Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
microamp - специалист
Здравейте колеги
Смятам като се позатопли и да слагам климатици на апартаменчето. Разгледах доста обяви и си харесах някои, обаче остана един въпрос: Ако избера за хола (около 24 кв.м.) климатик 18-ка вместо 12-ка дали това ще ми повиши сметката за ток. Смятам да го използвам и за топло и за студено. И двата са инверторни и двата са от една марка.
Мерси
Mega - специалист
Добре е да купиш машина съобразена с твоето помещение! Несериозно е някой да ти даде съвет без да е видял помещението. Избери си фирма и ако са точни ще дойдат на оглед и ще коментирате възможностите! 18-ка си заслужава само ако имаш големи топлозагуби, но ако ги имаш едва ли отоплението с клима ще ти е евтино!
dundurma - специалист
така зададен въпроса и ...........вече си объркал или ще те излъжат.ЗАЩО.................
климатика не се купува на 12-ка или 18-ка,а колко кубика имаш и колко киловата отдава самия климатик.за да си сигурен,че и в най-студения ден ще ти е топло ги смятай от 80 до 100 вата на кубик(японците го дават 100).перфектния климатик за теб е
http://v-clima.com/prod.php?id=klimatik ... 0gv-rx50gv
няма аналог спрямо цена и качество .т.е. за тези пари получаваш перфектна машина.
Mega - специалист
... Колега не искам да влизам в излишни спорове, но как реши, че 18-ка е идеална за тази квадратура? Кое видя, помещението ли, изложението ли, типа строеж, дограмата или ... Недейте да давате такива съвети, оставете това на екипите за огледи. В едно нормално жилище (стандартен панелен хол) читава 12-ка работи на тази квадратура на on-off до -5 градуса. С тази 18-ка какво ще постигне? И това, че FTX50GV е идеална за парите си, не значи, че е неговата машина ;) Има много по-добри от нея.
microamp - специалист
Здравейте
Идеята е да е топло в стаята. Дори и в студените дни да бъде 23-25 градуса. Тя е с размери около 6х4х2,6=62,4 м3, тухла, с ПВЦ дог и е южна ама в момента е такъв студ че дори 18-ка ми се струва малка
Колега Dundurma, за климатици точно този съм решил
18-ката
http://brosbg.com/DAIKIN-FTX50G-RX50G-product-1975
и 12-ката
http://brosbg.com/DAIKIN-FTX35J-RX35J-product-1974
ПС.
12-ка = 12000BTU = 3.5 kW
18-ка = 18000BTU = 5.3 kW
ПС2
18-ката съм я харесал точно заради парите. Струва ми се доста изгодна а и Дайкин
EDI - майстор
50-ицата и нищо друго.Няма друга машина с такава мощност и на такава цена.
microamp - специалист
EDI написа:
50-ицата и нищо друго.Няма друга машина с такава мощност и на такава цена.
Абсолютно съм съгласен с теб ЕДИ, но въпроса ми беше дали това ще ме "удари" в сметката за тока. Все пак ако излиза по-скъпо в ел. сметката то тогава цялата "файда" се губи от климатика
Тани - модератор
Дори може да ти паднат сметките с по-мощния климатик! Много по-трудно ще се обледени външното тяло и много по- бързо ще се разскрежи , което съответно ще му вдигне СОР-а. А иначе за да покриеш топлинните загуби на помещението ще ти е необходима една и съща мощност и с двата климатика! Понеже са инверторни ще работят на еднаква мощност за да поддържат определена температура. Разликата ще е при първоначално загряване на помещението . По-мощния ще харчи повече ток но ще затопли помещението за по-кратко време , така че ще изхарчи същия ток , но на тебе ще ти е по-комфортно. Също така при много ниски температури ще се справи с отоплението , докато по слабия може и да не успее!
nebelservice - напреднал
За помещението ти по-малкия климатик не бива да се коментира въобще. По отношение на сметките за ток няма осезаема разлика.
zdravko77 - помощник
За разлика от другите тук аз бих те посъветвал да си вземеш 12-ка. Моят хол е с подобна квадратура 28кв, отвреме навреме отварям вратата към спалнята и климатика (FTX50GV) си харчи доволно - за февруари е глътнал 120лв. Минималната консумация му я дават 460 вата но си е към 600 по мои наблюдения докъто на повечето 12-ли е около 240. Изложението ми е източно с хубава дограма и изолации. Мися, че за южна стая Fujitsu 12LGC ще е достатъчен и ще харчи доста по-малко.

Тема "Избор на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: