Сега му е времето да седим на топло и да кроим планове за лятото.
Топлото съм го решил с локално парно на твърдо гориво и въпреки,
че е скъпичко съм доволен вече 5 год. Порових се доста за термопомпите и за себе си стигнах до извода, че на този етап не става.
Та да си дойда на думата. Искам да ползвам системата си от парното за охлаждане в летните жеги. Вместо проточна термопомпа вода/вода да сложа хидрофор с достатъчен дебит за да ми захранва радиаторите на парното с вода за охлаждане. Водата е от 22 м. дълбочина, с температура 15-17 градуса през лятото. Водата ще влиза на мястото на помпата на парното и ще се движи по обратния път на топлата вода. След излизане от системата - в канала или за поливане.
Принципно ме притесняват няколко неща:
1. Помпа сондажна, но дебит и време на работа малко ми се губят.
Системата на парното ми е около 35квт панелни радиатори. Евентуално време на работа на помпата 10 часа на 24 в жегите.
Въпроса е с какъв дебит да бъде и може ли да издържи на напъна?
И колко ток ще гълта за да е икономически изгодна?
2. Панелните радиатори са предвидени да отдават топло. Ще ли са ефективни на 15 градуса за охлаждане. Най-вероятно ще им се монтират вентилатори за по-голямо отдаване.
3. По радиаторите ще има конденз. Обдухването ще го премахне ли
или да предвиждам и улуци?
4. Ще скъся ли живота на радиаторите? Един път течаща вода вътре,
после и конденз от вън?
Общо взето съм взел идеята от термопомпите за охлаждане, но вместо да охлаждат агрегата, по-рационално ми се струва да охлаждат директно радиаторите в стаята.
По груба сметка ще ми излезе 1000лв. Сонда и канал си имам.
Нужна ми е подходяща сондажна помпа/около 700лв май/ и почвам копане. Очаквам вашите критики и препоръки!
Топлото съм го решил с локално парно на твърдо гориво и въпреки,
че е скъпичко съм доволен вече 5 год. Порових се доста за термопомпите и за себе си стигнах до извода, че на този етап не става.
Та да си дойда на думата. Искам да ползвам системата си от парното за охлаждане в летните жеги. Вместо проточна термопомпа вода/вода да сложа хидрофор с достатъчен дебит за да ми захранва радиаторите на парното с вода за охлаждане. Водата е от 22 м. дълбочина, с температура 15-17 градуса през лятото. Водата ще влиза на мястото на помпата на парното и ще се движи по обратния път на топлата вода. След излизане от системата - в канала или за поливане.
Принципно ме притесняват няколко неща:
1. Помпа сондажна, но дебит и време на работа малко ми се губят.
Системата на парното ми е около 35квт панелни радиатори. Евентуално време на работа на помпата 10 часа на 24 в жегите.
Въпроса е с какъв дебит да бъде и може ли да издържи на напъна?
И колко ток ще гълта за да е икономически изгодна?
2. Панелните радиатори са предвидени да отдават топло. Ще ли са ефективни на 15 градуса за охлаждане. Най-вероятно ще им се монтират вентилатори за по-голямо отдаване.
3. По радиаторите ще има конденз. Обдухването ще го премахне ли
или да предвиждам и улуци?

4. Ще скъся ли живота на радиаторите? Един път течаща вода вътре,
после и конденз от вън?
Общо взето съм взел идеята от термопомпите за охлаждане, но вместо да охлаждат агрегата, по-рационално ми се струва да охлаждат директно радиаторите в стаята.
По груба сметка ще ми излезе 1000лв. Сонда и канал си имам.
Нужна ми е подходяща сондажна помпа/около 700лв май/ и почвам копане. Очаквам вашите критики и препоръки!