• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Fen - напреднал
ЗДравейте става въпрос за естествена циркулация на затворено помещение чрез вкарване на свеж въздух от вън и искарване на застоялия отвътре . ПОмещението е изба но нее под земята или в приземен етаж. На мира се на кота "0 " ако може така да се каже на първия етаж на 2 етажна къща.Проблема е че тази изба е ..как да кажа "вътрешна за къщата" няма външна стена . Единствения т й прозорец (както доло се вийда на снимките) гледа към, затворено помещение което пък е гараж със под-стълбищно помещение(външни стълби за втория етаж на къщата) .Та този прозорец има надупчена ламарина през която уж циркълира някакъв вуздух ,но фактически този въздух е затворен ,той стои - в гаража и в подстълбищното помещение . Идеята ми е следната ,нарисувал съм с червена и синя боя тръбите които ми сля да прокарам директно вътре в избата . Тръбите ще са отворени към атмосферата. Сега идват върпосите :

1 . правилно ли мисля тази тръба с топлия застоял въздух да е горе (червено) , А тръбата със студения(_или свежия) въздух да е доло .

2. когато тръбите минат през прехода ---- >а той е прозореца на избата и подсълбището , и излазят извън къщата колко трабва да ги радалеча .

Червената тръба трябва ли да я вдиигна колкото се може по нагоре ,,като кумин да кажем, на нивото на прозорците на втрория етаж , а синята тръба да е ..........мм доло някъде .Т.Е дда се получи маклимално голамо раздалечаване следователно по голяма тяга ??????????

3. Когато настъпят дъждове ,,мъгли влажни времена да има клапи ?????

4 .Ще ми трябва ли канален вентилатор или воообще вентилатор ще ми трябва ли ,,при условие че се получи достатъча естествена циркулация.
Помещението е с обем около 45 куб метра обем. тръбите които мисля да слага мисля да са от 75 до 110 мм диаметър ....Даже май 110 трябва да са

Прикачен файл

New_otvutre 2 trubi -2.jpg
въпросния прозорец е отдясно
New_otvutre 2 trubi -2.jpg (29.76 KиБ) Видяна 4410 пъти

Прикачен файл

New_otvutre 2 trubi.jpg
прозорец на избата
New_otvutre 2 trubi.jpg (21.86 KиБ) Видяна 4410 пъти

Прикачен файл

New_prehod 2 trubi.jpg
преход на тръбите от прозореца през гаражното помещение
New_prehod 2 trubi.jpg (31.91 KиБ) Видяна 4410 пъти

Прикачен файл

New_pogled otvunka.jpg
изглед отвънка към подстълбищното -гаражно помешение и тръбите
New_pogled otvunka.jpg (21.76 KиБ) Видяна 4410 пъти

Прикачен файл

New_otvun gorna tryba.jpg
тука се вижда вуншен прозорец на под стълбищното помещение и прехода на червената тръба
New_otvun gorna tryba.jpg (29.07 KиБ) Видяна 4410 пъти
8180 - майстор
Макар да не разбирам от изби, нещо ме притеснява.

Защо трябва да се проветрява интензивно?
Колко е температурата вътре и колко трябва да бъде и защо се счита, че вътре е топло (например днес)?
Колкото и да е странно на пръв поглед, в зависимост от масата на зидовете, едно проветряване днес, би могло да образува конденз.

С две думи, едно постоянно проветряване тези дни, очаквам да увеличи температурата и влажността в избата - дали това се търси, не знам.
Fen - напреднал
ПОстоянна температура не ми трябва , ами търся постоянно естествено течение , защото когато и да отида и отворя въздуха вътре е супер засотял . Мухъл се появява да има го , чистил съм го стъргал съм го , но пак се появява .Каменна зидария са стените на помещението .
inspo - майстор
От мен една идея, ако имаш неизползваем комин наблизо ( в страни или отгоре ) ще е най-доброто решение за естествена циркулация. Само ще трябва да вкараш пресен въздух с тръба или с отвор ниско долу в помещението.
Ако е с вентилатор и тръбите са както ти си ги нарисувал, двете могат да вървят заедно по тавана и като ги вкараш в мазата тогава да ги насочиш надолу и нагоре.
Ако е на собствена тяга, както си го нарисувал. Не мога да преценя дали ще стане или не. Според мен по вероятно е да не стане.
kaltchevmg - специалист
Не разбирам нищо от вентилации но тази система червено синьо не ми се вижда удачна. Най добрата измислена естествена система за отвеждане на въздуха е комина, така че според мен трябва най много да се доближава до него тоест ако имаш възможност изведи проводи нагоре. Едно от предимствата на комина е че "дърпа" но трябва да излиза нависоко на покрива. Имам една баня на партер(в триетажна сграда) вътрешна(без външни стени) и такъв провод и нямам никакви проблеми с влагата - тръбата е една права е 110 мисля. Един познат си изведе дупка за комин на страничната стена, но се оказа че не работи защото постоянно му се задимяваше.
8180 - майстор
Fen написа:
Мухъл се появява да има го , чистил съм го стъргал съм го , но пак се появява .Каменна зидария са стените на помещението .
Имам наблюдения върху подобно помещение в къщата на дядо ми.
Докато я експлоатираха старците си беше добре.
Откакто баща ми ходи там през лятото и ПРОВЕРЯВА все е влажно и спарено.
Явно трябва да се проветрява умерено и вероятно на разсъмване (когато е паднала росата) - със относ. студен въздух, вероятно чрез нагнетяване, ако съседните помещения могат да приемат изместения избен въздух. Ако не - втора тръба (според мен).
Колкото по-топъл е вкарваният въздух (дори да изглежда сух), толкова по-голяма вероятност за конденз. Виж бирите - дори и недобре охладени, пак кондензират тези дни.
Преди 2-3год. имаше подобна дискусия тук - някой обърна внимание на този "емоционално нелогичен" факт и аз го приемам.
ArturDent - Почти Безобиден
8180 написа:
Колкото по-топъл е вкарваният въздух (дори да изглежда сух), толкова по-голяма вероятност за конденз....
....някой обърна внимание на този "емоционално нелогичен" факт и аз го приемам.
То и затова има понятие - относителна влажност, която се мери в %.
Колкото е по-студен въздуха, толкова по-малко количество вода може да "поеме".
8180 - майстор
Артъре,
Не внасяш яснота по проблема (май с обяснението си), макар вярвам да го мислиш вярно.
Относителната влажност (ОВ) е тази, която ние усещаме (дето пиша, че "въздухът ни изглежда сух"). Проблемът, а от там и неясностите възникват поради факта, че Относит. влажност ЗАВИСИ от температурата и без последната няма достатъчно информативна стойност.
В случая е важна Абсолютната влажност (АВ) - g/m3.
За да не задълбаваме:
Външен въздух (усещан като приятно сух/невлажен, нормален.), например:
Твън = 30оС; АВ = 15,18g/m3; ОВ = 50%
С такъв въздух сме обменили (напълно) въздуха в избата.
Скоро той ще приеме напълно (или почти) температурата на избата:
Тизба = 18оС; АВ = 15,18g/m3; ОВ = 99%
Положението е на границата на конденза. Ако избата е по-студена, със сигурност.
Понеже горното изглежда по-сложно, дадох примера с бирата - сервирана неприлично топла - напр. 15оС тези дни се изпотява. Обяснението е същото - макар и с ОВ 50%, описаният въздух е достатъчно влажен.

Та, според мен - Абсолютната влажност е ЕГН-то на влагата - макар и непопулярна и неудобна, САМА характеризира влажностното състояние на средата.
ОВ дава пълна информация ЗАЕДНО с температурата, за която се отнася.

Извън теориите, пропуснах по-горе - питащият да си изясни дали при него се наблюдава повърхностен конденз по описания механизъм или има някакъв теч, капилярна влага и подобен външен източник.
Fen - напреднал
8180 написа:
Извън теориите, пропуснах по-горе - питащият да си изясни дали при него се наблюдава повърхностен конденз по описания механизъм или има някакъв теч, капилярна влага и подобен външен източник.
Теч няма ,външен или околен изсотчник ,...или високи подпочвени води, не няма , по скоро е както ти го описа в по горния си пост с примера с твоята къща , а именно когато и да ида , практика ми е да отварям всички врати ....в хубаво време и особено когато е ветровито да стане хубаво течение , след което преди да си тръгна затварям :|
ArturDent - Почти Безобиден
@8180,
Ясно е че на моменти като пиша се опитвам да "смеля" матриала , и да не теоретизирам излишно. Абсолютна/Относителна/Субективна - може да се дефинират. Май без последното.

НО, си прав сутрин, като е паднала росата абсолютната влажност на въздуха е най-малка!
Демек тогава се проветрява. Тя влагата е върху тревата - кондензирала.
  • 1
  • 2

Тема "Вентилация на затворена изба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: