Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
klambrev - специалист
Посъбрал съм известно количество чаркове:
външен топлообменник и вентилатор от климатик самсунг 18ка, 2редов за R410
вътрешен топлообменник от един дайкин пак на Р410.
4 пътен вентил
има и електронно ТРВ но няма с какво да го управлявам тъй че остава да го заменя с капилярка
обмислям да купя един по-читав компресор, например QINGAN YZG-E35RY2 (12000бту) или YZG-E53RY2 (18000бту) или тошиба PA215X2CS-4KU1.
за електроника имам подобна на тези тук http://www.northtechnic.com/index.php?o ... Itemid=132
ще стане конвекционален климатик който мога да регулирам при какви условия да прави дефрост.
като цяло разходите са само за капилярка и компресор ~220лв за quingana или 300лв за тошибата.

тук идва въпроса, инверторните с трв регулират Т на фреона да е 5-6 градуса по ниска от външния въздух за да правят достатъчно добър топлообмен. При капилярката ще трябва да я настроя в някакъв статичен режим. Ако е много дълга Т на фреона ще е много ниска и при по-влажно време много бързо ще се обледенява, ако е много къса няма да работи когато захладнее.
Къде е златната среда?
klambrev - специалист
тази тема съм я чел и въобще всичко което съм намерил на български съм изчел.
По скоро ме интересуваше за какви температури се смята капилярката при он/офф климите хем да работи поносимо добре при не-много студено, хем да работи и при -5 или -10 градуса. Ако сметна фреона след капилярката да е ~ -15 градуса, когато на вън е + 5-10 градуса разликата ще е повече от 20 градуса, това няма ли да доведе до много бързо заскрежаване на питата?

edit: или пък да зарежа капилярката и да сложа едно евтино алко TX3-Z33 например или друга алтернатива ако някой предложи ?
a_stoev - майстор
Аз бих заложил на варианта с ТРВ. Предвидил съм едно конвенционално тяло да ми топли бойлера и смятам да му добавя ТРВ за да има оптимална работа в достатъчно широк диапазон на външната температура.
Фабрично капилярката предполагам е сметната при температурата при която е смятан COP т.е. примерно 5*С :-D .
Иначе има блокове за управление на електронно ТРВ. На карел може да работи самостоятелно, мери си каквото трябва - температура и налягане и врътка ТРВ-то. Цената ще е умопомрачителна.
bivolan - напреднал
Аз като пълен лаик да попитам защо не сложиш две капилярки с различна дължина,и според външната температура,клапан да превключва към едната или другата(или и двете)? :?
a_stoev - майстор
щото с ТРВ е по лесно
klambrev - специалист
последни някое мнение за алко TX3-Z33 че утре мисля да го взимам събота и неделя да сглабям системата?
donkiko - напреднал
с две думи ще налучкваш пригрева на фреона при изпарение.Във външното тяло дето го имаш няма ли я капилярката?Около 60 до 80 см е горе долу дължината за този климатик дето ще си сглобиш,и 25-30 см. е късата за зимния режим. За тези 300 лв. дето си приготвил ще си вземеш работеща 18ка-24ка конвекционалка с дистанционно и всичко останало.Успех !

Тема "Изчисляване на капилярка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: