• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
failure - специалист
Здравейте,
Имам мобилен климатик Аляска - 12 BTU и искам да го превърна в термопомпен бойлер. Не ми трябва за зимата -климатика ще работи само в режим на охлаждане, като самия бойлер още не е купен, но идеята ми е да се ползва и комбинирано на ток и със серпентина. За смисъла от това начинание незнам, но си мисля че това е един добър начин мобилния климатик да се използва за нещо. Задачата е непосилна за мен, затова търся майстори с подходяща оферта. Климатика и къщата са в района на София.
Pandurko - специалист
Свежа идея. :)
Конкретна оферта от професионалист ме съмнява да получиш, поради факта че е доста нестандартна идеята и ако някой е правил подобно нещо е било 'направи си сам' . Но можем да разчешем проблема.
Има два варианта:
1.С междинен топлоносител с топлообменник, защото стандартния бойлер със серпентината си не може да докара такъв топлообмен, ако директно вкараш фреона в серпентината. Това ще усложни доста автоматиката.
2. Да се преправи самия бойлер със серпентина със значително по-голяма повърхност. Понеже отгоре ще си притиснат от максималната температура на кондензация а от долу от минималната приемлива температура на водата .
failure - специалист
И аз нещо такова си мислех - разкача се кондензатора и на негово място се заварява един пластинчат топлообменник. Тук възникава въпроса с каква площ трябва да бъде той. Вместо вентилатора мисля да закача една циркулационна помпа, притеснява ме самата процедура по преправяне, заваряване и пълнене с фреон - определено си е работа за специялист. Идеята на цялато мероприятие е да може климатика да работи в по-нормален режим, като се избегне основния недостатък на мобилния климатик - охлаждането на кондензатора да става за сметка на вече охладения въздух.
Pandurko - специалист
Те се избират по мощност. Един 4-5 кв е достатъчен за 12000 бту но не знам има ли толкова малки
С достатъчно количество междинен топлоносител за да е по-инертна системата и достатъчно голям бойлер. И автоматика за управление на всичката машинария. Трябва да управлява и климатика. Да следи температурите на водата в бойлера и серпентината. Да управлява циркулацията. При стоплен бойлер да изхвърля гореща вода за да продължи охлаждането.
Само че във време като днешното едва ли някой ще си пусне климатика на студено за да си стопли водата :)
А и машината ще работи с нисък КОП заради високата темп на кондензация.
Заварките и зареждаането с фреон са най-лесните неща от цялата работа. Не вярвам да прескочи 100ина лв.
Риска да не се получи обаче е голям спрямо вложените средства. И е добре да се обмислиш и посмяташ добре преди да скочиш.
krasigogo - специалист
Добра тема за размисъл. Подкрепям идеята с 2 топлообменника - един тип серпентина а другият да завършва процеса по охлаждане на газа, за да има приличен СОР системата. Специалистите по климатици ще кажат какви са основните изисквания на системата - температура на вход в компресора. Но смятам че при загрята вода в бойлера, ако на входа в бойлера достигнеш около 60 градуса, то на изхода не очаквай по ниска от 45 гр. За това бих монтирал и последващ топлообменик за доохлаждане с въздух преди да влезе в компресора фреона.
Системата може да е неефективна целогодишно, но в периодите от 2 месеца жеги ще е помощник в отоплението на водата, която и без това в перида се ползва в по големи количества.
failure - специалист
Pandurko написа:
Те се избират по мощност. Един 4-5 кв е достатъчен за 12000 бту но не знам има ли толкова малки
С достатъчно количество междинен топлоносител за да е по-инертна системата и достатъчно голям бойлер. И автоматика за управление на всичката машинария. Трябва да управлява и климатика. Да следи температурите на водата в бойлера и серпентината. Да управлява циркулацията. При стоплен бойлер да изхвърля гореща вода за да продължи охлаждането.
Само че във време като днешното едва ли някой ще си пусне климатика на студено за да си стопли водата :)
А и машината ще работи с нисък КОП заради високата темп на кондензация.
Заварките и зареждаането с фреон са най-лесните неща от цялата работа. Не вярвам да прескочи 100ина лв.
Риска да не се получи обаче е голям спрямо вложените средства. И е добре да се обмислиш и посмяташ добре преди да скочиш.
Благодаря за отговорите,по принцип си мислех за нещо по-просто, без автоматика само с термодатчик който да спре климатика при затопляне на бойлера. Идеята е да не работи постоянно климатика, просто когато работи да се използва излишната топлина която така или иначе трябва да се изведе някъде. Самия климатик може да се замонолити някъде близко да тръбите на серпентината (имам такава ниша в антрето) и да се шумоизолира.
Имам и друга идея за това чудо :lol: неможе ли вместо да шуми в стаята, да се изкара примерно на терасата и само студения въздух да се вкара през тръба в стаята? Разбира се след подходящо изолиране.
lakosste - специалист
Аз също това го замислям от 2-3 години и все не остава време да го започна,но сега съм си намерил бойлер и мисля живот и здраве да стане тези дни.Макар да съм убеден в това което ще се получи и аз търсих съвет от колеги от форума,защото аз съм на принципа око да види ухо да чуе ръка да пипне:)))).Благодарности на ivan_v и vanko68.
Климатика ти може да охлажда и в същото време да ти топли водата.Вече ти решавав кое ще е с преоритет,тоест датчика ще следи дали да изключи компресора когато загрее водата или когато ти стане хладна стаята.Но лятно време климатиците почти не спират така,че датчика по-добре е да следи температурата в стаята,защото ако не ползваш бойлера често през деня и водата загрее а датчика ти отчита температурата на бойлера то след като загрее ще спре и хладното.
Pandurko - специалист
Без автоматика, макар и проста, няма как да се мине. Някой трябва да командва цялата железария.
Хардуерът трябва да е нещо такова:
хладилна машина с компресор капиляра, изпарител и вентилатор - има го в климатика.
топлообменник - вода/фреон (вместо кондензатор), циркулационна помпа за водата (даже си мисля че не е нужно да е с междинен кръг, а директно чешмяната вода от бойлера да циркулира през топлообменника).
Аавтоматиката трябва да следи налягането на фреона на изхода на компресора(защитна функция), температурата на фреона на входа на топлообменника(за управление на процеса), температурата на водата на входа на топлообменника.
Като начало трябва да се определи кое ще е водещо, топленето на вода или охлаждането на помещението. В единия случай трябва да изхвърляме гореща вода ако искаме студ но бойлера е загрят, а в другия спираме охлаждането при загряване на бойлера.
lakosste - специалист
.
Последна промяна от lakosste на ср май 23, 2012 10:43 pm, променено общо 1 път.
lakosste - специалист
Почти не си прав колега.
  • 1
  • 2

Тема "Термопомпен бойлер от мобилен климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: