• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
makaveli - помощник
здравеите :)

искам да си направя нискобюджетна аспирация за отвеждане на цигарен дим

плана ми е такъв.
въздуховода в куфара[гипсокартон] се очертава да е с дължина около 5-6 метра
значи въпросите са ми:
ако единия краи на въздуховода влезе в кумина а другия закача
вентилатор ще има ли ефект спорет вас ? дългия размер на въздуховода ще окаже ли влияние на дебита на въздух изобщо ще има ли ефект примерно при 2 запалени цигари

инфо:
квадратура на помещението 25м2
разположение на вентилатора над масата за гости

Прикачен файл

aspiraciq.jpg
aspiraciq.jpg (27.27 KиБ) Видяна 7933 пъти
rulom - модератор
По същия начин е и моята вентилация и има ефект, само трябва по-мощен мотор(вентилатор).Комина на покрива е замазан, а на тавана съм пробил дупка за вентилатора.Стаите които вентилирам са 25 Кв. и планирано подвръзване на още толкова.Въздуховоди в стаята няма, просто съм пробил комина във частта между ГК и тавана и целия ГК се явява кутия за вентилацията.
makaveli - помощник
Благодаря за бързия отговор.
и аз исках без въздуховод но съм решил да сложа лунички.
кумина е с два сектора единия е за кухненския аспиратор другия дали не е за печка на твърдо гориво? и ако е така ще има ли проблем там да вържа вуздуховода.
става въпрос за апартамент ново строителство
rulom - модератор
Проблеми няма да имаш, въпроса е че за твоето решение е нужен по-мощен вентилатор, а той неминуемо ще нагнетява във съседите ако са включили аспиратор.Все пак изчакай да си кажат мнението и хора занимаващи се с вентилации.
Хубаво е да опишеш каква е сградата, на колко етажа, ти на кой етаж си, за да можеш да получиш адекватни отговори.
Успех!
makaveli - помощник
зградата не е висока на 7 етажа като аз съм на последния седми и съм първи апартамент тоест стената кадето ще е въздуховода е външна като в края и е комина
в краен случаи ще пробивам дупка в нея но не ми се иска
panalov - специалист
Комина е с два отвора голям и малък.
Големия е общ за всички апартаменти на долу.
Малкия е за твоя апартамент.
Така,че недей да дупчеш големия ,че ще обереш всички миризми на съседите ти.
vanko68 - специалист
Има и друго-ако ширма ти няма обратна клапа,може част от дима да се върне в стаята през него,ако са включени в един комин.Същото се отнася и за съседите ти.Зависи от налягането на вентилаторчето и засмукването на комина.
makaveli - помощник
panalov написа:
Комина е с два отвора голям и малък.
Големия е общ за всички апартаменти на долу.
Малкия е за твоя апартамент.
Така,че недей да дупчеш големия ,че ще обереш всички миризми на съседите ти.
Да разбирам ли че няма проблем да вържа въздуховода в малкия кумин.много интересно искаш да кажеш че апартамента има собствен кумин
panalov - специалист
Разбира се ,че имаш собствен комин :)

Ако всички са на един комин то последния ще си удуши и не само той
vanko68 - специалист
Няма ново строителство с отделни комини за всеки или пък последния етаж да е с тая екстра.Поне аз не съм виждал,а уж работя с фирмата главно по големи строежи.
  • 1
  • 2

Тема "Аспирация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: