• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Здравейте,
Поздравления за чудесния форум.
Много пъти съм чел форума и съм намирал нужната информация. Сега имам няколко въпроса.
Имам следното разположение на част от апартамента - прикачения файл.
Та искам да Ви попитам:
Колко и какви климатици да сложа за отопление/охлаждане лятото.
Може ли да мина с един голям климатик срещу прехода на хола и да отоплява/охлажда и другите две стаи? Или е по-добре три отделни климатика? И ако са три какви и как да са разположени?
Апартамента е ЕПК с външна изолация, ПВЦ дограма, една външна стена на спалнятя и част от едната стена на детската, холя е изцяло вътрешен, терасите са открити, иначе и те изолирани от към вътршната им страна, отгоре и отдолу апартаментите също са с изолация, отопляват ги добре, с централно парно съм и тръбите постоянно са горещи - до сега тази зима(тя ни е първа в апартамента) не сме пускали парно изобщо, термометъра под 16 градуса не е падал, ама си е малко ниска тази температура. За мен 20 градуса са идеални като температура. Та какъв е Вашият съвет?
Надявам се да съм дал достатъчно информация. Ако нещо не съм упоменал - питайте.
Предварително благодаря на всички отзовали се.

Поздрави,

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (15.74 KиБ) Видяна 6336 пъти
lux_e_on - специалист
Ако искаш поотделно(най независимия вариянт)купуваш една 12 за хола,една 9 за спалнята и една 7(ако намериш,че нещо не ги правят вече) или 9 за децката.За марка мога да препоръчам Дайкин(Тошибата не е по-хубава,ма май идва по-скъпа,а Мицубишито е по-скъпо със сигурност,а не е по-качествено).Имаш вариянт и с едно външно тяло за хола и спалнята и с две вътрешни или спалня и децка на едно външно,а децката/хола с отделен.Имаш и вариянт с VRF или VRV система(горе-долу е едно и също,но на различни марки),което най просто казано е 1 външно тяло и 3 вътрешни във твоя случай.Обаче е цифра и трябва да търсиш път на тръбите(окачен таван).
Благодаря за мнението. А варианта с единия, макар и по мощен климатик в хола срещу прехода?
От икономическа гледна точка как са нещата? Кой вариант е по-евтин като изпълнение, а и после като месечни сметки за ток? Също така засега сме двама, които излизаме сутрин на работа и се прибираме в 18.30 вечер, ако това има някакво значение.
Предварително благодаря!

Поздрави,
EDI - майстор
Нали имаш парно, защо ти е за основно отопление.Принципа е едно помещение-една машина.Не, че не може и две помещения за се отопляват с една машина, но положението е малко специфично /в къщи е така/, но при теб няма да стане.Ще имаш топли и студени зони в апартамента с разлика и няма да ти е комфортно.Не си дал бюджет.За моделите съм малко на различно мнение от колегата.ДАЙКИН изобщо ще го премълча като предложение.Най-доброто, което може да се вземе за европейския пазар е ТОШИБА и МЕ, както и един-два НОРДИК модела на ФУД..... и ПАНАСОНИК.ТОШИБА ДАЙСЕЙКАЙ 6 серия - 13-ица за хола, 10-ки за спалня и детска.Машините са с плазмен филтър, йонизатор, двойнороторен компресор, двуредови обменници отвън, нисък минимум, което е важно за малките стаи, много тихи.Това са основни предимства, има и много други.Другия вариант е МИЦУБИШИ ЕЛЕКТРИК серията FD, но само за хола, защото минимума му е доста висок.И двете машини са с железни алгоритми за дефрост - дефроства само когато трябва и чистят всичко до край.И други машини има, които са подходящи за помещенията, но вече се прави компромис по един или друг показател.
a_stoev - майстор
Ако сложиш въшното на терасата на спалнята и детската, тръбите ще минават само през спалната. В другите две стаи влизат директно в тялото.
Това с многото вътрешни, до 4 на едно външно се казва мултисплит. Като цена е около или под цената на отделни климатици, но си има някои предимства, поне според мен.
lux_e_on - специалист
a_stoev написа:
Ако сложиш въшното на терасата на спалнята и детската, тръбите ще минават само през спалната. В другите две стаи влизат директно в тялото.
Това с многото вътрешни, до 4 на едно външно се казва мултисплит. Като цена е около или под цената на отделни климатици, но си има някои предимства, поне според мен.

Не се заяждам,но мултисплита си има и минуси-при аварирало външно тяло(не че става често,просто вариянт)гориш и с трите стаи.
batkotony - специалист
EDI написа:
ДАЙКИН изобщо ще го премълча като предложение.
Еди,защо е такова твоето мнение?Не са ли хубави?До сега само хвалби съм чул за тях... :?
EDI - майстор
Абе биват, ама само някои модели от високия клас си работят добре.Има и по-добри машини на малко по-висока цена.Но по принцип ДАЙКИН изостават доста от другите производители напоследък и на сходни цени предлагат доста по-малко.
lux_e_on - специалист
Панасоника и за мен е добро решение,но внимавай къде е произведен.Не е ли Сингапур/Малайзия бягай далече.Колегите ми от сервиза са пропищяли.
А мнението Ви за хиперинвертори втора употреба? Произведени в/за Япония? 12ка в хола и по една 9-ка за всяка стая?

Поздрави,
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Моля за мнение за избор на климатик/ци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: