• 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 68
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
unicata - специалист
Колеги не съм сигурен дали да пускам нова тема или да продължа в тази.
Реших и аз да пробвам да си направя термопомпа от стар климатик, мощността която ми трябва ще е към 10-12кВт по мои сметки(може и да бъркам)
гледах из продавалника ама все бяха с фреон 22ка и никой нямаше КОП над 2,8-2,9, предполагам че са все конвенционални.
Та питането ми е,
1. какъв климатик като модел да търся(препоръчайте).
2.И като гледам на къде вървят нещата искам да попитам колко би ми струвало да си направя една такава термопомпа.
3.Дали няма да е по-изгодно да взема да си накупя частите отделно или да взема един стар климатик с изгорял компресор?
4.Ако взема стар климатик без компресор работил с Р22 и му купя нов инверторен компресор, горе-долу колко ще струва да се преправи системата за да тръгне и дали ще постигна коп над 3,2-3,3?
2v6 - майстор
unicata написа:
Колеги не съм сигурен дали да пускам нова тема или да продължа в тази.
Реших и аз да пробвам да си направя термопомпа от стар климатик, мощността която ми трябва ще е към 10-12кВт по мои сметки(може и да бъркам)
гледах из продавалника ама все бяха с фреон 22ка и никой нямаше КОП над 2,8-2,9, предполагам че са все конвенционални.
Та питането ми е,
1. какъв климатик като модел да търся(препоръчайте).
2.И като гледам на къде вървят нещата искам да попитам колко би ми струвало да си направя една такава термопомпа.
3.Дали няма да е по-изгодно да взема да си накупя частите отделно или да взема един стар климатик с изгорял компресор?
4.Ако взема стар климатик без компресор работил с Р22 и му купя нов инверторен компресор, горе-долу колко ще струва да се преправи системата за да тръгне и дали ще постигна коп над 3,2-3,3?
Частите на един климатик, закупени поотделно, струват 2-3 пъти повече.
Освен това труда за сглабянето на частите още повече ще оскъпи термопомпата (особено ако е въздух-вода).
unicata - специалист
Съгласен съм с теб, но в момента не намирам инвертор над 40000btu с коп над 3 фреон който не е 22ка
затова питам дали може да купя някакъв конвенципнален, с неработещ компресор за около 5-600лв да кажем и да му ползвам частите, само компресора да сменя, и това което ме интересува защото не намерих точен отговор е ако сложа нов компресор на дайкин или мицубиши ще се поакчи ли коп-а.
дайте съвет, искам да се вмъкна в бюджет до 2000лв.
magi208 - специалист
unicata написа:
Съгласен съм с теб, но в момента не намирам инвертор над 40000btu с коп над 3 фреон който не е 22ка
затова питам дали може да купя някакъв конвенципнален, с неработещ компресор за около 5-600лв да кажем и да му ползвам частите, само компресора да сменя, и това което ме интересува защото не намерих точен отговор е ако сложа нов компресор на дайкин или мицубиши ще се поакчи ли коп-а.
дайте съвет, искам да се вмъкна в бюджет до 2000лв.
Термопомпа въздух-вода или вода-вода?

И защо да не е на 22 ? - това е един от добрите фреони /моля господата от РИОЗ да си запушат ушите/
Щом ще си го правиш сам няма кой да те хване а за озоновия слой не се притеснявай :) Тези твърдения са повече икономическо лоби и по-малко екология .
Последна промяна от magi208 на вт яну 28, 2014 10:18 pm, променено общо 1 път.
unicata - специалист
По принцип има кладенец в къщата, но още не съм го мерил, малко е на баир и със сигурност е дълбок, но все още нямам информация за дебит и температури, както и за дълбочина.
Така че на първо време мисля да е въздух вода, а ако кладенеца е добър ще е вода-вода.
magi208 - специалист
unicata написа:
По принцип има кладенец в къщата, но още не съм го мерил, малко е на баир и със сигурност е дълбок, но все още нямам информация за дебит и температури, както и за дълбочина.
Така че на първо време мисля да е въздух вода, а ако кладенеца е добър ще е вода-вода.
Аха е , тогава ти е по-изгодно цял климатик . за 5-600 лева с дефектен компресор дори е скъпо.
unicata - специалист
Добре ще потърся нещо още по-евтино.
всъщност какво ще ми трябва?
Вътрешно тяло няма да ми трябва тъй като фреона ще минава през пластинчат топлообменник, компресора ще е друг(нов, инвертор),останалото от стария климатик, въпросът който мисля е най-сложен, да се пусне инверторния компресор на конвенционалния климатик.
Гледах няколко компресора, дали някой от тях ще свърши работа, тъй като не разбрах колко са мощни. можете ли да ми кажете?
http://www.ebay.co.uk/itm/Daikin-VRV-Co ... 4acd63cb95 виждам че е от VRV система и мисля че ще свърши работа. И цената ми се струва добра, какво мислите?

http://www.ebay.co.uk/itm/261377644702? ... 1438.l2649 този предполагам че става на 45ца заради цифрата в модела но и на него не намерих никакви характеристики в нета :( цената за която ми го дава човека е 300лв, струва ли си?
magi208 - специалист
unicata написа:
Добре ще потърся нещо още по-евтино.
всъщност какво ще ми трябва?
Вътрешно тяло няма да ми трябва тъй като фреона ще минава през пластинчат топлообменник, компресора ще е друг(нов, инвертор),останалото от стария климатик, въпросът който мисля е най-сложен, да се пусне инверторния компресор на конвенционалния климатик.
Гледах няколко компресора, дали някой от тях ще свърши работа, тъй като не разбрах колко са мощни. можете ли да ми кажете?
http://www.ebay.co.uk/itm/Daikin-VRV-Co ... 4acd63cb95 виждам че е от VRV система и мисля че ще свърши работа. И цената ми се струва добра, какво мислите?

http://www.ebay.co.uk/itm/261377644702? ... 1438.l2649 този предполагам че става на 45ца заради цифрата в модела но и на него не намерих никакви характеристики в нета :( цената за която ми го дава човека е 300лв, струва ли си?
Първия е много голям а втория много малък . При тези когато е 1 цифрен номер са в стотици хиляди BTU а когато е 2 -цифрен се дели на 2 . Примерно 45000 BTU ще е J90.
magi208 - специалист
Преди да си купиш голям инверторен компресор си помисли дали можеш да го подкараш и много внимавай с какво.
Ако е 3-фазен асинхронен имаш шанс , но ако попаднеш на BLDC шансовете човек с малко познания да го подкара е нулев.
unicata - специалист
имам приятел който се занимава с климатици и се надявам да го подкара, въпроса е как да разбера кой компресор ще ми свърши работа.
Първия е много голям а втория много малък . При тези когато е 1 цифрен номер са в стотици хиляди BTU а когато е 2 -цифрен се дели на 2 . Примерно 45000 BTU ще е J90.
Значи втроия климатик е за 22500БТУ а първия е за 100 000?

Това за всички компресори ли важи?

Значи този би трябвало да ми свърши работа:
DAIKIN 2.2KW AIR CONDITIONING COMPRESSOR JT95BB-V1 стига да го намеря на добра цена.
Благодаря за информацията
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 68

Тема "Направи сам термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: