• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
8180 - майстор
2v6 написа:
Точно толкова излизат и с топлия въздух, но охладен до температура на външния въздух.Явно допълнителните 2.9 kWh се получават от охлаждане на изходящия въздух до температура по-ниска от външната (както принципно работят климатиците).
Опаа. Тези две изречение ми се губхав цялата по-горна дискусия. Благодаря. =D> Признавам, Стоев ми го каза лаконично и не го разбрах.
Няма значение, колко е "явно", щом е възможно. Губеше ми се точно тази енергия. Другото е въпрос на сметки и преценки, вкл. и често пропусканата енергия за размразяване - тук очаквам да по-сериозен проблемът от "нормалните" климатици, заради високата влажност на вътрешния въздух.

Надявам се, последно питане.
Двамата със Стоев (явно или не съвсем) приемате, че ЦЯЛАТА ел. мощност към компресора се превръща в топлина. Все още не го разбирам. Свикнал съм да мисля, че машините вършат РАБОТА, а отделената топлина да е белег за лошо свършена работа (ниско КПД).
Цялата машинария все пак "мърда", явно задвижвана от ел.енергия!?

Чудесно би било, ако някой назове в разбираеми (за по-лаици) термини какво ориентировъчно съответства на посочените в ляво 70% за пасивния - съответно за активния, което е и предметът на темата.
Омешано с термопомпата, поне на мен не ми е ясно.
2v6 - майстор
8180 написа:
...Надявам се, последно питане.
Двамата със Стоев (явно или не съвсем) приемате, че ЦЯЛАТА ел. мощност към компресора се превръща в топлина. Все още не го разбирам. Свикнал съм да мисля, че машините вършат РАБОТА, а отделената топлина да е белег за лошо свършена работа (ниско КПД).
Цялата машинария все пак "мърда", явно задвижвана от ел.енергия!?
...
Принципно ел. двигателя има КПД около 90% - 10% директно се преобразуват в топлина от намотките и 90% в механична енергия. От тези 90% част още в компресора се превръща в топлина поради триенето на въртящите се части. Останалата механична енергия се превръща пак в топлина, поради триенето на фреона и маслото по стените на тръби, вентили и т.н. Само много малка част от механичната енергия се отделя във вид на звук...
8180 написа:
...
Чудесно би било, ако някой назове в разбираеми (за по-лаици) термини какво ориентировъчно съответства на посочените в ляво 70% за пасивния - съответно за активния, което е и предметът на темата.
Омешано с термопомпата, поне на мен не ми е ясно.
За пасивния 70% означава, че 70% от енергията на излизащия въздух се връща обратно - 30kWh излизат, 21 kWh се връщат.

За активния не са дадени проценти. Харчи повече ток, но вкарва двойно повече топлина.
Това, което засяга темата се съдържа в тази част от картинката:

Прикачен файл

BT09_1.GIF
BT09_1.GIF (12.37 KиБ) Видяна 3251 пъти
8180 - майстор
2v6,
Благодаря за търпението, но няма да си спазя обещанието.
2v6 написа:
За активния не са дадени проценти. Харчи повече ток, но вкарва двойно повече топлина.
Взирам се, взирам в тази част на картинката и там пише, че активният "вкарва двойно повече топлина", но и КОНСУМИРА двойно повече ток..
Та, за целите на сравнението, като ефективност са си баш еднакви, или?.
Предимства някакви остават за габарити, падове на наляганията и атоматизацията.
Вчера загатнах набързо проблема с обледеняването, при опити да се "помпа" топлина от влажния вътр. въздух (в БГ) до температури около и под 0оС (в pdf-а рекламират СОР=5,9 до -5оС). Освен всичко друго, решението на този проблем си е енергийно разточително, особено при наличието на термопомпа, която положително "помпа" от по-добър и неограничен източник.
Първото което ми хрумва е да огранича рекуперацията до положителни темп. на излизащия въздух, а да добавя малко мощ към термопомпата.

С две думи, ще помоля за "експертното ти мнение" за картинката и изходния pdf - кое преобладава - върховите технологии или рекламата? Особено спрямо рекуператорите.
a_stoev - майстор
8180 написа:
Вчера загатнах набързо проблема с обледеняването, при опити да се "помпа" топлина от влажния вътр. въздух (в БГ) до температури около и под 0оС (в pdf-а рекламират СОР=5,9 до -5оС).
Да ти кажа и пасивния обледява. И трябва да се пази и размразява чрез байпаса на входящия въздух. И ако не го опазиш се цепи, резултата е връзка между двете посоки през която се цеди конденз и почва да тече по тръбите....
8180 - майстор
a_stoev написа:
Да ти кажа и пасивния обледява.
Логично.
Защо ни остави да се "бъхтаме" по картинката ти, без твой коментар?
2v6 - майстор
8180 написа:
2v6,
Благодаря за търпението, но няма да си спазя обещанието.
2v6 написа:
Взирам се, взирам в тази част на картинката и там пише, че активният "вкарва двойно повече топлина", но и КОНСУМИРА двойно повече ток..
Та, за целите на сравнението, като ефективност са си баш еднакви, или?.
Малко ли е :wink:
8180 написа:
...
Предимства някакви остават за габарити, падове на наляганията и атоматизацията.
...
Основното предимство според мен е, че температурата на входящия пресен въздух при активния рекуператор може да бъде по-висока от тази при пасивния.
8180 написа:
...
С две думи, ще помоля за "експертното ти мнение" за картинката и изходния pdf - кое преобладава - върховите технологии или рекламата? Особено спрямо рекуператорите.
:?
Моето "експертно мнение" е, че на картинката става на въпрос за реклама на изделие, в което има технология позната от преди 100 и нещо години.

Сега едно питане към всички "експерти" и експерти:
Може ли обикновен климатик да загрее въздух от 20 на 45 градуса :?:
Bulgaria Therm - специалист
2v6 написа:
8180 написа:
2v6,
..........
Сега едно питане към всички "експерти" и експерти:
Може ли обикновен климатик да загрее въздух от 20 на 45 градуса :?:
........

Със стандартен климатик не може да стане. Температурата на фреона при която максимално може да работи един климатик е 55 градуса по целзий. При 58 градуса се отваря байпасен вентил за предпазване от авария(вкарва студен фреон). При 60 градуса климатикът е в авария. Дистанционните на климатика са настроени да изключат климатика при максимум 30 градуса в помещението.

Нормалната работна температура на фреона в режим отопление в топлообменника на вътрешното тяло е 38-45 градуса. Няма такъв топлообмен, който да позволи.
За да може да стане 45 градуса в помещението климатикът трябва да започне да работи в граничен режим на прегряване, което и на теория не може да се допусне.
Тани - модератор
Тани написа:

Явно отново имам пропуски в теорията.Признавам си предварително виновен съм . Нека не се изписват отново 2 страници с глупости , а да не ми се отговаря на прост въпрос с две думи за да изляза от заблудата! Смятам , че с един практически и реален пример на всички ще им се изясни ситуацията!

Нека приемем , че съвета на Стоев за Мидеата е изпълнен и инсталацията вече работи.

1. Външна температура -5 градуса вътре 17 градуса
1.1 Дебит на изходяш/входящ въздух 50 м3/ч
1.2 Дебит на изходяш/входящ въздух 500 м3/ч

2. Външна температура 15 градуса вътре 17 градуса
2.1 Дебит на изходяш/входящ въздух 50 м3/ч
2.2 Дебит на изходяш/входящ въздух 500 м3/ч
Моля за отговори на въпросите за всеки случай отделно
-Колко топлина се регенерира (съответно отдава на вътрешното тяло)
-Каква е консумацията на климатика
Смятам , че най-вече на автора на темата ще му е полезна тази информация! А и ще визуализира всичката теория която се изписа! Това ще е теоретичната обосновка каква ще е ползата от този проект .При конкретен пример с реални данни се учудвам защо е необходимо да се говори само хипотетично!
a_stoev - майстор
Тани написа:
Нека приемем , че съвета на Стоев за Мидеата е изпълнен и инсталацията вече работи.

1. Външна температура -5 градуса вътре 17 градуса
1.1 Дебит на изходяш/входящ въздух 50 м3/ч
1.2 Дебит на изходяш/входящ въздух 500 м3/ч

2. Външна температура 15 градуса вътре 17 градуса
2.1 Дебит на изходяш/входящ въздух 50 м3/ч
2.2 Дебит на изходяш/входящ въздух 500 м3/ч
Моля за отговори на въпросите за всеки случай отделно
-Колко топлина се регенерира (съответно отдава на вътрешното тяло)
-Каква е консумацията на климатика
ще ми намалят заплатата заради вас! ;)

Лошото е че машините на фреон не са много гъвкави по отношения на изходните условия.
Набързо само ще кажа че номера с намаления дебит няма да стане. Особено при неинверторен климатик. Също така трябва да постави и един пресостат на високото налягане да отваря байпасна клапа на изхвърляния въздух - аналогично на спирането на вентилатора на външното тяло при климатика.

Все повече се замислям че е най-добре за експеримента да се ползва конвенционален климатик с канално тяло и да си изкара изхвърлянето на питата. Предимството е, че спокойно може да раздалечи входа и изхода на вентилацията, нещо което често не се изпълнява и засмука изхвърлен въздух обратно. или ако не тръгне като хората си го ползваш за допълнително климатизиране и си слагаш слагаш пасивен рекуператор.
8180 - майстор
a_stoev написа:
Все повече се замислям че ...

:prost: :prost: :prost: за всички участници.
Без, ни най-малко, да се опитвам да "затворя" темата, считам че тя се завърна в руслото на "здравия разум" и беше полезна на майсторящите и лично за мен.
Особено полезна я намирам за нас, лаиците, които без помощта на специалисти, бихме се подвели и дали "пари за нищо", красиво предложено в комерсиалния свят.

П.П. Противно на изказаните мнения, в един проект, вече имам заложени тръби под основите, в търсене на на някаква "рекуперация"/природна топлина/студ.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: