Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
2v6 - майстор
Кухненския аспиратор изхвърля много въздух и с него и много топлина.
С цел улавяне на част от тази топлина съм направил изпълнението на снимките.

Дойде ред на външния кожух на "рекуператора" - търся идеи как да го направя :?:

Прикачен файл

HPIM5209.JPG
HPIM5209.JPG (15.01 KиБ) Видяна 3082 пъти

Прикачен файл

HPIM5208.JPG
HPIM5208.JPG (12.72 KиБ) Видяна 3082 пъти
nihonjin - специалист
Може да го направиш с пвц тръба за канализация. Ще избереш диаметъра така, че напречното сечение на гофрето да е два пъти по-малко от напречното сечение на пвц-то, за да получиш равни сечения за влизащия и излизащия въздух.
И аз планирам нещо такова, но ме е страх да го направя заради опасността от конденз и съответно намокряне и мухъл в гофрето.
Ти мислил ли си какво да правиш с конденза?
2v6 - майстор
nihonjin написа:
Може да го направиш с пвц тръба за канализация. Ще избереш диаметъра така, че напречното сечение на гофрето да е два пъти по-малко от напречното сечение на пвц-то, за да получиш равни сечения за влизащия и излизащия въздух.
И аз планирам нещо такова, но ме е страх да го направя заради опасността от конденз и съответно намокряне и мухъл в гофрето.
Ти мислил ли си какво да правиш с конденза?
Сега топлообмена е доста лош - излиза въздух на 27 градуса. Няма начин да кондензира.
Може би да се получи конденз с добълнителния кожух :?
Проблема е външния вид - търся нещо по-естетично.
Тани - модератор
От снимките малко трудно се разбира идеята ти. На естествена конвекция ли ще разчиташ или на допълнителен вентилатор? Въздуха който е в стаята ли ще подгряваш или ще вкарваш свеж въздух?
2v6 - майстор
Тани написа:
От снимките малко трудно се разбира идеята ти. На естествена конвекция ли ще разчиташ или на допълнителен вентилатор? Въздуха който е в стаята ли ще подгряваш или ще вкарваш свеж въздух?
Ето скица на сегашното положение. Въздуха над печката се засмуква от аспиратора и се изхвърля през въздуховода от снимките. Има отвори до изходната тръба, през които влиза свеж въздух - кухнята е доста уплътнена и при работа на аспиратора си духа студено отдолу.
В момента около алуминиевата тръба конвекцията е естествена и слаба.
Искам да затворя с нещо около тръбата, така че студения свеж въздух да обтича отдолу нагоре гофрето (ф100).

Прикачен файл

rec.GIF
rec.GIF (5.47 KиБ) Видяна 2954 пъти
2v6 - майстор
Ето какво направих за по-добър топлообмен :idea:
Използвах гофриран полистирол (пласмасово велпапе), около 8 лв за лист 1х2 м.
Сега вече пресния въздух обтича цялото алуминиево гофре и влиза отгоре в кухнята.
Съответно навън излиза мръсния въздух с използвана част от топлината.

Прикачен файл

10112011433.JPG
10112011433.JPG (19.98 KиБ) Видяна 2610 пъти

Тема "Рекуперация на топлината от кухненски аспиратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: