• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Minkov - специалист
Кукненския ни бокс е с доста малки размери, така, че всяко шкафче или всяка етажерка са добре дошли.
В този смисъл се чудя дали да открадна пространство и от шкафчето за вграждане на аспиратор.
Първоначално мислех да купя свободно стоящ и да го монтирам под шкафчето над печката.
Сега обаче ме гложди съмнението, че ако след като монтирам тавана на аспиратора на височина ~60 см от печката (която е с 2 газови и два ел. котлона), то реално смукателната повърхнина ще е на височина 45-50 см над печката и това би влошило работата му.
От тук се оформят и моите въпроси:
1.Какви са правилата за монтаж на кухненски аспиратор по височина?
2.Трябва ли да се вземе предвид на каква височина ще бъде всмукателната повърхнина от вида на котлоните - газови, електрически или смесени, както е в моя случай.
Spokoiniq - майстор
60 см е стандарта, при газови мисля че даваха до 70
solo5 - майстор
Spokoiniq написа:
60 см е стандарта, при газови мисля че даваха до 70
и аз така съм чел
при газовите има опасност да се запалиш, ако аспираторът ти е прекалено ниско
шоп - майстор
аз винаги ги слагам на 650 мм. толкова обикновенно е и височината на гръбчето.

При ниска височина домакинята да не си удря главата?
sasooooooooo - "специалист"
За газови котлони 75см, защото има опасност да ти загаси пламъка и да станя голяма беля. Гръбчето до аспиратора трябва да ти е метално или с плочки.
Spokoiniq - майстор
sasooooooooo написа:
За газови котлони 75см, защото има опасност да ти загаси пламъка и да станя голяма беля. Гръбчето до аспиратора трябва да ти е метално или с плочки.
75 си е бая, я опитай да свариш едни спаети докато правиш и соса за тях, и всичко това да го дръпне ефективно от 75...няма как да стане, вервай ми, тествано е с 800 кубиков турбинен аспиратор лично от мен.Никакъв шанс няма да стане беля ако изгасне, защото всяко глездо на котлон за вграждане или плот на печка газов има термичен датчик, който ако не е загрят прекъсва електроклапана за газта, същото е при спиране на тока-клапана е "нормално затворен" и приток няма.Не си и помислям необезопасени котлони от близкото минало да се ползват в затворено помещение, особено без надзор.
bencho_rb - специалист
Answers: 1
точен стандарт за колко растояние от плота няма защото има различни модели и производители, но в опътването за поставяне има задължително споменато изискване за минимално растояние като наи често то е 550 мм за ток и 650 мм за гас.в момента слагам един американски газов аспиратор и котлони /wolf/ които има изискване за мин762 до 914 .
sasooooooooo - "специалист"
Spokoiniq написа:

...Никакъв шанс няма да стане беля ако изгасне, защото всяко глездо на котлон за вграждане или плот на печка газов има термичен датчик, който ако не е загрят прекъсва електроклапана за газта, същото е при спиране на тока-клапана е "нормално затворен" и приток няма.
Това не го знаех :)
Когато аз си взимах аспиратора, консултантът ми каза това, което написах по-горе. И още нещо, че ако няма газови котлони се слага на 65см, но масово ги правели на 60см, защото толкова било стандартно гръбчето на плота.
bencho_rb - специалист
Answers: 1
това за датчитците е много дискусионо,те уредите за вграждане имат няква безопасна защита но не е точно така както споменавате ,логически как ще запалиш газов котлон като датчика е студен :?
Spokoiniq - майстор
bencho_rb написа:
това за датчитците е много дискусионо,те уредите за вграждане имат няква безопасна защита но не е точно така както споменавате ,логически как ще запалиш газов котлон като датчика е студен :?
С натискането на бутона за запалване, с подаването на искрата байпасираш защитата.Ако не си монтирал или разглобявал газов плот за вграждане недей да спориш с мен, ОК?
  • 1
  • 2

Тема "Каква е оптималната височина за монтаж на аспиратор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: