Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте, правя ремонт в апаратамента и имам следните проблеми, които се опитах да скицирам в прикачения файл.
Кухнята и банята са разделени от тухлена стена и понеже няма възможност аспиратора да се извете от външната стена на кухнята реших да го изведа през отдушника (комина) на банята. Изхода на аспиратора е 15см, но за съжаление няма възвратен клапан и трябва допълнително да се постави. Предполагам, че трябва да взема клапан ф160 за да може в него да се монтира аспиратора от едната страна, а от другата въздуховод ф150. От другата страна (в банята) ще има вентилатор и въздуховод също ф150. Проблемите са два:
1. С какво да свържа въздуховодите идващи от аспиратора, вентилатора и изходящия към комина - виждам в интернет, че има някакви тройници, но не мога да се ориентирам - още повече, че не съм сигурен с какви размери да са отворите му (предполагам ф160 за да могат да "вкарат" въздуховодите)? Ако въздуховодите и тройника са с еднакви размери може ли да се монтират с малко "груба сила" например?;
2. Как става закрепването на отделните елементи - със силикон или някакво фолио?

Прикачен файл

scan0001.jpg
Схема
scan0001.jpg (14.33 KиБ) Видяна 5034 пъти
vanko68 - специалист
1 и 2 - най-лесно,удобно и сигурно става с алуминиево тиксо.Продава се по всички железарии на ролка с 5 см ширина и разл.дължини.
http://www.frt-bg.com/index.php?option= ... &Itemid=29
nihonjin - специалист
Разискавано е в други теми тук, че вентилационните отвори на бани и тоалетни не са предвидени да се слагат вентилатори по тях. Ако го направиш, ще вкарваш миризми на комшиите нагоре че и надолу и те ще ревнат.
Ако се разберете всички да си сложите възвратни клапи и вентилатори, добре, но не ми се вярва да стане.
При мене ситуацията е следната - няколко комшии сме се свързали с вентилатори, но без възвратна клапа. Като усетя че идва миризма си пускам вентилатора и оправям положението. Предполагам, че и те правят така и взаимно се търпим, защото не е ставало на дума, нито пък е ставал скандал.
Забравих да спомена, че съм на последния етаж - над мен има само таванска стая. Този комин (или отдушник ако е по-правилно) е повързан само към моя апартамент, което доста ме изненада. Така, че проблема с комшиите не съществува.
1 и 2 - най-лесно,удобно и сигурно става с алуминиево тиксо.Продава се по всички железарии на ролка с 5 см ширина и разл.дължини.
http://www.frt-bg.com/index.php?option= ... &Itemid=29
А някаква помощ за тройника и размерите на елементите?
vanko68 - специалист
Ами дори да има разлика в диаметрите,с широкото тиксо тези разлики лесно се "обират" . На обекти понякога от грешки в сметките се е налагало да свързвам елементи с 5 см разлика в диаметрите,с малко повече тиксо става безпроблемно...

Тема "Свързване на аспиратор и вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: