Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
dok70 - помощник
Сега му е времето да седим на топло и да кроим планове за лятото.
Топлото съм го решил с локално парно на твърдо гориво и въпреки,
че е скъпичко съм доволен вече 5 год. Порових се доста за термопомпите и за себе си стигнах до извода, че на този етап не става.
Та да си дойда на думата. Искам да ползвам системата си от парното за охлаждане в летните жеги. Вместо проточна термопомпа вода/вода да сложа хидрофор с достатъчен дебит за да ми захранва радиаторите на парното с вода за охлаждане. Водата е от 22 м. дълбочина, с температура 15-17 градуса през лятото. Водата ще влиза на мястото на помпата на парното и ще се движи по обратния път на топлата вода. След излизане от системата - в канала или за поливане.
Принципно ме притесняват няколко неща:
1. Помпа сондажна, но дебит и време на работа малко ми се губят.
Системата на парното ми е около 35квт панелни радиатори. Евентуално време на работа на помпата 10 часа на 24 в жегите.
Въпроса е с какъв дебит да бъде и може ли да издържи на напъна?
И колко ток ще гълта за да е икономически изгодна?
2. Панелните радиатори са предвидени да отдават топло. Ще ли са ефективни на 15 градуса за охлаждане. Най-вероятно ще им се монтират вентилатори за по-голямо отдаване.
3. По радиаторите ще има конденз. Обдухването ще го премахне ли
или да предвиждам и улуци? :-D
4. Ще скъся ли живота на радиаторите? Един път течаща вода вътре,
после и конденз от вън?
Общо взето съм взел идеята от термопомпите за охлаждане, но вместо да охлаждат агрегата, по-рационално ми се струва да охлаждат директно радиаторите в стаята.
По груба сметка ще ми излезе 1000лв. Сонда и канал си имам.
Нужна ми е подходяща сондажна помпа/около 700лв май/ и почвам копане. Очаквам вашите критики и препоръки! :?
2v6 - майстор
dok70 написа:
Сега му е времето да седим на топло и да кроим планове за лятото.
Топлото съм го решил с локално парно на твърдо гориво и въпреки,
че е скъпичко съм доволен вече 5 год. Порових се доста за термопомпите и за себе си стигнах до извода, че на този етап не става.
Та да си дойда на думата. Искам да ползвам системата си от парното за охлаждане в летните жеги. Вместо проточна термопомпа вода/вода да сложа хидрофор с достатъчен дебит за да ми захранва радиаторите на парното с вода за охлаждане. Водата е от 22 м. дълбочина, с температура 15-17 градуса през лятото. Водата ще влиза на мястото на помпата на парното и ще се движи по обратния път на топлата вода. След излизане от системата - в канала или за поливане.
Принципно ме притесняват няколко неща:
1. Помпа сондажна, но дебит и време на работа малко ми се губят.
Системата на парното ми е около 35квт панелни радиатори. Евентуално време на работа на помпата 10 часа на 24 в жегите.
Въпроса е с какъв дебит да бъде и може ли да издържи на напъна?
И колко ток ще гълта за да е икономически изгодна?
2. Панелните радиатори са предвидени да отдават топло. Ще ли са ефективни на 15 градуса за охлаждане. Най-вероятно ще им се монтират вентилатори за по-голямо отдаване.
3. По радиаторите ще има конденз. Обдухването ще го премахне ли
или да предвиждам и улуци? :-D
4. Ще скъся ли живота на радиаторите? Един път течаща вода вътре,
после и конденз от вън?
Общо взето съм взел идеята от термопомпите за охлаждане, но вместо да охлаждат агрегата, по-рационално ми се струва да охлаждат директно радиаторите в стаята.
По груба сметка ще ми излезе 1000лв. Сонда и канал си имам.
Нужна ми е подходяща сондажна помпа/около 700лв май/ и почвам копане. Очаквам вашите критики и препоръки! :?
Първо пробвай с някое евтино бибо (под 100 лв).
Аз пробвах това лято охлаждане с радиаторите (панелни стоманени) без обдухване и за 6 часа през нощта станаха локви от конденз! Чак щяха да ме бият заради органзата... :lol:
Ефект нямаше голям и не съм се занимавал повече...
Takezo Sensey - модератор
Аз пък си помислих , да не охлаждаме топломери - та исках да кажа ...
Но ще си замълча :cool: щот мисля да го патентовам :wink:
dok70 - помощник
Абе в рекламите на термопомпите не го споменават конденза. :?
Слагаш си уж термопомпата и си я връзваш към готовата вече отоплителна система. А там работи с по-ниски температури 7! :sad:
Сега и канализация ли да им мисля на радиаторите?
За проба мога и с помпата от сондата 1 цол вида 5, ама мотора е 1.1квт. Духане му е майката май.
sasooooooooo - "специалист"
Конвекторите с водно захранване са така. 2 тръби, една за конденза и кабел за вентилатора. Обаче при тях има кожух, който няма допир с топлия/студения/ фронт, а конденза се стича в тръбата.
Според мен по-добре се откажи, пък и 2v6 го е пробвал и го е зарязал.
dok70 - помощник
sasooooooooo написа:
Според мен по-добре се откажи, пък и 2v6 го е пробвал и го е зарязал.
Няма вариант за зарязване!
Само да знам, че ще върши работа за охлаждане, пък конденза ще го измислим някак.
Чакам критики и идеи! :?:
2v6 - майстор
dok70 написа:
Няма вариант за зарязване!
Само да знам, че ще върши работа за охлаждане, пък конденза ще го измислим някак.
Чакам критики и идеи! :?:
Първо трябва да сложим граници на това "върши работа".
Една система радиатори с топлинна мощност 35 кВ (90/70/20) ще има охлаждаща мощност около 6 кВ (13/17/25), като ще охлажда само въздуха на нивото на радиатора.

За да има смисъл трябва да се монтират вентилатори, кожуси и т.н. - да стане като вентилаторен конвектор.
Другия вариант е лятно време да се вдигат на 10 см под тавана...

Пробвай първо с помпата от сондажа, но да не работи непрекъснато - да пълни един бидон на тавана. От него през радиаторите да изтича бавно към доматите. :idea: Конденз може и да няма.
dok70 - помощник
Вентилаторите ще са задължителни, на 60см. дължина на радиатор по един вентилатор от захранване на комп.
Тази идея с бидона няма да стане. Малък дебит и ще идва до радиатора загрята вече. :-D
На кожуха на конвектора вече, не му разбрах предназначението?
Да върши работа имам предвид да смъква поне с 5 градуса температурата в стаята.
Средно мощността за топло ми е 3 кв на стая.
Ще поживеем - ще видим!
За отказване - дума и лаф да не става!
В най-лошия случай ще си имам хидрофор.
2v6 - майстор
dok70 написа:
Вентилаторите ще са задължителни, на 60см. дължина на радиатор по един вентилатор от захранване на комп.
Тази идея с бидона няма да стане. Малък дебит и ще идва до радиатора загрята вече. :-D
На кожуха на конвектора вече, не му разбрах предназначението?
Да върши работа имам предвид да смъква поне с 5 градуса температурата в стаята.
Средно мощността за топло ми е 3 кв на стая.
Ще поживеем - ще видим!
За отказване - дума и лаф да не става!
В най-лошия случай ще си имам хидрофор.
Това "ще идва загрята вече" е пресилено предположение!

Пожелавам ти да не се откажеш и да не забравиш да пишеш след пробата :!:
romanpm - майстор
Мисля че това да се пуска сондажна вода през радиаторите не е добра идея от гледна точка на корозия и филтриране , аз също го мисля , но с топлообменник и конвектори , като идея за конвектори може да се ползват тела за охлаждане на превозни средства които са достатъчно мощни заедно са с вентилатори и не са скъпи , има добър асортимент в магазин резервни части за охладителна техника :)

Тема "Охлаждане с панелен радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: