Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kocetoo - специалист
Някой правил ли е анализ за това кое е най-изгодно за отопление през зимата?
Имаме следните данни:
90 квадрата апартамент
(3 стаи по 75 кубика)
Ще бъдат използвани:
инверторни климатици - най висок клас
сплит системи най евтин клас
маслени раиатори

В апартамента е необходимо да се поддържа температура 24 градуса в периода 19:00 - 07:00 + денонощно събота и неделя.

Как мислите кое би излезло най- изгодно за това?

Имам монтирани климатиците, радиаторите също. Готов съм да засичам и сметките.
В момента ползвам предимно радиаторите, защото са ми най- комфортни. Жилището е тухлено с добра изолация и при средни температури за месеца около 5 градуса сметката за отопление е около 200 лева което прави около 40кв/ч на ден
Последна промяна от kocetoo на ср яну 28, 2009 10:07 am, променено общо 1 път.
EDI - майстор
Естествено к климатици, но само няколко модела могат да ти постигнат необходимия комфорт и температури.За тези обеми са необходими машините от клас ДАЙСЕЙКАЙ ІІІ на ТОШИБА и по-конкретно 16SAVP-E.\Цена 2700 лева на машина без монтаж.Другия модел е ФУДЖИЦУ НОКРИА, на сходна цена.Има и по-евтини, но няма да ти вършат работа качествено.Най-вероятно искаш добро отопление за бебе.Тези модели освен всичко друго имат и плазмена касета, която пречиства въздуха, което е добре за детето.Машините са изпитани, тъй като аз имам 10SAVP-E и тази зима си се справи без каквито и да било проблеми.
Takezo Sensey - модератор
Най изгодно винаги излиза отоплението на твърдо гориво :!:
kocetoo - специалист
EDI, каква смяташ че ще бъде консумираната енергия с предлаганият от теб вариант?

@takezo -Изключвам всякакъв друг тип в тая тема - в друга може да разгледаме Твърдо гориво vs. Климатик ;)
EDI - майстор
Такезо, аз с три климатика отоплявам 80-90 квадрата къща и тока ми за времето 16.12.1008 - 16.01.2009 г. е 64 лева/ без готвенето, което е на друг електромер/.За консумация трудно може да се каже, зависи от топлозагубите и начина на експлоатация, но машините от този клас са достатъчно икономични и създават много добър комфорт.
http://www.refteh.ee/index.php?lang=est&main_id=51 на този линк можеш да видиш възможностите на машините, по средата на страницата има три ПДФ-а с консумацията на мишините в зависимост от външната температура и натоварването на компресора.Гледай данните на ND модела, същите са за Е модела.
Takezo Sensey - модератор
ЕDI ...няма да спамя повече . Съгласен съм на 100 % с теб .

Но това е само при включено отопление вечер след работа и през ноща :wink: .Я си седни в къщи и виж колко ще ти излезе .
EDI - майстор
Няма такова нещо.Машините ми работят постоянно от октомври до април, въобще не се спират.Само се регулира температурата.
EmoZ - специалист
EDI написа:
Такезо, аз с три климатика отоплявам 80-90 квадрата къща и тока ми за времето 16.12.1008 - 16.01.2009 г. е 64 лева/ без готвенето, което е на друг електромер/.За консумация трудно може да се каже, зависи от топлозагубите и начина на експлоатация, но машините от този клас са достатъчно икономични и създават много добър комфорт. . . .
Ииихааа, при тоя разход, среден коефициент на топлопреминаване на външните стени и покрива на твоята къща, под 0.7, W/m2K. Браво бе - много добре, ако е така :?
kocetoo - специалист
По съвет на Еди променяме амортизацията на 10 години за уредите.
имаме следните 2 варианта:

1 Вариант:
Радиатори 3 х250лв 750лв
Електроенергия: 10000( 5 отоплителни месеца по 200лв за 10 години)
Тотал: 10750лв

2 Вариант
Климатици 3 х 2500лв 7500
Електроенергия: 3000( 5 отоплителни месеца по 60лв за 10 години)
Тотал: 10500лв

Засега смятам само абсолютни разходи, като направим по-голям брой изчисления ще приложа и дисконтиране за да сметнем ;)

Моля за мнение по 3 вариант
Приемам и мнения за грешно сметнато от моя страна
Последна промяна от kocetoo на ср яну 28, 2009 5:04 pm, променено общо 1 път.

Тема "Braniac експеримент Най-евтино Икономично отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: