Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте колеги,
отдавна черпя информация от форума и тъй като сам си правя ремонта вкъщи с много неща сте ми помогнали.
Аз се казвам Наско и сега имам нужда от помощ и то спешно защото се налага да вляза в болница и искам поне банята да завърша преди това.
Става въпрос за вентилацията в банята и мокрото помещение, направил съм една схема която прикрепям, въздуховодите ще минават над окачения таван и така мислех да го направя 2 вентилатора в банята, единия в душ кабината коята е само със стъкло (не е стадартна и е отворена отгоре) тя е с размери 1м на 1,20м и височина на стъклото 2м. другия в средата на банята и третия в мокрото помещение защото там ще има пералня и сушилня, купих вентилатори 3бр. ф.120 150куб/ч мисля да ги включа в комина защото преди тези две пощения бяха една стая (пропуснах да спомена, че това е къща ние сме на 2-рия етаж), комина не се ползва, ще има парно. Отидох да си купя въздуховоди и един пич в един магазин направо ми разби целия план, каза че така изградена инсталацията няма да работи ефективно, че е по добре да се сложи един канален вентилатор накрая на въздуховодите, решетки който имат възможност за регулиране на отвора, т.е. колко въздух да пропускат на другия край на дъздуховода, т.е. в кабината, банята, и мокрото и сега незнам какво да правя. Моля ви да ми помогнете!

Прикачен файл

BANQ 1.JPG
това е банята и мокрото помещение
BANQ 1.JPG (46.11 KиБ) Видяна 9958 пъти
mladkal - майстор
Провери ли дали" КОМИН"а ти работи-тегли!? Ако не тегли излишно ще се набуташ с разклонения, въздуховоди и т.н.Ако имаш опция- ВЪНШНА СТЕНА и направа на прозорец в баня или мокро- всичко останало е безсмислено...Правилното и навременно отводняване на двете помещения -баня и мокро - ще предотвратят остатъчната влага и последващото образуване на мухъли; плесени.В ред на мисли -наклони, сифони, фуги, фугинати(има антибактериални и водонепроницаеми) и т.н.

Това всичкото от моята си камбанария на непрофесионалист, но човек с желания -съградил семейното огнище с любов и старание...
ПОЗДРАВИ!
Младен -Стара Загора
Ст.Загора-град на прави улици; поети, липи и ..хубави хора! :)
Благодаря за бързия отговор. Комина тегли вдигнах го малко по-високо за да се скрие под окачения таван, който ще е ПВЦ и може ако нещо стане да се разглоби. Всичко останало е направено както трябва, под плочките е положен грунд и хидроизолация в банята има 2 сифона единия е в душ кабината другия е в средата на банята, плочките са на 2,40 височина до тавана има прозорец и в душ кабината и в мокрото помещение, лятото ще бъдат отворени но зимата няма как да ги оставим отворени, а искаме да избегнем и цялостното запотяване на помещението и задържането на влагата докато изсъхне за да се избегне мухъл, както и след като се изкъпеш огледалото е мокро, за вентилаторите е решено че ще ги има въпросът е как да го направя за да бъдат максимално ефективни защото тези вече съм ги купил и ако се наложи да ги върна няма да ми върнат парите но поне ще си купя нещо друго каквото ми трябва и да купя това което да свърши работата за което е сложено.Как ще стане най добре?
vasikata - специалист
По-добре е с канален вентилатор и смукателни решетки както ти е казал човека. Ако искаш да останеш с тези вентилатори трябва да им сложиш капи тип пеперуда за да неможе когато единия работи въздуха да излиза през другите. Другия начин е да изкараш въздуховодите на виншната стена поотделно, така няма да се смесват потоците. Според мен 2 бр. в банята са ти много.
mitko64 - майстор
Колеги, дайте предложение за вентилация на баня без наличие на комин и отдушник. Баннята е 2Х2м с две външни стени.Предполагам ще се наложи изкарване на въздуховод през стената. Веднъж този номер съм го правил с абсорбатор и проблема е, че зимзта е доста студено в кухнята, въпреки наличието на две клапи от тези пласмасовите с пружинка. Явно топлият въздух постепенно се процежда през клапите. Няма ли някакви електроклапи, които да уплътняват по-добре.
mitko64 - майстор
Благодаря за линка. Изглежда това е решението, но цената ме отказа

Тема "Вентилация на баня и мокро помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: