• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bycec - специалист
Здравейте колеги ! Отдавна се каня да попитам занимаващите се любителски и професионално с вентилация, относно изработката на вентилационни канали от Г.К. Питането ми е относно реализацията по тази технология и евентуалните проблеми при експлоатация. Благодаря предварително на отзовалите се с опит колеги.
inspo - майстор
Зависи за каква точно вентилация става въпрос.
Ако е за малък проект с повече прави участъци- може да се пробва и да се направи. Но не си струва. По принцип Г.К. не е подходящ за вентилация .
Така наречените колена, тройници и др. фасони се правят с плавни извивки за да има по малко съпротивление в системата.
С Г.К. това ще е голяма заигравка.
Картона е доста по тежък от ламарината, а в същото време много по крехък.Което е недостатък особенно ако говорим за по големи сечния.
Има и други материали от които се правят въздуховоди.
с вата http://sofija.hitarpetar.bg/offer/vata- ... IDiXr.html
с полиуретан http://www.otoplenie.eu/php/statiq.html?id=179
Може да се изпълни и с гъвкави въздуховоди http://www.sofclima.com/page.php?n=95026&SiteID=687
А също и много лесно става с ПВЦ тръби за канализация, но предимно за малки системи.
bycec - специалист
Благодаря колега за насоките, но предложенията са по скоро за промишлени инсталации а при мен става въпрос за жилище. Идеята ми е Г.К. каналите да се съчетаят със стените и таваните в отделните помещения. Най много ме притеснява влагата в отработения въздух да не се укаже подходяща за развъждане на мухал и други по въздуховодите. Всъщност основната идея е да се нормализира влажността в спалните помещения и да се намали същата в мокрите.
a_stoev - майстор
Панели ATC PIR
http://www.airtradecentre.com/BG/BG/doc ... B8-ATC-PIR
http://airtradecentre.bg/PDF/new/C_Vazd ... %D0%BE.pdf

разгледай този документ. Материала е много удобен за работа и е специално за вентилации.
bycec - специалист
Даа, много интересен материал и техника на работа с него. Благодаря на a_stoev за полезния линк и ще продължавам да чета.
mishoboss - специалист
Здравей, не съм специалист по вентилация, но в момента изграждам вентилация с рекуператор в апартамента ми и натрупах известен опит, тъй като самата инсталация и прокарване на въздуховоди си я правя сам. Въздуховоди с Г.К. е пълен абсурд. Едно на ръка е влагата, която ще яде картона, другото е шума от правите ъгли и голямто съпротивление при завоите... освен ако не си играеш да правиш плавни завои с Г.К. По начало не се прави така вентилация. Аз лично в моя апартамент почти изцяло работя с гъвкави топло и шумоизолирани въздуховоди, които не са скъпи - около 40 лв. са 10 метра ф100. Компактни са, подлежат на деформация ако е необходимо някъде да минеш по-тънко, не пренасят вибрации и шум от вентилаторите. Недостатъка им спрямо метални или PVC тръби е, че имат по-голямо съпротивление, но ако избягваш остри завои, няма проблем.

Моя съвет е да оставиш тази идея настрана и да подходиш с гъвкав или спираловиден въздуховод, който вече да облечеш с картон.
bycec - специалист
Зравей Misho. Благодаря за мнението, очаквах точно това, да пишат хора, които правят или са правили нещо по темата. Идеята ми е: така и така ще се ползва Г.К. да гръмна два заека с един изстрел. Мисля, че ако плоскостите г.к. се грундират предварително, няма да има проблем с изяждането им от влагата.. Освен това ще може да се ползва максимално ефективно сечението на въздуховода, т.е. ще е необходима по-ниска скорост на възд. поток. А как стои въпроса при реализирането на на разклонение от главния въздуховод към две помещения и то за входящ и изходящ въздух ?
mishoboss - специалист
Радвам се, че съм бил полезен. От къде ще взимаш свежия въздух? Директно от фасада и го подаваш към стаите или минаваш през рекуператор и правиш някакво подгряване с калорифер и чак тогава подаваш към стаите? Ако е само първото, картона директно го забрави... или ще правиш ремонт още следващата пролет ;) Не съм сигурен, че и през рекуператор и калорифер да минеш, пак е добра идея въздуховодите да са ти просто от Г.К., пък дори и импрегниран.

Като цяло не знам защо си усложняваш живота с тази идея. Само направата на съответната гипсокартонена конструкция ще ти глътне повече пари, време и нерви от това да положиш един гъвкав въздуховод с топло и шумо изолация за 4лв метъра. Ако се опасяваш, че дебита ще ти е нисък, то има различни размери гъвкави въздуховоди - ф100, ф160, ф200. Аз ги ползвам и трите на различни места. Ако се опасяваш, че съпротивлението е голямо при голяма дължина, можеш да ползваш спиро въздуховоди или PVC (предават повече шум обаче). Ако искаш мога да те свържа с човека, който ми проектира вентилацията и изработи рекуператора и да чуеш и неговото мнение, въпреки, че съм убеден какво ще ти каже ;)

Относно въпроса ти - разклонения се правят с тройници. Изработват се от поцинкована ламарина, но съм засичал и PVC такива. Входящия и изходящия въздух е хубаво да ги подаваш в два отдалечени края на всяко помещение. Още по-хубаво е подаването да ти е долу ниско, някъде до радиатор и прозорец, а засмукването да е високо.

Сеченията на въздуховодите се смятат на база кубични метри въздух в помещението и n-кратен въздухообмен. Казвам n-кратен, защото "n" е едно разтегливо число, което зависи от това дали в помещението се пуши, колко хора обикновено има в него и колко искаш да плащаш за отопление ;) По учебници и форуми съм засичал всякакви числа от 3 до 7 кратен обмен, но мен ако питаш за жилище, в което не се пуши е достатъчно и един път, изхождайки от това, че все пак вентилацията удря по сметките за отопление.
bycec - специалист
Аз се радвам, че раздвижихме темата, пък и май си намерих "майстора" и се надявам темата да е полезна и за други ентусиасти. Основната ми цел е да успея да вкарам влажността в помещенията, особено в спалните в нормални граници. Искам да постигна минимална височина на вент. канали тъй-като те ще са в помещенията, а височината на таваните доста намаля след изолиране на пода и тавана. От тук са и мераците ми за правоъгълни (като сечение)канали, но не намерих нищо подходящо от PVC като сечение и цена. Misho почти ме отказа от г.к. каналите, но ще се радвам и на мненията на други колеги.
mishoboss - специалист
Тогава може да работиш с плоски въздуховоди - http://elbulgaria.com/?act=products&cat ... _product=1
Аз си направих с такива вентилация на тоалетната и изхода от абсорбатора в кухнята. Но не ми харесаха, защото са от мека пластмаса и на свръзките отварят, особено по-големите. Аз си реших проблема с рапидки и обилно изолиране с алуминиева лента и изолирбанд ;) Имай предвид обаче, че е хубаво и тях да ги топлоизолираш с вата.

Не е нужно да сваляш целия таван. Аз например направих декоративен куфар от Г.К. само по периферия в хола, в който вкарах въздуховодите. Там слагам и лунички и светодиодни ленти и други пинизи, които разчупват помещението. В стаите по същия начин - просто с хитро планиране на пътя на въздуховодите и малко дизайн. Така запазваш височаната на помещението, пък и имаш дизайнерски таван ;)

Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Вентилационни канали" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: