• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
davidzvezdata - специалист
шоп - майстор
нед яну 03, 2021 9:47 pmdavidzvezdata написа:
Няма смисъл до 0 градуса да ползвам вода-вода...
Като цяло нещо куца. Погледни разхода на сондажната помпа!
Има дни например: между 13 и 14 декември климатика е изразходил 18 киловатчаса а сондажната помпа 10 киловатчаса :rolleyes: :shock:

Няма как да има добър КОП. Нешо не си съгласувал елементите.
Моята сондажна помпа е 370 вата ( харчи около 390 вата), компресора е 5 киловата ел. мощност а по топломер ТП дава над 27 киловата.
Утре ще кача графиката на работа. Работи само от 23 до 07 часа на нощна.
resistbody - майстор
Според вас има ли смисъл да се занимавам със ТП при наличе на природен газ ?
за Вода-Вода ще ми са нужни само помпа и топлообменник..и буфер де..
Имам професионално табло за 2 компресора същото като това (имам 2) и
Компресор
Смятате ли че ще свърши работа за 130кв.м. подово... евентуално лятото на охлаждане с конвектори...
Билян - специалист
Много голям компресор за тези кв. подово трябва на половина
resistbody - майстор
нед яну 03, 2021 11:23 pmБилян написа:
Много голям компресор за тези кв. подово трябва на половина
Смятам да грея буфера и повече да почива.. това има за без пари.. другите които имам са още по-мощни...
нед яну 03, 2021 10:36 pmшоп написа:
нед яну 03, 2021 9:47 pmdavidzvezdata написа:
Няма смисъл до 0 градуса да ползвам вода-вода...
Като цяло нещо куца. Погледни разхода на сондажната помпа!
Има дни например: между 13 и 14 декември климатика е изразходил 18 киловатчаса а сондажната помпа 10 киловатчаса :rolleyes: :shock:

Няма как да има добър КОП. Нешо не си съгласувал елементите.
Моята сондажна помпа е 370 вата ( харчи около 390 вата), компресора е 5 киловата ел. мощност а по топломер ТП дава над 27 киловата.
Утре ще кача графиката на работа. Работи само от 23 до 07 часа на нощна.
И на мене не ми харесва консумацията на сондажната помпа, но засега е само проба тази зима, и е така... Сондажната помпа е 1280 вата. Ако има студени дни под нулата пак ще я пусна...
шоп - майстор
нед яну 03, 2021 11:15 pmresistbody написа:
Според вас има ли смисъл да се занимавам със ТП при наличе на природен газ ?
за Вода-Вода ще ми са нужни само помпа и топлообменник..и буфер де..
Имам професионално табло за 2 компресора същото като това (имам 2) и
Компресор
Смятате ли че ще свърши работа за 130кв.м. подово... евентуално лятото на охлаждане с конвектори...
Наистина е мощен компресора. Моят е също ZR81, обаче квадратурата е доста повече.
Буфер и то сериозен ще ти е нужен щом искаш да бачка само на нощна тарифа.
Като цяло ако инвестираш в преоразмерени топлообменници и буфер цената на киловат топлинна енергия ще е по-малка от на газ и няма да се занимаваш с бумащина, заверки и разходи за тях.

Ето диаграмата на работа на моята ТП
работи само нощно време. По 2 включвана на нощ. Има нощи, които работи по 2 часа, има и по 3 часа общо часове.
Като ел. енергия 11-16,5 киловата.
Цената на нощната тарифа на ЧЕЗ е ясна...отопление за копейки както казват руснаците:-)

Прикачен файл

chart_export (1).png
По принцип има ли по ниско разходен начин на теглене на сондажна вода от 45 м дълбочина... При мене разхода е 1,2 - 2 куб.м. /час....
шоп - майстор
Ами за съжаление има физика и не можем да избягаме от нея и да я заобиколим.
Трябва си работа=енергия за за да се качи 1,2-2м3 вода на 4м5 + хидравличните загуби.

Има вариант, но това е конкретика. Ако имаш възможност изходящият край на каналният тръбопровод да го закараш на кота -45 м реално ще имаш разход само за хидравличните загуби. Веднъж обезвъздушил дори и циркулационна помпа би вършила работа.

Енергията на качващата вода ще се коменсира от енергията на падащата вода.

Вариантите с междинен резервоар, който се пълни от трифазна високоефективна помпа работеща в диапазона на най-голямото си КПД няма да оправдае инвестицията си при домашна ТП.
пон яну 04, 2021 11:18 amшоп написа:
Ами за съжаление има физика и не можем да избягаме от нея и да я заобиколим.
Трябва си работа=енергия за за да се качи 1,2-2м3 вода на 4м5 + хидравличните загуби.

Има вариант, но това е конкретика. Ако имаш възможност изходящият край на каналният тръбопровод да го закараш на кота -45 м реално ще имаш разход само за хидравличните загуби. Веднъж обезвъздушил дори и циркулационна помпа би вършила работа.

Енергията на качващата вода ще се коменсира от енергията на падащата вода.

Вариантите с междинен резервоар, който се пълни от трифазна високоефективна помпа работеща в диапазона на най-голямото си КПД няма да оправдае инвестицията си при домашна ТП.
Въпреки това - 1000 квт , за 1 месец, за отопление на 600 куб.м. - според мене е отлично....
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

Тема "Направа термопомпа вода-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: