2v6 написа: Точно толкова излизат и с топлия въздух, но охладен до температура на външния въздух.Явно допълнителните 2.9 kWh се получават от охлаждане на изходящия въздух до температура по-ниска от външната (както принципно работят климатиците).Опаа. Тези две изречение ми се губхав цялата по-горна дискусия. Благодаря.

Няма значение, колко е "явно", щом е възможно. Губеше ми се точно тази енергия. Другото е въпрос на сметки и преценки, вкл. и често пропусканата енергия за размразяване - тук очаквам да по-сериозен проблемът от "нормалните" климатици, заради високата влажност на вътрешния въздух.
Надявам се, последно питане.
Двамата със Стоев (явно или не съвсем) приемате, че ЦЯЛАТА ел. мощност към компресора се превръща в топлина. Все още не го разбирам. Свикнал съм да мисля, че машините вършат РАБОТА, а отделената топлина да е белег за лошо свършена работа (ниско КПД).
Цялата машинария все пак "мърда", явно задвижвана от ел.енергия!?
Чудесно би било, ако някой назове в разбираеми (за по-лаици) термини какво ориентировъчно съответства на посочените в ляво 70% за пасивния - съответно за активния, което е и предметът на темата.
Омешано с термопомпата, поне на мен не ми е ясно.