• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kalanak - напреднал
Колеги понеже съм решил живот и здраве да си строя пасивна къща от до.Но след ровенето ми по интернет не можах да прочета достатъчно за контролираната вентилация. Която всъшност е е дна от важните аспекти на строжа на къщата.Може ли някой запознат да даде мнения или линкове какви трябва да са тръбите схеми и нещо за термопомпата която върти въздуха. :)
pipbel - майстор
Колеги понеже съм решил живот и здраве да си строя пасивна къща от до.
Сигурно ще си първия в България :-D

Требе да си голям паралия (освен ако не знаещ какво говориш) :cool:
При всички случаи - успех. И ЧЕТИ !!!
Малкия - специалист
и ние не сме чели достатъчно за контролирана вентилация , това за мен са само думички , вече има значение ти какво искаш

иначе начинанието е добра , не е първия , е може би е първия който го прави със собствени средства за себе си, но има вече направени такива къщи с опитни цели, даже са ми казвали че произвеждаме някакви неща, тоест швейцарци произвеждат у нас и си ги носят у тях :)

та може би ако споделиш какво точно искаш от към вентилация
Master_Kenobi - V.I.P.
"Пасивна къща" е доста... претенциозен термин. В пълния му обем значи много, много неща, които 100 на 100 няма да можеш да изпълниш изцяло. Освен, ако не си някакъв супер маниак и най-вече паралия, както каза доктора. Но по-скоро сега прохождаш в темата и си още ентусиаст. :)
Виж като начало какви люти и не толкова люти спорове са водени из форума по темата. :)
Ще пусна някой линк и аз като открия темата, за която се сещам...

П.П. Абе, кво стана с пловдивския колега, дето имаше подобни мераци? Не го виждам нещо. Май построи навеса (пардон, пристройката на къщата) дето ще се сурне, май и зачезна нещо... :-D
8180 - майстор
Колега kalanak,
Първо Добре дошъл сред нас.
Май колегите са прави, че почти всички на някакъв начален етап тръгваме от Псивната къща (ПК). После лекинко стигаме до извода, че не ни е нужна точно на нас - просто не се връзва сметката.
Въпреки това, има смисъл да се взаимстват НЯКОИ от елементите на ПК, след съответната икономическа обосновка - цялостна и завършена такава за разумен срок на откупуване, аз лично не съм видял. Демек, има го елемента на "маниящина".
Има обаче елементи, които са почти без пари при разумен подход още на ниво парцел, изложение, растителност, проектиране и пр.

"Контролираната вентилация" има за цел да достави в супер херметизираната ПК необходимия за обитаване свеж въздух, като количество и качество БЕЗ от това да се губи ИЗЛИШНО топлина.
Главния елемент за това е т.н. РЕКУПЕРАТОР (ключова дума, дискутирана тук).
Термопомпата, която споменаваш, по принцип, в истинска ПК е излишна.
Ще спра до тук, с което не искам да те обезкуражавам да почетеш повече, за да можеш сам да си подбереш кои елементи на ПК ти се "връзват" на джоба.
Аз бих мислил (и го правя) за НИСКОЕНЕРГИЙНА КЪЩА - нещо действително да спестя за себе си - не искам и не мога да плащам за чужди яхти и острови.
Ако си заклет фен на ЕКО-маниите, би трябвало да стигнеш до варианта землянка/пещера, както и до въпроса колко м2/човек са екологично обосновани - какво строим (мечтаем) ние и съседите!?
Другото са приказки за нечий "келепир" с моден ЕКО-привкус.
Лично мнение.
pipbel - майстор
Главния елемент за това е т.н. РЕКУПЕРАТОР (ключова дума, дискутирана тук).
Ето ти например едно разумно от финансова гледна точка решение.
http://www.orionairsales.co.uk/mitsubis ... -462-p.asp
Достатъчно е за един хол. И харчи 25 W !!!
Изплаща се за 6-7 години беше изчислил 1 колега. Виж с търсачката на рекуператор.
Има и фирми в БГ, които го предлагат и монтират.
Последната ми оферта е за 850лв.
kalanak - напреднал
Благодаря на всички от няколко дни чета в интернет за този вид къща и трябва да ви кажа че нее толкова скъпо поне според мен.Мисля да бъде на принципа на сглобяемите къщи но още не съм решил дали с дървена конструкция или с метална ще бъде.Това което изчетох е че изолацията трябва дае 35 и може и нагоре сантиметри.Което може да се постигне евтино с каменна вата 2по 15 см и 5 см стариопор в сандвич.Другото което е че смятам да я построя сам с помощ от приятели или когато е най належащо с общи работници така че пак цената няма дае мнага висока поне според мен.Имах предвид рекуператор а не термопомпа но не се сетих за името :lol: .Видях също че този рекуператор от последно поколение струва около 2600 лева без нищо.Около дограмата също нямам никакви тайни така че няма страшно.Това е линк за къща която съм харесал.

Прикачен файл

проект за къща.jpg
проект за къща.jpg (18.95 KиБ) Видяна 5478 пъти

Прикачен файл

проект за къща.jpg
проект за къща.jpg (18.95 KиБ) Видяна 5478 пъти
kalanak - напреднал
Това е сайт на немски в който е показана пасивна къща и нейния строеж етап по етап. http://www.bauweise.net/
pipbel - майстор
.
Видях също че този рекуператор от последно поколение струва около 2600 лева без нищо.Около дограмата също нямам никакви тайни така че няма страшно
Къде го видя това ?
Като нямаш тайни с дограмата - би ли ги споделил ?
Не всички разбираме и немски.....
rulom - модератор
Контролираната вентилация е нещо много добро.Все още не съм виждал домашно изпълнение....защо ли :? Тук пуснах набързо нещо по въпроса.С подходяща апаратура и добре вложени средства нещата ще са на 6, иначе ставаш абонат на темите за влага, мухъл и конденз :-D
Определено от дограмата зависят 20 % от нещата, така че това е най-малкия проблем.
Успех с начинанието !

П.П.Ето как Гугъл преведе въпросния сайт
  • 1
  • 2

Тема "Контролирана вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: