Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
malkstor - специалист
Здравейте,
Казвам се Асен, следя форума от може би 1-2 месеца и съм намирал доста ценни съвети, ще се старая и аз да помагам с каквото мога :).

Търсих във вече наличните теми информация за това, което ме интересува, но не можах да намеря отговор и за това питам.

Искам да си взема хубав японски инверторен климатик (Mitsubishi H.I. или Daikin) за отопление на стая с обем 43 м3. Държа да е от енергиен клас А, ако е възможно и А+. Бюждета ми е до 1400 лева с ДДС без монтажа. Целта ми е да отоплявам една стая само с него, за охлаждането е ясно че няма проблеми.

Изложението на стаята е западно, има само една външна стена, като в нея има някаква вътрешна изолация, розова и много тънка тип фибран като материя. Външна ще бъде слагана в горе-долу близкото бъдеще. Стената обаче е малка (3 на 2,5 м, като по-голямата част от площта е PVC дограма). Това, което не можах да разбера след доста ровене по различни форуми е какъв климатик ще ми трябва за целта? Този обем останах с впечатлението че е на нещо като граница в класовете на различните производители. Моля ако е възможно да посочите конкретни модели. Тази категоризация с 9-ки и 12-ки така и не я разбрах, колкото и да четох.

Благодара предварително!
EDI - майстор
Трябва ти машина с топлоотдаване по номинал около 2,8 до 3 КВ.За парите, които си приготвил можеш да си вземеш ДАЙКИН модел FTXS20G или като прибавиш около 100 лева повече малко по-мощния FTXS25G.Ето го - http://v-clima.com/prod.php?id=36
nasko957 - напреднал
След една година размисли се спрях на MSZ/MUZ FD25 VA. Модела е нов цените са с монтаж и от енергиината ефективност имам 400лв. отстъпка на бройка. Разгледай и по евтините. http://www.climacom.com/pdf/RAC%202008- ... LE_NEW.pdf
EDI - майстор
FD е новия F инвертор на МИЦУБИШИ ЕЛЕКТРИК.Модела е много добър, но не е за такова малко помещение, тъй като е с високо топлоотдаване /минималното топлоотдаване е 1,3 КВ/ и постоянно ще изключва, а и ще бъде преоразмерен за тази стая.Освен това е към 1900 лева без монтаж и няма да се вмести в бюджета.GC инвертора е от ниския клас и не е препоръчително да го вземаш.
pipbel - майстор
Ейй, добре че го има EDI, особено в тоя раздел :)
malkstor - специалист
Благодаря за съветите! :)

Еди, предполагам имаше предвид този модел като по-мощния? Какво ще рече хиперинвертор?
Бях забравил за посоча че живея в София, посочената от теб фирма е варненска, но това не е проблем, аз проучих вече че представителите на Daikin за България в София са Тери Груп, AirClima и Airmex Clima, остава само да разуча кои от тях работят с крайни клиенти, защото доколкото чух AirClima избягват, а за останалите не знам.

Наско, може ли да споделиш как точно се получава тази отстъпка? Аз гледах сайта на организацията, те предлагат кредит от който да се ползва отстъпката, но аз вече имам кредит и искам да го купя директно. Има ли начин (предполагам не) да използвам тази помощ без да вземам кредит? Не знам и какви са условията на кредита, да не се окаже после че въпреки отстъпката излиза по-скъпо отколкото директно в кеш?
EDI - майстор
Да, това е по-мощния."Хиперинвертори" се водят машини с много ниска консумация.
Аз също ползвах кредита тази година.Няма начин без кредит.Процедурата е следвата - продавача ти изготвя офертата по образец, с нея отиваш в банката /няколко одобрени банки/, отпускат ти кредита/специализиран потребителски/, монтират ти машините, дават ти протокол за извършения монтаж, попълваш заявление за връшане на 20% и с протокола се праща на оператора по кредитната линия.На мен ми ги върнаха точно след 2 месеца.Половината от сумата покрива лихвите, другото е печалба за теб.
malkstor - специалист
Благодаря за информацията :)

Между другото, ако тези 20% помощ един вид се делят наполовина, това значи че имаш печалба 10%. Същото може да се постигне ако намериш познат с фирма регистрирана по ДДС, и си разделите по равно ДДС-то като му го върнат (20 процента от сумата), след като си купил климатика на името на неговата фирма. Връщането на парите става много по-бързо, не се занимаваш с банки и изплащане. Това при условие че имаш парите в брой.
nasko957 - напреднал
Заема го направи за 6 или по-малко месеца и си на печалба. Ако имаш приятел с фирма е най-добре. Да знаеш че ДАИКИНА ще ти излезе по-скъпо с 200-300 лв.
mitko414 - специалист
Относно кредита: няма проблем да получих втори кредит. Ето цитат:
"В: Може ли кредитополучател да получи втори кредит по Програмата REECL?

О: Да, но само за технологии, които не са били вече финансирани по тази Програма. Втори кредит може да се отпусне само от финансираща банка, която е отпуснала първия кредит. "

Това е от: http://www.reecl.org/bg/faq.php

Тема "Избор на хубав климатик за малка стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: