• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 21
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nelina_london - специалист
Duplex easy е неенталпиен модел по характаристики,т.е. не обменя влага.Плюс е,че е сертифициран-85% е добре.Ако се остане на схемата изсмукване от баня и кухня и подаване в спалня и хол ще има изсушаване разбира се.Колко...зависи каква температура подържате,с какво се отоплявате,в по-влажен или сух район се намирате..Нямам база за сравнение на хартиен и пластмасов топлообменник,ще ми е интересно да чуя логични мъжки мнения . :)
Но ,за нашия климат трябва да е с бай пас за летния режим и нагревател за зимния.Конкретният модел ги има като допълнителни опции.Обаче, най-малкият модел е 250м3..големичък за апартамент.
naster - майстор
Много хубав въпрос: беше повдигнат и от живущи в пасивна сграда във Виена. Рекуперацията им не е с енталпиен топлообменник и споделиха впечатление, че въздухът се усеща сух.
brum - майстор
При мен е хартиен топлообменник точно с идея да връща влагата. Ама връща част от влагата и зимно време въздуха вътре изсъхва. Следя го и пускам овлажнители които да компенсират. На денонощие трябва да вкарам 3-4 литра вода за да държа 40% относителна влажност. Топлим се с климатици и вентилацията не изсмуква въздуха от банята.

В къщата дето я правя сега ще изсмуква влагата от банята. Ако пак изсушава зимно време ще монтирам овлажнител на входящият въздух (след рекуператора).

Иа драмата с тия овлажнители обаче е - трябва да работят с чиста вода. Иначе всичкото в нея отива във въздуха, а то се оказа, че не е никак малко. Ползвам дестилирана вода. Разликата спрямо чешмяна вода е, че с дестилираната фините прахови частици седят под 20, а с чешмяната скачат над 200.
naster - майстор
Без да го твърдя на 100%, но според мен причината е в това, че топлия влажен въздух от баните зимата го хвърляте, а не го "рекуперирате".
brum - майстор
Не мисля, че баните могат да наваксат загубите. Баните могат да качат влагата, ама по наблюдения в апартамента влагата пада с такава скорост, че за 3 часа сваля от 60 на 30 процента. През нощта вентилацията работи, а баните не.

Но силно се надявам да съм в грешка. Следващата зима ако всичко е наред ще сме в новата къща, а там вентилацията изсмуква въздуха от мокрите помещения. Та лесно ще се разбере дали това работи достатъчно добре.
Тогава, ще сравняваме на база лични впечатления и измервания идната зима.Доколкото се ориентирам, и naster ще е с ERV.
Ние вече сме закупили HRV по съвет на архитекта.
Също, прочетох за доста недоволни,споделящи за прекомерно изсушаване на въздуха,предимно в Америка и Канада.Някои са направили опит с изключване на принудителната вентилация,дори за месец,но са отчели същите ниски стойности на влажност.Имаше предположения ,че сградата не е достатъчно въздухоплътна.Моето лаишко обяснение е свързано с метода на отопление и подържаната температура.
naster - майстор
Въздухът от баните и този от аспирацията в кухнята, според мен трябва да балансират нещата.
brum - майстор
И с вентилация, и без такава - все ще изсъхва. Проста физика е.

С отоплението има общо, но малко. Единственото което играе роля е температурата на въздуха. За пример при нула градуса температура и 100% относителна влажност имаш 3.8г вода на 1м3 въздух. При 21 градуса и 3.8г вода на 1м3 въздух това е 27% относителна влажност. А читавите рекуператор връщат част от влагата (по спомени едни 80% ми се въртят). И бавно и славно пак изсушава. Та трябва да има какво да наваксва загубите. Въздуха от баните е едно. Аз и простора ще си монтирам вътре в мокрото помещение за да може и тази влага да се използва.

Кухните за да имат забележим ефект в тази посока трябва да са с абсорбатор с активен въглен. Ако вкараш директно абсорбатора към рекуператора ще му унищожиш топлообменника за норматив. Като погледнеш вентилатора и решетките на един абсорбатор след 2-3 месеца работа става ясно защо.

Драмите са най-вече зимно време, че тогава почти през цялото време влажността на вън не е достатъчна да поддържа комфортна влажност вътре. Лятно време навън е ту по-висока от нужната, ту по-ниска и не се стига до крайности.
naster - майстор
Затова мерките са комплексни, като се гледа от пасивни към активни: топлоизолация с необходимите паропрегради, която да елиминира термомостовете; въздухоплътност, т.е. да се минимизира инфилтрация; и чак тогава принудителната вентилация с HRV. Абсорбаторът ни в кухнята планирам да работи на 100% с филтри, но се чудех дали да не му копна една тръба за лятото... която ще трябва да запушвам в студените месеци - май е по-лесно да се готви навън през топлите... имаме го предвидено... и по-добро решение не намирам засега.
Видях ето тази идея за кухненски duct в едно клипче на Zehnder.

https://www.ersatzfilter-shop.ch/en/Zeh ... 026.2.html

Мисля,че е добра идея,да спира неуловени красоти от абсорбатора.
Попитах в Атаро,нямат разбира се,но имат филтърната материя.Изразиха съмнение,че може да възпрепятства изсмукването,но ще пробвам още с инсталацията рекуператора,надявам се да замерваме.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 21

Тема "Вентилация с рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: