• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
marc - специалист
Имам намерение да си сложа абсорбер на терасата на кухнята.Там съм изнесъл готварската печка . Терасата засега е остъклена , но предстои монтиране на алуминиева дограма и искам да предвидя местото му. Засега има доста противоречиви мнения по използване на абсорбатора. Май преобладават негативните ...
Друг вариант , който ми идва на ума е да предвидя едно прозорче, отварящо се нагоре над печката , при нужда.
Нямам намерение да влагам много средства в скъпите абсорбатори при положение , че изискват повече грижи, като чистене на филтъра, и т.н.
Моля за мнения от потребители , използващи поне 2-3 години абсорбатори.
Благодаря предварително.
rulom - модератор
Абсорбатора много отдавна не е новост в кухните.Във всяко домакинство поне от 20 год. присъства такъв.Трудно е да намериш някой който го ползва само от 3 год.
Дали ще го ползваш или не, си е лично решение, аз само мога да коментирам, че ако го няма и апартамента е с ПВЦ или друга добра дограма пАрите в никакъв случай няма да излязат през прозорчето...че даже и през големия прозорец....физични закони...кво да правиш :wink:
Пък и да разчиташ на едното течение за да вентилираш кухнята си е смешна работа.
Да не забравя и да спомена, че при липса на аспиратор обикновено ставаш абонат и на всички теми за мухъл.
marc - специалист
rulom , благодаря много за мнението . При мен абсорбатора ще бъде на терасата на кухнята .Терасата ми е външна , издадена от блока , не е тип ниша.
Поне трима приятели почти ме разкъндардисаха да си монтирам абсорбатор . Често се запушвал филтъра , развъдник на разни миризми , бактерии и др. , наслояване на мазнини и други.
Затова се колебая дали да е абсорбер или просто едно прозорче , отварящо се нагоре , над печката , за да излизат парите и миризмите.
Съгласен съм че всяко техническо нововъведение в това направление е в полза на домакинята , но искам да видя плюсовете и минусите и аз накрая да взема решение.
Spokoiniq - майстор
Айде да ги осветлиш твоите приятели дето не са виждали аспиратор освен на картинка че са много заблудени.Ето точно в твоята конфигурация,моят издаден остъклен балкон с абсорбатор.Ако те интересува марка и данни на лични да не е реклама.

Прикачен файл

balkon.jpg
balkon.jpg (81.87 KиБ) Видяна 4693 пъти
Последна промяна от Spokoiniq на чет юни 04, 2009 2:21 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не слагай абсорбатор, а аспиратор. Абсорбаторът има активен филтър, прекарва въздуха през него и го връща в стаята. Аспираторът засмуква въздуха и го издухва навън. Трябва да му осигуриш изход и приток на нов въздух. При стара дограма, няма проблем, но с нова, плътна, PVC, която затваря плътно "херметично" жилището, трябва да има откъде да влезе чист въздух.
Spokoiniq - майстор
Уу-у-упс, извинявам се , грешката е моя!Аспиратор имах предвид, разбира се, абсорбатор не съм виждал на живо където и да е от 20 години, има-няма.Понеже става дума за остъклена тераса и няма логика да не се изведе навън.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
:? Внимавайте, защото има абсорбатори... вчера в Практикер видях.
Spokoiniq - майстор
Принципно простите аспиратори са и абсорбатори от най-елементарен вид, само клапата на изхода е двупътна и или вади навън към тръба или върти през филтъра и пак вътре, ама не виждам как ще наваксвате на филтри :))))
zmeios - специалист
Spokoiniq написа:
Понеже става дума за остъклена тераса и няма логика да не се изведе навън.
Абе не е точно така.

Аз лично също ползвам аспиратор - некоректно наричан абсорбатор в България. Но аспираторите имат един КЛЮЧОВ недостатък:

През зимата, когато всички плащаме здраво за отопление, пуснатият на висока степен аспиратор издухва с бясна скорост затопления въздух от помещението (и го изкарва през комина). За да се изравни налягането, през луфтовете в дограмата, под вратите и т.н. в помещението постъпва външен въздух. Който обаче е студен :(

Истинските 'абсорбатори' не губят топлина от въздуха, който въртят.
Spokoiniq - майстор
Питай ме дали ми дреме за студения въздух като пържените картофи от фритюрника решат да се заселят за поне 24 часа в кухнята и не само ;)Трай бабо за хубост, е казал народа ;)
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос : недостатъците на абсорбера ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: