• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
magi208 - специалист
Понеже вече ме скастриха , че пиша в други теми освен в моята пренасям тази схема тук в случай , че на някой му се наложи да замества електронно ТРВ с обикновени с цел по-ниска цена.

Тук смятам да публикувам малко хитринки от ръкава на Хитър Петър .
Някои изобщо не се публикуват, други са трудни за намиране а за трети се дава мило и драго да не се публикуват.
Разбира се ще срещнете и такива , които са ви известни. Единственото което ви обещавам е да поствам проверени неща

Тази схема е само за Т,П. вода - вода.

Прикачен файл

Заместване на електронно с аналогово ТРВ.JPG
Заместване на електронно с аналогово ТРВ.JPG (15.55 KиБ) Видяна 3220 пъти
vrangelov - специалист
magi208 написа:

Единствения сигурен начин да ти възстановят щети е да имаш фактура за покупката и направена застраховка.
Така не ги съдиш ти а застрахователната компания.

За съжаление при такива падове могат да работят само инверторните т.п. и трифазните.....

Моето лично мнение е да си купиш инверторен климатик от добра марка и да си му сложиш външна защита , по чувствителна от неговата собствена. Така и климатичната фирма няма да може да те таксува за смяна на динистори при евентуален токов удар.

Благодаря за отговора! Ще го имам предвид за ТП. Климатик за вкъщи не бих си купил.

Поздрави
denuchi - специалист
magi208 написа:
Понеже вече ме скастриха , че пиша в други теми освен в моята пренасям тази схема тук в случай , че на някой му се наложи да замества електронно ТРВ с обикновени с цел по-ниска цена.

Тук смятам да публикувам малко хитринки от ръкава на Хитър Петър .
Някои изобщо не се публикуват, други са трудни за намиране а за трети се дава мило и драго да не се публикуват.
Разбира се ще срещнете и такива , които са ви известни. Единственото което ви обещавам е да поствам проверени неща

Тази схема е само за Т,П. вода - вода.
Вече 5 страници само общи приказки. От кога чакаме неща неизвестно. Нещо умно и хитро. А сигурно ли е че тази картинка е за само ТП вода-вода.
П.С. Не съм забравил за ресивера, но като си пристигна в Бургас.
magi208 - специалист
Вече 5 страници само общи приказки. От кога чакаме неща неизвестно. Нещо умно и хитро. А сигурно ли е че тази картинка е за само ТП вода-вода.
П.С. Не съм забравил за ресивера, но като си пристигна в Бургас.
До толкова доколкото ако е Т.П вода-вода най-доброто регулиране е с ТРВ и схемата пасва идеално.

При въздушни термопомпи регулирането за режим охлаждане е най добре да е пак с ТРВ .

Но за режим отопление няма нищо общо с алгоритъма на работа на ТРВ по простата причина ,че ако го настроиш да речем на +5 градуса а вън е -5 то просто затваря изцяло и фреоновия дебит е недостатъчен.

Ако ако го настроиш на -10 пък губиш добрата ефективност в целия диапазон от -3 до +15.

За целта има други системи на които ще се спра по-късно защото трябва да ги начертая така , че никой да не може да ме съди.
Последна промяна от magi208 на чет дек 05, 2013 9:13 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Нещо не е така както го казвате.
Термопомпата се явява само преносител и концентратор на външната енерггия. Нали?
Предполагам че разхода на ток зависи от количеството пренесена енергия от една страна и от друга - до колко трябва да я концентрира. :idea:
Колко ток ще харчи една термопомпа която работи с входяща температура на водата 12 градуса примерно и с изходяща 24? Прекараната мощност пред нея е примерно 20 киловата.
Колко пък ще харчи за същия пренос на 20 киловата, но с изходяща 60 градуса? Или колкото там може максимално? :?
magi208 - специалист
ivanovbg написа:
Нещо не е така както го казвате.
Термопомпата се явява само преносител и концентратор на външната енерггия. Нали?
Предполагам че разхода на ток зависи от количеството пренесена енергия от една страна и от друга - до колко трябва да я концентрира. :idea:
Колко ток ще харчи една термопомпа която работи с входяща температура на водата 12 градуса примерно и с изходяща 24? Прекараната мощност пред нея е примерно 20 киловата.
Колко пък ще харчи за същия пренос на 20 киловата, но с изходяща 60 градуса? Или колкото там може максимално? :?
Да не е точно така , абсолютно си прав но просто ми е трудно да превеждам термодинамичните диаграми без използване на диференциални уравнения за това приемам че една приблизителна точност от 10% би била задоволителна и ще използвам диференциална и интегрална математика само ако е абсолютно наложително.

За щастие отговора на въпроса ти е във формулата за изчисляване на теоретичния COP която е от малкото , които не са интегрални:

Прикачен файл

коп.JPG
коп.JPG (7.08 KиБ) Видяна 3172 пъти
magi208 - специалист
Само да не забравя смята се в градуси по Келвин
ivanovbg - майстор
magi208 написа:
Но се явява съществения проблем , че само първата т.п. изтегля безплатна енергия а другите както каза Тани са само термо-редуктори.
Точно така колежке =D> Термо редуктори! Нали в това е идеята. С подходящи редуктори ореш с 20 коня трактор, но не можеш да ореш с 300коньово БМВ :wink:

Доколкото съм прочел се използват само едни 4-5 градуса от входящата вода и голям дебит. Ако използваш нискотемпературна ТП би трябвало да можеш да ползваш 8-10 градуса и при същия дебит добиеш двойно повече енергия. После с терморедукторите само да концентрираш до по висока температура за да е използваемо.

Тествано е вече от мой приятел от въздушна ТП после втора ТП за постигане на използваема температура и ... има ефект. Системата си остава също толкова ефективна и при -20градуса колкото и при положителни температури :partyman:
ivanovbg - майстор
magi208 написа:
Само да не забравя смята се в градуси по Келвин
входяща вода 12С
КОП изх 24С =297/12=24,75
КОП изх 60Ц = 333/48=6,93
После? :?
idunno - специалист
После и двамата трябва да си купите едно учебниче наречено Хладилна Техника и една тетрадка и молив и след мноого странички четене ... кой знае... :-D
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: