Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
roshav ohluv - специалист
Здравейте пак,

Направих грешката да действам преди да проверя по-обстойно: изкарах тръба с Ø 100 мм през стената на бъдещата ми кухня, с идеята оттам да изкарам въздуха от аспиратора. Сега проверявам какъв аспиратор да взема и установявам, че за кубатура на помещението от 90 м3, би трябвало мощността му да осигури поне 500-600 м3/час... Това правилна сметка ли е?
Подобни модели аспиратори отвеждат въздуха с Ø 120 или 150 мм, което предполагам ще създаде налягане в моята тръба, водещо до повече шум и мъчение на аспиратора и в резултат намалена всмукателна сила... Доколко съм прав за това, тъй като вече ми сложиха външна изолация и ми е мъка като си представя, че трябва да разбивам наново?
velsi - Почетен майстор
Абе какви са тези 600 м3/час?! Това за мене са чисти рекламни и търговски трикове! Това да не ти е заводска аспирация. Ако това е вярно излиза, че твоите 90 кубика ще се изсмучат за 9 минути! А откъде ще влязат новите?
Аз имах преди години комп. клуб, в който се пушеше в несвяст и малко прозоречно вентилаторче с дебит 35 куб. м/час го проветряваше перфектно. Моето мнение: вземи си такъв аспиратор, който ти отговаря на отвора, за да не се налага да правиш изпълнения. И си помисли още от сега откъде ще влиза свежия въздух, за да няма после теми от рода: "Помогнете, като си пусна аспиратора бълбука канала в банята и мирише на ...."
:-D Това с канала ми хареса :lachtot: Проветрението е осигурено, както пише в дебелите книги: от срещуположната страна на стаята спрямо аспиратора :klugscheisser:
Наистина ли един по-простичък аспиратор от 150-200 м3 ще ми свърши същата работа, за да не ме бие жената с тигана по главата заради миризмата на пържени тиквички? :axe:
velsi - Почетен майстор
Как да ти кажа... аз самия нямам аспиратор в кухнята все още. Но като се замисли човек за да не мирише на тикви не е нужно да се сменя целия въздух в кухнята 10 пъти за час и половина, а просто да може ефективно да се изсмучат изпаренията над печката. С тази задача мисля, че ще се справят и по-малките модели, стига да не е някое китайско недоразумение.
Сетих се как преди 1-2 години, през зимата, -15 С навън (знам, че сега такова нещо звучи абсурдно), жената се трудеше над печката, аспираторът на мах, но естествено не бяхме отворили прозорците. По едно време дочух лек свистящ звук и полека лека видях откъде е: Въздухът нахлуваше през двете дупки на един контакт в стената! :shock: Тогава разбрах колко добра дограма имаме и колко добре съм си уплътнил външната врата :lol:
teoto - специалист
Има някакви таблици за изчисляване на въздуховоди спрямо дебита. На мен ми сметнаха за 550 кубика ф150 нищо, че аспиратора е ф120. От един месец ползване съм доволен - няма шум и смуче яко. Дължината също е от значение, на въздуховода де.
При мен аспираторът най-вероятно ще е за 500 м3, а тръбата общо близо 2 метра, като 25-30 см от нея ще са Ø 100 мм, останалите Ø 120 мм. Ще имам ли затруднения?

Teoto, каква марка и модел ти е аспираторът?
teoto - специалист
Fagor AF3-647 X
Телескопичен
Два мотора
3 скорости
Капацитет - 600куб.м/час
Ако имаш възможност, сложи по-голям диаметър. При ф100 мисля, че ще имаш увеличено ниво на шума, а може и мотора да се товари.
Успех!

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (10.67 KиБ) Видяна 32520 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (13.49 KиБ) Видяна 32520 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (13.8 KиБ) Видяна 32520 пъти
Благодаря за снимките и съветите! Наистина мисля да сложа Ø 125 мм.

Говорих с ОВ инженер - каза ми, че капацитетът на аспираторите, който се обявява, е силно завишен спрямо реалността (маркетинг, какво да се прави). Например, при 500 м3/час и Ø 120 мм, това означава скорост на движение на въздха в тръбата от 7м/сек....! Нищо чудно, че са ти изчислили за 550 м3/час Ø 150мм; просто реалният капацитет едва ли е 550 м3/час и затова са сложили фабрично изход от Ø 120.
teoto - специалист
От много глава не боли. Вече съм на принципа да е повече, отколкото да се ядосвам после

Тема "диаметър на тръбата за аспиратора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: