• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Minkov - специалист
Здравейте,
Много хора се оплакват от шума на турбините на кухненските аспиратори. Предстои ми монтажа на аспиратор, чиито въздуховод ще излиза навън през стената на помещението (комин нямам). Мисля, че шумът ще намалее значително, ако разделя готов аспиратор на две части и монтирам центробежните вентилатори на фасадата на помещението.
Поради ред усложнения, въздуховодът ще преминава изцяло през съседния кухненски шкаф. За да спася част от полезния обем на съседния шкаф, се налага да използвам плосък въздуховод вместо цилиндричен.
Въпросът ми е, има ли готово решение на следната задача:
- аспиратор без двигатели, с метални, миещи се филтри;
- плосък въздуховод;
- центробежен вентилатор, монтиран на фасадата?
jekasus - майстор
Ще отговоря само за плосък въздуховод- http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=24626
За друго винаги може да се измисли нещо.
solo5 - майстор
затова гледайте децибелите по спецификация, когато купувате аспиратори :roll:
Minkov - специалист
solo5 написа:
Относно спецификациите и децибелите в тях, имам нЕкои недоверия към производителите. На базата на спецификация и огромен стикер "Super Silent", преди две години се изръсих 840 лв. за пералня "AEG", вместо да дам около 600 лв. за по-шумна. Ами наистина е тиха моята, ама е като другите, тези от по 600 лв. Така, че ако някой има наблюдения и е сравнявал аспиратори по техния шум, моля да драсне 2-3 реда.
Minkov - специалист
jekasus написа:
Ще отговоря само за плосък въздуховод- http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=24626
За друго винаги може да се измисли нещо.
Тези въздуховоди от снимката ги виждам по нета, но като попитам за тях - няма. А и предпочитам метални, от неръждаема ламарина. Дали някъде се произвеждат метални?
solo5 - майстор
Minkov написа:
Така, че ако някой има наблюдения и е сравнявал аспиратори по техния шум, моля да драсне 2-3 реда.
не съм сравнявал аспиратори един до друг, но от доста места ми препоръчаха Тека и се доверих
46 децибела шум с/у 60 децибела на конкурентни марки (това разбира се е по спецификация)
vanko68 - специалист
Трябва много да се внимава с тези дБ...На места дават звуковото НАЛЯГАНЕ,а на други места дават звуковата МОЩНОСТ,които доста се различават като стойности. Може да се окаже,че тоя с 60 дБ е по-тих от другия с 45...
nihonjin - специалист
Minkov написа:
solo5 написа:
Така, че ако някой има наблюдения и е сравнявал аспиратори по техния шум, моля да драсне 2-3 реда.
Няма тихи аспиратори. Ако някой го рекламират за тих или е измама или търговски трик.
Аспираторите са с голяма мощност и няма как да са тихи. Ползват се за кратко да изкарат миризмите. Все за 10-15 мин. ще го изтърпиш.
Minkov - специалист
А дали ще постигна голямо обезшумяване, като изнеса вентилатора извън помещението или се заблуждавам?
nihonjin - специалист
Minkov написа:
А дали ще постигна голямо обезшумяване, като изнеса вентилатора извън помещението или се заблуждавам?
Мисля, че може ако си облечеш добре въздуховода с вата и гипсокартон.
  • 1
  • 2

Тема "Аспиратор с изнесен вентилатор -има ли готово решение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: