.
Та понеже се очертава да си останете с настоящите термопомпи,
не би било зле да се диагностицира има ли проблем с тях или не.
Един топлостудомер веднага ще ви даде отговора.
Ако ви се струва излишно скъпа инвестиция, може да минете с водомер и два точни термометъра.
По отношение на електрическата консумация, ампермера може да ви подведе.
По-съгурно е както каза Шоп, да монтирате контролен електромер.
Така ще засечете не само КОП-а, а и евентуален проблем с циркулацията.
Една аксиома и от мен:

Въпреки, че форума е "направи сам", тук пишат както инсталатори с много стаж, така и любители със знания и практически опит.
И с малки изключения, тук всеки ще се опита да ви помогне.
Така е. Аз тук научих повече за системата си отколкото от всички инсталатори досега. Така, че смятам да си заплатя консултация на някого от вас да ме посети в къщата и да му покажа на живо какво се случва. И да действаме - а не аз профана да ви обяснявам и все нещо да не съм казал както трябва.
radius - майстор
пет фев 01, 2019 2:57 pmBoyan написа:
Една аксиома и от мен:
На база аксиомата на Боян, бих формулирал и тематична теорема, която в моята инсталация е доказано валидна:
Реалният поток на флуида никога не съвпада с измерения, който от своя страна винаги се различава от изчисления. :lol: :lol: :lol:
Към автора - няма лошо да научиш нещо повече за системата си, особено ако искаш да работи добре! Пък ако кажеш, че си доктор и не те интересува, аз ще ти кажа че има и печки с кюмюр, дето не искат настройки, само лопата. Купуваш си нещо добро, покажи му обич, да ти отвърне със същото.
шоп - майстор
@gadinko, нека започнем да решаваме проблема стъпка по стъпка.
Това 300м2 РЗП за колко етажна къща се отнася. Да не Ви плаша, но 12 см каменна вата на покрива е супер малко. Ватата с какъв коефициент на топлоизолация е? Покрива каъв е, плосък скатен, скатен студен или скатен топъл
Да не се окаже че имате 150/300м2 таван с каменна вата с посредствени качества. Вътре 25, вън-12

Височината от Н 4 е меко казано притеснителна. Ако имате два етажа и френски прозорци с посредствена изолация и като добавим загубите от инфилтрация и вентилация, като добавим и не извесния обем разход на БГВ...

Имам един познат, който сметката му за ток е над 2000 лв, но има СПА вкъщи, вана, джакузи...топла вода се лее безкрай.:-)

Не случайно казах първо да монтирате не 1, ами два контролни електромера. По един на всяка ТП.

Монтирайте и водомер на студената вода за БГВ

Така евентуално може да се разбере, коя ТП работи ефективно и коя е в тежест. Възможно е ТП, което загрява БГВ да не е ефективна. Доста колеги ползват термина каскадна.
Дали е така един господ знае. Ако gadinko даде схема ще разберем.

Може накрая да се окаже, че каскадно свързване на две ТП в случая е чиста загуба. КОПа не е х2:-)))))))

Да не се окаже накрая, че заграването на БГВ с нощна ел. енергия без втора ТП с цена 10000 лв е по-изгодно. Или пък ако за тези 10000 лв е било по-изгодно да се монтират 5 соларни панели бош 5000 и бойлер 1000 литра, който няма да се източи на практика 200 дни от годината.
пет фев 01, 2019 3:57 pmgadinko написа:
Така е. Аз тук научих повече за системата си отколкото от всички инсталатори досега. Така, че смятам да си заплатя консултация на някого от вас да ме посети в къщата и да му покажа на живо какво се случва. И да действаме - а не аз профана да ви обяснявам и все нещо да не съм казал както трябва.
При теб са идвали вече инсталатори. Защо си мислиш, че не чуват петела и като си платиш на форумно ниво ще стане сварката. По-добре е да чуеш мнение на много хора от този форум, да си напънеш ъкъла и после да си решиш проблема сам или с помощ. Ти си доктор, аз съм инженер и двамата сме учени да търсим решение. Ама не се стискай да дадеш информация. Вярно форума е публичен и те е срам ама ако искаш помощ ще трябва споделиш туй-онуй. На час по лъжичка няма да стане.
Темата ти е интересна и се чете от много хора.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 32

Тема "високи сметки за ток с термопомпи Viessmann" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: