• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nelina_london - специалист
вт май 26, 2020 9:44 amdavidzvezdata написа:
Не става с клапи и термостати - нарушаваш дебитите и баланса...
А,защо всеки производител на канални машини го дава като опция в характеристиките на машините си?
И на всичкото отгоре има контролер за зониране и определяне на темрературата във всяка зона?

https://www.anracelectrical.com.au/ever ... nditioner/

Никога не съм поглеждала на климатика като на балансирана система.Да, има минимален и максимален дебит ясно,но баланс....Нали си има сервизна решетка с отвори,през която въздуха циркулира?
Искате да кажете,че ако имам три стаи и затворя клапата на едната,ще има проблем за другите 2 ?
При нас също са с тръби ф200 и седлови отклонения от ф100.
Поправка! Ф100 са на рекуперацията на климатика са по-големи.
dando - напреднал
пон май 25, 2020 11:20 pmnelina_london написа:
Ох,явно всичкото инфо и снимки,които ти пратих на лични са били на вятъра...
Далеч не - изпратените снимки и информация ми бяха от голяма полза, за които бих желал да благодаря сърдечно! :)
вт май 26, 2020 10:22 amnaster написа:
С малки доработки може да се инсталира канален климатик между рекуператора и жилищните помещения. Свежият въздух след рек. вече се подава в каналния климатик, а той съответно подава към помещенията. Заради разлики в дебитите (на максимална скорост на климатика) се изгражда и един рециркулационен тракт, който може да взима въздух от коридора например.
Аз също обмислях подобен вариант. Във фирмата, в която ходих, ме убеждават, че трябва да има по един канален климатик за всяко помещение, и той да е свързван паралелно с рекуператора в нагнетателна и смукателна въздушни кутии.

Какво би било решението само с една канална машина и как ще се управляват дебитът и температурата във всяка стая? С управляеми клапи и термостат?

Жилището е с височина между готовия под и тавана 2,50 м. Планирам да разположа рекуператора в една част на коридора в окачен таван с височина около 40 см, а в съседната част на коридора (6х0,9 м) да бъдат двете тръби Ф150, също е окачен таван.
Имам опасения, че в наличния обем в коридора трудно ще събера канална машина, тръбите й и кутиите, без окаченият таван да е некомфортно нисък.
Ако обаче има вариант да се съберат, има начин за регулиране в стаите и системата е удобна за поддръжка в бъдеще, това ще е най-чистото решение.
И на мен ми е интересно, дали има възможност за регулиране на температурата и потока в отделните помещения,когато каналната машина е в едно с тръбите на рекуперацията.Изобщо не мога да си представя вариант с клапи и термостати,защото щракне ли клапата, край на подавания въздух от рекуператора.
Това е вариант за пасивна къща с минимални термозагуби и уеднаквена температура в цялата сграда.

dando,при теб виждам нещата с рекуператор в шкаф и само тръбите по тавана.Най-целесъобразно е едно външно тяло мултисплит с 3 вътрешни обикновени тела.С клапите и термостатите не е толкова просто.Навсякъде се изгражда и връщаща байпас тръба.
naster - майстор
С една машина може да се регулира ефективно единствено дебита, посредством клапи. Температурата може индиректно, като функция на дебита.

Инсталира се последователно на нагнетателния тракт, след HRV и преди отклоненията за жилищните помещения. Смукателният тракт не се закача, защото не искаме да вкараме "мръсния" въздух обратно. Затова се изгражда една фалшива рециркулация, която да балансира разликите в дебитите на двете устройства, когато климатикът работи на макс. скорост, например.

Решението не е само за нискоенергийни сгради - там всичко опира до топлозагуби и изчисляване на мощност. Може да се инсталира 45к бту, може и 18к... Лично за мен, чарът е в простотата. Както в американските къщи, един термостат командва цялата къща, не бих искал да имам 6 пулта или ДУ за всяко помещение. Когато не се отварят прозорци зимата, въздухът обикаля през коридора в баните, осигурява бавен поток, който намалява влажността. Няма бързи потоци, няма по-силно нагрявани повърхности, които да причиняват конвекция и некомфортно усещане.
naster,благодаря за разяснението!
Значи действа на абсолютно същия принцип на нашата паралелна система,която ще е единствено с ръчни клапи за регулиране на дебита(един път да го наглася) и един термостат.С тази разлика,че мога да имам различна настройка на климатика(щуцовете са ф160) и на рекуператора(щуц ф100).
naster - майстор
Да, може би нещо такова. На теория, в последователно свързване, климатикът трябва да работи в режим вентилатор почти винаги, освен ако не се измисли ръчен байпас. Който не съм се сетил да реализирам, но не е късно.
dando - напреднал
naster и nelina_london,благодаря Ви за интересната и полезна дискусия!
ср май 27, 2020 10:44 amnaster написа:
На теория, в последователно свързване, климатикът трябва да работи в режим вентилатор почти винаги, освен ако не се измисли ръчен байпас.
Това може би е чудесно решение за жилище, което ще разчита на климатика и за охлаждане, и за отопление.
Ако допуснем обаче, че климатикът ще се ползва 25 дни годишно - 15 за охлаждане и 10 за отопление, това означава ли, че през останалите 340/341 дни той ще трябва да работи на празен ход, за да поддържа въздушния поток на рекуператора?
Ако да, то не е ли по-удачно двете системи да не са свързани заедно или да са свързани, но паралелно?

Благодаря! :)
Ами ,тогава го виждам като резервна тръба,заобикаляща климатика,включена с ръчни клапи и седлови отклонения към главната тръба.При нежелание на рекуперацията да минава през климатика се отварят клапите и въздуха преминава от там.Уж ,на рекуперациата тръбните завои не пречат,за разлика от климатичната система.Това е възможно само ако като при naster,всичко е монтирано в подпокривното и имаш достъп или ако имаш растерен таван в апартамента.В противен случай няма да има достъп до ръчните клапи.
naster - майстор
При ретрофит винаги има НО. Точно така е. Байпас трябва. Може да има ревизия в тавана, откъдето да се командва.
dando - напреднал
Благодаря на всички за мненията!
Скоро стана дума за избора на рекуператора. Освен Mitsubishi Electric Lossnay LGH-35RVX-E ми препоръчаха Atrea Easy.
Изглежда е чешко производство и доколкото разбрах от документацията на сайта е с пластмасов топлообменник, който по отзиви на познати води до по-високо КПД спрямо хартиения вариант на Mitsubishi Electric. Предполагам, че няма проблем по този начин да засмуква въздуха от по-влажни помещения като бани и кухня.

Дали обаче пластмасата няма да доведе до прекомерно изсушаване на помещенията?
Някой би ли могъл да сподели опит с такава машина?

Благодаря!
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21

Тема "Вентилация с рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: