За вентилацията в интернет може да се изчетат какви ли не рекламни брошури, но изчисления на цялосно решение за енергийно ефективна къща или пасивна няма никъде. В крайна сметка човек го интересува в неговия конкретен случай колко ще струва и какъв ще е ефекта от покупката. Отдавна се мъча да си отговоря лично за мен на въпроси от рода:
- колко е разумната дебелина на изолацията?
- разумно ли е да има земен топлообменник на входящия въздух?
- да има ли рекуператор и какъв да е той?
- каква мощност трябва да има машината за отопление и охлаждане?
- каква термопомпа да ползвам?
- да има ли подово или това е излишно?
- как да оползотворя излишното мазе? (става въпрос за къща)
Поствал съм във форума таблици за изчисления на подобни къщи, но бяха с някои грешки поради незнание.
Една от основните заблуди за да не може да се постигне пасивна къща с разпространените материали и дебелини на изолация, е че вентилацията трябва да е 0.6 пъти обема. Това нещо го прочетох от Наредба 7 и го сметнат за "чиста монета", но са пълни глупости. Вентилацията трябва да надвишава броя живущи * 30м3/h и нищо повече, но трябва да е там където се намират жителите.
Голяма къща голям разход....... да ама не. Във файла съм сметнал къща 750квм от които 250 мазе и два обитаеми етажа.
Годишния разход на квадрат за вентилажия,отопление,охлаждане при целогодишна темпеатура от 24С е 0.80лв./м2
Ще се радвам, ако откриете грешки някъде.
- колко е разумната дебелина на изолацията?
- разумно ли е да има земен топлообменник на входящия въздух?
- да има ли рекуператор и какъв да е той?
- каква мощност трябва да има машината за отопление и охлаждане?
- каква термопомпа да ползвам?
- да има ли подово или това е излишно?
- как да оползотворя излишното мазе? (става въпрос за къща)
Поствал съм във форума таблици за изчисления на подобни къщи, но бяха с някои грешки поради незнание.
Една от основните заблуди за да не може да се постигне пасивна къща с разпространените материали и дебелини на изолация, е че вентилацията трябва да е 0.6 пъти обема. Това нещо го прочетох от Наредба 7 и го сметнат за "чиста монета", но са пълни глупости. Вентилацията трябва да надвишава броя живущи * 30м3/h и нищо повече, но трябва да е там където се намират жителите.
Голяма къща голям разход....... да ама не. Във файла съм сметнал къща 750квм от които 250 мазе и два обитаеми етажа.
Годишния разход на квадрат за вентилажия,отопление,охлаждане при целогодишна темпеатура от 24С е 0.80лв./м2
Ще се радвам, ако откриете грешки някъде.