• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Levorukov - напреднал
Здравете,
До сега съм се отоплявал на локално парно и никога не сме имали климатик. От три дена съм горд собственик на FUJITSU General ASYA12LGC.
Все още не мога да се оправя добре с функциите таймер и не виждам логиката на функцията "сън" при отоплението.

Ще се радвам ако споделите инфо за особенностите на този климатик.
EDI - майстор
Нито таймера ти трябва, нито функция сън - при нея се намаляват оборотите на турбината и се увеличават/намаляват градусите с 1 през час.Особености като модел и марка няма.Въпроса е в студа да работи постоянно, като само променяш температурата.При тръгване на компресора не се учудвай, ако се форсира, такъв е алгоритъма н аработа на машината.Отначало компресора работи на високи обороти за да подгрее добре топлоомбенника.
Levorukov - напреднал
Благодаря за съвета.
Можете ли да ми кажете има ли някакво обичайно съотношение примерно както е в момента на 10-12 градуса външна температура на каква температура го държите вътре - разбира се с оглед на икономичност и баланс топло/пари за ток
EDI - майстор
Държиш го на колкото ти е комфортно на теб.Иначе сметката е проста - по-висока температура в помещението, по-висока консумация.Но не се заробвай да мериш консумация и накрая да смяташ разлики от няколко киловата на месец.Ползвай си машината, топли се и не я мисли.
Levorukov - напреднал
За икономично и надеждно отопление с климатици не е достатъчно само да си закупите инверторен климатик, а е добре и да спазвате някой правила за работа с вашия климатик. На първо място най-икономичния начин за отопление с инверторнии климатици е те да работят непрекъснато. Може да звучи противоречиво, защото няма по-голямо спестяване от това самия климатик да е изключен от електрическата мрежа, но всъщност инверторните климатици спестяват повече дори и когато работят. По-скоро ако използвате инверторен климатик за отопление и отивате на работа например намалете зададените градуси, така вашия климатик ще продължи да работи и ще поддържа стаята топла и то по-възможно най-икономичния начин, а когато се приберете в къщи бързо и лесно ще затопли стаята без прекомерен разход на електрическа енергия.
Всички климатици имат време след началното си пускане за което време да достигнат оптимални нива на работа и през това време никой климатик не работи ефективно както е написано в каталога с климатици. Така ако изключите вашия климатик, когато сте на работа то първо стаята ще изстине прекалено много, след това когато се върнете самия климатик ще работи поне 20 минути без да има каквато и да било икономия на ток, а след това още дълго време на висока мощност за да успее да навакса загубената топлина през деня.
Работата на висока мощност при всички инверторни климатици е неикономична и реално дори и да сте спестили нещо през деня, вечер общо взето всичко отива за наваксване на загубите, а сумарно разхода за електрически ток е по-голям.
От гледна точка на икономията на ток при отопление с климатицие, важен факт на който трябва да се обърне внимание е че никога не трябва да задавате повече градуси отколкото се чувтсвате комфортно, тъй-като всеки един градус повече от необходимото горе долу означава и 5% по-голям разход на електрически ток. Един климатик не е прост електрически радиатор и това че задавате 30 градуса от неговото дистанциопнно управление не означава, че той ще е по-мощщен а само кога да навлезе в икономичен режим. Понеже през зимата на много климатици ще им е трудно да достигнат 30 градуса, то това означава че реално те изобщо не работят в най-икономичния си режим от който идва спестяването при използването на инверторни климатици за отопление.
Ако все пак вече разполагате с климатик, който сте използвали за отопление още миналата година е добре преди сезона за отопление да хвърлите едно око на въздушните филтри, защото ако те са задръстени с прах освен липсата на икономия, то съществува и липса на достатъчно мощност. Всички климатици са изчислени през тях да преминава определено количество въздух на час и наличието на прах огрничава въздушния поток, което пък води до загуба на мощност, защото няма достатъчно въздух на който да се отдаде топлината.
disem - специалист
Аз също съм с този модел и имам следния въпрос. От време на време от вътрешното тяло се чува леко къркорене/бълбукане. Това нормално ли е?
EDI - майстор
Да случва се при тръгване и спиране на компресора, при по-къс тръбен път.
disem - специалист
EDI написа:
Да случва се при тръгване и спиране на компресора, при по-къс тръбен път.
Благодаря! Дано и занапред помагаш със съвети и опит така както винаги до сега.
EDI - майстор
Доколкото мога, ще помагам.Аз съм любител по темата, но ще споделям личен опит.
tarlyo - специалист
Да изтупам темата от прахоляка с един въпрос.
Може ли и как се сваля целия пластмасов корпус на вътрешното тяло? Намирам само 3 винта, но след развиването им корпуса не помръдва. Тръгва да излиза целия климатик.
Цел на занятието - почистване на ламелите.

Малко инфо за климатика.
Изображение
http://v-clima.com/prod.php?id=klimatic ... _asya12lgc
Последна промяна от tarlyo на чет окт 25, 2012 8:26 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2

Тема "Експлоатация и трикове за климатик FUJITSU General ASYA12LGC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: