Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
finty - напреднал
В момента у нас тече активен ремонт.
Вече знаем къде ше сложим климатици, но етапът е твърде ранен за реалното поставяне.

Още нямаме шпакловка на стените, нито външна изолация.
Иска ми се обаче да скрия каналите и набелите в стената и да чакат поставянето на климатик по-нататък.

Въпросът ми е - ако се спра на фирма и ми изчислят необходимия капацитет на работа на климатиците, могат ли и практика ли е да издълбаят стената, да положат канали и аз да си шпакловам и боядисам спокойно, после да си направя външна изолация и чак тогава да купувам и слагам избраните климатици?
Johny - майстор
Въпрос на договорка. Не е задължително те да дълбаят, в смисъл може да го направи всеки, защото канала не е нещо специално. Колкото да се съберат тръбите с изолацията. Ако е тухла, може да вкопаете от онези канали, в които скриват тръбите когато са в/у стената. Потърси в нета информация за избора на климатик. Има много такава на специализираните сайтове за климатици. Например това : http://www.heatme.info/izbor.html , но има и много други. Това ще ти спести някой друг лев за консултация евентуално. Независимо какво пишат, винаги трябва да има известен запас от мощност, за да не работи климатика на предел. Или просто казано - по-мощният може и много и малко. Успех!
finty - напреднал
Благодаря!

Притеснявам се да не вляза в пререкания с фирмата, която избера впоследствние, да направя необходимата денивелация, да избера подходящ отвор за кабелите и тем подобни неща.
Johny - майстор
Питах специалист: вътрешното тяло се монтира на 40см. от съществуващ таван, като се мерят от долния край на тялото. Наклона е 2%, но не е фатален. Колкото кондензата да може да се изтича навън.
velev-klima - специалист
Слагате PVC тръба Ф60 в стената като наклона трябва да е към външната стена тръбата е гладка и после лесно се вкарват тръби кабели всичко необхдимо за климатика. Отвора в сатята кадето е входа на тръбата трябва да е около 40-45см от тавана.
finty - напреднал
А на какво разстояние от външната стена да направя извода към стаята?

Климатикът ще е прилепен с малката си страна към външната стена
Johny - майстор
finty написа:
А на какво разстояние от външната стена да направя извода към стаята?

Климатикът ще е прилепен с малката си страна към външната стена
На средата е най-добре, но може и малко встрани, като след монтажа се настройва ръчно или дистанционно/според модела/ накъде да духа въздуха.

Тема "Подготовка за поставяне на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: