Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Привет на всички.
Проблема е следният:
Аз и тока не се разбираме като цяло, само се търпим един друг.
Купих вентилатор за отдушника в банята. Монтирах го дори. Сега проблема е как да го свържа към тока. От вентилатора излизат 3 жици - в схемата пише "едната на фазата, другата на нулата а третата към ключ". Дотук добре. Ключа за банята е двоен. В банята има две лампи. Ключа пали едната или другата или и двете заедно. От дупката в стената за ключа излизат 3 жици - една фаза и вероятно две нули. Самият ключ за лампата има 3 входа - в единият влиза фазата, в другите два отвора - двете нули. Въпроса ми е как да вържа кабелите на вентилатора към ключа така, че като запаля едната лампа да се пуска и вентилатора. Засега успях само да направя така, че при пусната една лампа и загасена другата вентилатора работи. Но тази загасената лампа лееекичко червенее, вероятно протича ток през нея... ???
lenko71 - специалист
Нещо не ми е ясно какъв е тоя вентилатор, но от това което обясняваш излиза че ти трябва постоянна фаза и нула която от ключа не можеш да вземеш. Да не би да е с датчик за движение?
sasooooooooo - "специалист"
От дупката в стената за ключа излизат 3 жици - една фаза и вероятно две нули
Фаза, нула и земя
Самият ключ за лампата има 3 входа - в единият влиза фазата, в другите два отвора - двете нули
Една входяща и две изходящи фази

Въпроса ми е как да вържа кабелите на вентилатора към ключа така, че като запаля едната лампа да се пуска и вентилатора.
Само след преработка в кутията на осветлението, ако искаш да ползваш датчик за време/за влага.
Ако ли не - провери с фазомера по кой кабел протича фазата и я свържи към ключ на вентилатора. Синия/нулата съответно към нулата на вентилатара
Spokoiniq - майстор
Вентилатора е с датчик за влага или забавено спиране.Трябва да имаш една постоянна непрекъсваема фаза+нула вързани директно на вента, и втора фаза през ключ.Със едната прекъсваема фаза няма смисъл да го правиш, губиш функцията , каквато е там , не си казал или не е имало документация към вента?
Благодаря за съветите, ще тествам и ще кажа резултата. А иначе вентилатора би трябвало да бъде със таймер за забавено действие - 5 мин. след като е изключен работи.
Spokoiniq - майстор
Значи по мойта схема плътно, иначе ако не му оставиш фаза забравяш за забавеното..
Здравейте,
Да не отварям нова тема, ще използвам тази.
Идеята ми е да си взема вентилатор с датчик за влага и таймер. Проблемът е, че банята е с плочки и няма как да пускам кабели до вентилатора, а там има само фаза(през ключа) и нула. До колкото прочетох в ръководствата на няколко такива вентилатори пише, че сензорът за влага има предимство пред ръчния режим, чудя се, ако вържа фазата постоянно и вентилаторът си е захранен дали ще си работи нормално. Влизам в банята, вдигам пара, вентилаторът се включва, решава, че вече не е влажно, спира се, ако все пак реша да го спра ръчно му спирам изцяло фазата.
todortv - майстор
Ще трябва да оставиш лампата да свети, докато вентилатора реши да изключи.
Благодаря за отговора!
По принцип си имам двоен ключ, един за лампата един за вентилатора, така че ще мога да спра лампата без да прекъсвам фазата на вентилатора.
Сега втори въпрос за хората, които имат такива вентилатори :)
Втората фаза, само включва вентилатора нали? Ако е захранен постоянно, ще мога да се възползвам от самостартирането му от датчика за влага и съответно по късното му изключване или ще трябва да направя мост между постоянната фаза и тази която е за включване?

Тема "Свързване на вентилатора в банята към тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: