• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
makarow - напреднал
Здравейте форумци,решил съм да си монтирам 2 броя външни тела 09 в тази нишата под покрива(гълъбарника както му викат ,но няма птици -има мрежи на отворите)
Аз живея на 7 от 8 етаж и разстоянието му външното и вътрешното тяло е макс. 4 метра , като тръбите ще минат през комина !!
Идеята ми е :
1.да не загрозявам фасадата
2.да не капе вода лятото
3.шумът почти ще липсва
4.зимата няма да замръзва външното тяло или поне ще работи в по-лек режим (ще бъде на завет и винаги ще е по-топло отколкото под прозореца)
5.ще икономисам $$$ за инверторен климатик !!!

Как мислите дали има някакво ограничение за монтаж по вертикала?????
Дренажа не ми е проблем -успоредно с комина върви и дренажна тръба от покрива!

Моля споделете мнение и опит!!!!
torbalan - Дървен философ
не знам ще става ли достатъчно течение там, че да се охлажда това чудо...

като го напънеш на лято да работи, да не стане така че да се сгрее въздуха под покрива и да не може да се охлажда...

от друга страна ако се преохлади през зимата - същата работа...
пак кофти...

намери упътването на климатика, който си харесал, и прочети указанията за монтаж...
най-вероятно там ще пише къде и как може да се монтира...

останалото е "лалалалала" :)
makarow - напреднал
torbalan написа:
не знам ще става ли достатъчно течение там, че да се охлажда това чудо...

като го напънеш на лято да работи, да не стане така че да се сгрее въздуха под покрива и да не може да се охлажда...

от друга страна ако се преохлади през зимата - същата работа...
пак кофти...

намери упътването на климатика, който си харесал, и прочети указанията за монтаж...
най-вероятно там ще пише къде и как може да се монтира...

останалото е "лалалалала" :)
Да за лятото и аз се замислих да не става някаква голяма жега там горе ,но от друга страна по-добре ли е да е на пряка слънчева светлина? де да знам ,но на мен предимно за отопление ми трябва и не вярвам ,че горе ще е по-студено и влажно от фасадата!!!!!
makarow - напреднал
никой ли не е монтирал климатик на това място?????
torbalan - Дървен философ
пряката слънчева светлина е малкото зло......
по-голямото е липсата на въздух, който да циркулира :)

за това ти казвам - чети какво пише в упътването на климатика, за да не береш ядове после :)
makarow - напреднал
torbalan написа:
пряката слънчева светлина е малкото зло......
по-голямото е липсата на въздух, който да циркулира :)

за това ти казвам - чети какво пише в упътването на климатика, за да не береш ядове после :)
да ти кажа там има доста въздух(има много отвори и става течение) ,но повече ме притеснява денивелацията от около 3.20 м как мислите дали ще е проблем????
Но съм виждал доста външни тела монтирани на покриви на сгради едва ли вътрешните -са в небето ??? Значи става !!!
Защото имаше една тема ,че външното трябва да е по-ниско но май така изнася на монтажниците ......
споделете .....
inspo - майстор
makarow написа:
...........
Защото имаше една тема ,че външното трябва да е по-ниско но май така изнася на монтажниците ......
споделете .....
До колкото съм чувал- Има начин вътрешното тяло да е по ниско.
Проблема при този монтаж е, че маслото се натрупва във вътрешното тяло защото там е най-ниската точка. Затова тръбите се пускат малко по ниско от вътрешното тяло като се прави U за да се събира там маслото и компресора да си го засмуче. За допустимата разлика във височината не мога да кажа.
makarow - напреднал
inspo написа:
makarow написа:
...........
споделете .....
До колкото съм чувал- Има начин вътрешното тяло да е по ниско.
Проблема при този монтаж е, че маслото се натрупва във вътрешното тяло защото там е най-ниската точка. Затова тръбите се пускат малко по ниско от вътрешното тяло като се прави U за да се събира там маслото и компресора да си го засмуче. За допустимата разлика във височината не мога да кажа.
все пак има някакъв вариант ,на всички молове климатиците са им на покрива ................
vanko68 - специалист
Забравете за това U-коляно..Това може да има ефект САМО ако климатика работи в един режим и фреона се върти САМО в една посока...Не се ли замисляте какво става,ако смените режима и фреона "текне " наобратно ???Няма да върне маслото в компресора ,а ще го "набие" във вътрешното тяло...Това е много старо схемно решения от зората на климатиците,сега фреоните разтварят напълно маслото и то няма как да си "стои" някъде там долу,винаги се отмива и се връща в компресора заедно с фреона.

4.зимата няма да замръзва външното тяло или поне ще работи в по-лек режим (ще бъде на завет и винаги ще е по-топло отколкото под прозореца)

Баш тук си в голямата грешка...точно така тялото ще замръзва,няма да е ефективно ТОЧНО поради завета...На климатика не му трябва завет,а въздух,и то много - външното тяло превърта през себе си по 3-5 000 м3/ч въздух....Непрекъснато му трябва нов и нов...Ако се затвори така там,полека полека ще се преохлади обема поради "завета" и климатика ще работи все по-натоварено и неефективно.Имам няколко познати с климатици под покривите на къщите си и всички реват от проблеми.
makarow - напреднал
vanko68 написа:
Забравете за това U-коляно..Това може да има ефект САМО ако климатика работи в един режим и фреона се върти САМО в една посока...Не се ли замисляте какво става,ако смените режима и фреона "текне " наобратно ???Няма да върне маслото в компресора ,а ще го "набие" във вътрешното тяло...Това е много старо схемно решения от зората на климатиците,сега фреоните разтварят напълно маслото и то няма как да си "стои" някъде там долу,винаги се отмива и се връща в компресора заедно с фреона.

Баш тук си в голямата грешка...точно така тялото ще замръзва,няма да е ефективно ТОЧНО поради завета...На климатика не му трябва завет,а въздух,и то много - външното тяло превърта през себе си по 3-5 000 м3/ч въздух....Непрекъснато му трябва нов и нов...Ако се затвори така там,полека полека ще се преохлади обема поради "завета" и климатика ще работи все по-натоварено и неефективно.Имам няколко познати с климатици под покривите на къщите си и всички реват от проблеми.
искаш да ми кажеш,че климатиците на завет замръзват повече от тези на течение-зимата???????не ,ти си в грешка!!!
Значи горе е около 400 кв метра на височина 80 см но има много дупки за птици и мисля, че няма да е проблем т.е. не е като покрив на къща по проветриво е хахахах
и климатика певърта 350 м3/ч а не 3000-5000 за 9 -ка , и какво ще стане -ще му свурши вуздуха ли какво споделете моля ??????
а за фреона и денивелацията -благодаря за логичния отговор и аз така си мислех ,че не би било проблем, все пак има голямо налягане ..........
  • 1
  • 2

Тема "монтаж на климатик в нишата под покрива(гълъбарника)???????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: