• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
pasat - специалист
Не е коректно винаги да се казва че климатика ще работи или няма да работи при -15, -20 градуса. По принцип огромно влияние за отделената топлина зимата има околната температура. НО, по мои наблюдения всички климатици работят много по добре при -15 гр, отколкото при 0 до -5, примерно. Причината мисля, че е при процента влажност ли или друго, свързано с влажността. При -15 на нас хората ни се напукват джуките. Защо? От студеното ли? Не е ли от сухото време ...?
EDI - майстор
Прав си, тогава влажността е висока, а температурата ниска и обменниците заскрежават много повече.Въпроса обаче е комплексен.Добрата работата при температури от 0 до около -5 зависи от качеството на дефрост цикъла.При топ-моделите дефроста е перфектен и се следи от няколко датчика и куп други фактори.Цикъла се включва точно когато трябва и точно за колкото трябва.Да речем така работят две от моите машини ДАЙСЕЙКАЙ ІІІ и япончето ми 285 JDR.Европейчето за тази зима е направило 4 или 5 дефроста.И двете машини са перфектни независимо от влажността и температурата.При ниския клас дефроста зависи от външната температура и е с таймер, които недостатъци най-често водят до замръзване на скрежа по обменниците и после няма сваляне.Докато топленето при температури от -10 надолу пак зависи от качеството на машината, но вече от компресора, топлообменниците и т.н., т.е от хаурдуера.Ниския клас машини под -7 градуса пак "топлят", но с КОП около 1 и топлоотдаване на 20% от номинала.Топ-моделите при -15 запазват от 50 до 60% от топлоотдаването при 7 градуса.Пример - европейчето ми запазва 40% топлоотдаване, а япончето над 60% - при -15 градуса топлоотдава 4,95 кв при 8,1 кв при +7 градуса.Много зависи качествената работа на машината и от правилното оразмеряване.Една недооразмерена машина под 0 градуса ще работи над номинала си, съответно топлообмена е увеличен, по-бързо заскрежава обменника и дефростите са по-чести, съответно пада комфорта.Та извода е - за топ моделите няма никкаво значение при какви температури и влажност работят, за ниския клас винаги може да има проблеми.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Моля за съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: