Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
kpacи - специалист
Здравейте
Имаме термопомпа със характеристики както се вижда от таблицата

Също така в описанието от производителя пише:
t вода кондензатор 40/45 гр. С
t вода изпарител 10/15 гр. С

Смятам да направя инсталацията с буферен съд както съм показал на схемата. Инсталацията ще се ползва едновременно и за отопление и за охлаждане. Това означава, че ще има два буферни съда.

Кажете ми как да си изчисля топлообменниците вътре в буферния съд които мисля да са серпентина от медна тръба.

Прикачен файл

shema1.jpg
shema1.jpg (49.14 KиБ) Видяна 6803 пъти

Прикачен файл

tab.JPG
tab.JPG (29.26 KиБ) Видяна 6803 пъти
denuchi - специалист
единият кръг е към машината от буфера, а другият накъде ще отива. към охлаждането ли. защо не използваш водата от ТП за охлаждане тя ще е с по ниска температура от тези 14 гр. а ти пак си сложи буфер на нея. сондажа подава вода веднъж за ТП, която прави топла вода и веднъж ше подава вода за охлаждане. ще правиш 4 тръбна система. така ли да разбирам идеята.
п.с. ти като вкараш 14 гр. от сондажа според теб колко ще излезе за охлаждането 18 гр. ли. какво ще охлаждаш с тях.
kpacи - специалист
Явно не съм обяснил добре. Надявам се тази картина да даде по-ясна представа какво искам да направя.
Тъй като ще се ползват и отопление и охлаждане едновременно, водата от сондажа ще се включва само тогава когато в някой от двата кръга не достига мощност.

Прикачен файл

shem.jpg
shem.jpg (57.04 KиБ) Видяна 6739 пъти
denuchi - специалист
аз лично пак немога да разбера. защо толкова сложно. според мен и ненужно. защо трябва да натоварваш инсталацията с още две допълнителни помпи.
kpacи - специалист
Идеята ми е сондажната вода да не влиза в пластинчат топлообменник за да не го запушва често
vanko68 - специалист
ами сложи си кожухотръбен тогава....
Чаро - Акълия
Тая схема, ако я разбирам правилно няма смисъл. Или май не я разбирам.
Какво прави сондажна вода в буфер 1? Защо той е предвиден за отопление?
Не, не разбирам...

Ако добавиш още един топлообмен ще влошиш работата на машинката. Отделно и допълнителните помпи...

Сложи хубав центробежен филтър и не бери грижа. Ако има много пясък и други миязми, направи буфера на утайник.
vanko68 - специалист
Схемата ти е тотално сгрешена или объркана. Така нищо няма да работи !!!! Помисли си за отделните процеси във всеки кръг (топлообменник) ,избистри се и пак питай...Така само ни объркваш все повече....
kpacи - специалист
Схемата не е тотално сгрешена и объркана и трябва да работи.

Имам готова термопомпа фабрично изпълнена с пластинчати топлообменници. Не искам да развалям готовата машина и да и слагам кожухотръбни топлообменници.

Чаро е прав че тези допълнителни топлообменници ще влошат работата на машинката - въпроса е колко ще я влошат, дали загубите ще бъдат значителни.

Както писах по-горе, системата ще се ползва едновременно за отопление и охлаждане. Да кажем пускам машината, декември месец е, и имам нужда да речем примерно от 30kw отопление и 5kw охлаждане. В такъв случай сондажната вода преминава само през буферен съд 2. Ако по някаква причина, например всички конвектори в отопляваните стаи са достигнали зададената им температура 25 гр. и системата няма нужда от топлинна мощност, а в това време охладителния кръг има нужда от студена вода, тогава автоматиката трябва да спре сондажната вода през буфер2 и да я пусне през буфер1. Не съм нарисувал по схемата кранове и помпи и може би затова не можете да ме разберете.

В сондажната вода като че няма много пясък и миязми и аз също обмислях и варианта за центробежен филтър и след него да сложа още един филтър от тези италианските с прозрачните чаши и със сменяем елемент. Но все пак тези филтри са си допълнително обслужване по почистване и смяна на филтров елемент. Центробежен филтър успях да открия някакъв от български производител - Циклон май беше. Опасявам се че ако водата не се филтрира добре ще имам ядове после с тези пластинчати топлообменници.
kpacи - специалист
Гледам гледам и пак гледам и пак нищо ...

Много е гадно когато си убеден в нещо и капацитет като Чаро ти каже "това нещо не е така" и ти трябва да откриеш защо аджеба..

Единствената грешка която открих е, че съм сменил местата на изпарител и кондензатор на схемата.
Защо и Чаро и Danuchi казват, че помпите се увеличават?
Дори и да приемем, че в буфера няма да сложа серпентина за топлообмен, пак трябва да има помпа която да върти водата през пластинчатите топлообменници на термопомпата.
Дори и да направя схема по която машината се ползва или само за охлаждане или само за отопление - помпите пак са си толкова. Една помпа сондажна която изкарва водата от сондажа, втора помпа която е циркулационна и върти вода между буфера и пластинчатия топлообменник на термопомпата и третата помпа върти вода между буфера и конвекторите по стаите.

:sad:

Тема "Въпрос за термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: