Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
themask - специалист
Здравейте,

Захванах се да правя сондаж за термопомпа. Проблемът ми е, че нямам идея точно какъв диаметър е нужен, за да се използва сондажа за термопомпата. В момента сме се спрели на 125мм - достатъчно ли е?
И още един въпрос - как да премеря дебита на сондажа?
Благодаря!
:prayer:
stelaartoa - специалист
Това звучи малко като " Строя къща...Колко тухли да си купя? "

И нито дума за площи,за етажност ,за вид на тухлите :)
Това е в кръга на шегата,отговора е
1- когато някой ти пресметне необходимата отоплителна мощност,ще разбереш и какъв минимален дебит ти е необходим. На око за всеки 10 квт са нужни около 1,2-1,5 м3 / ч вода.
И вече спрямо изчисления мин.дебит сондьора ще ти каже какъв диаметър да заложи.
2- дебита мериш по какъвто начин ти падне,примерно пълниш 200 л варел и измерваш времето за това. И интерполираш до 1 ч. примерно варела се пълни за 10 мин. За 1 ч ,тоест 60 мин,ще успееш да напълниш 6 варела или 1200 л,което е 1,2 м3/ч,достатъчни за ТП с около 7-10 Квт.
3- много важно е да си сигурен в сондажа откъм дълга безаварийна работа ! Обикновено се изисква 72 ч проба за водочерпене с нужния дебит. ОК...А ако пресъхне след 1 или 3 г ??? Инвестицията зян ли отива? Преди години бях много зарибен откъм водните ТП,но на две места сондажите попресъхнаха и не даваха нужния дебит.То не бе чистене,промиване,че и микровзривове даже... А после се оказа,че като добавя и увеличената консумация на ток от сондажната помпа,чистене филтри и задръстване на топлообменници и файдата от водната ТП избега,та се не виде...
themask - специалист
Благодаря за отговора :)
Къщата е около 120м2, така че 10 квт ще са повече от достатъчни. Предполагам около 1м3/ч ще стигнат за такава мощност.
А колкото до дългата и безаварийна работа на сондажа, не знам как може някой да е сигурен.

Поздрави!
themask - специалист
Някой друг да даде ценен съвет и мнение? :)
idunno - специалист
Добрите сондажни фирми ти измерват дебита и ти чистят сондажа.
Чаро - Акълия
Дебита на сондажа няма отношение към диаметъра на тръбите. Избери помпата и по нея. Намери читави сондьори. Направи ВЕС преди да сондираш и преди да правиш каквато и да е инвестиция по климатизацията. Като за начало кажи от къде си...
Дебита на помпата измери, както ти каза стела, но засечи и статично и динамично ниво за да имаш реална представа за дебита на сондажа. Обърни внимание, че има разлика м/у дебит на попадналата ти помпа и реалния дебит на сондажа.
Това се прави, като засечеш нормалното водно ниво, след което пускаш помпа. Засичаш дебита на помпата и с колко пада нивото в сондажа. Спираш помпата и засичаш за колко време се възстановява първоначалното нивото.
Сложи хубав филтър на сондажа, направи му зулф задължително. Не хващай случайни или най-евтините сондьори.
С една сонда ли мислиш да я караш?
Ползвай потопяема помпа, като не я пускай на дъното. Сметни хидравличното съпротивление и си купи съответна помпа. Не взимай по-голяма за щяло и нещяло.
themask - специалист
Чаро,
ВЕС има - резултатът не е оптимистичен, защото повечето до 50м е глина, освен 2 слоя от по 5 метра с глинест пясък. Общо взето ми дадоха прогноза от сорта на 0.25л/сек. Това прави около 900л/ч. Би трябвало да стигне за малка термопомпа за 120м2 къща (с добра изолация).
Това е в Банкя между другото. Засега с тези дадености мисля да остана с един сондаж - да видим дали изобщо има смисъл...
Извинявай, но не знам какво е зулф :)
Чаро - Акълия
На теб не ти трябва да знаеш. Важното е сондьорите, освен да знаят какво е и да могат да го направят :wink:
Малко мъчна работа ще дойде. Стане ли въпрос за 50м сонда, аз съветвам за въздушна машина (особено за твоята отопляема площ)!
Има изход и от тая ситуация, но това ще реши проектанта/изпълнителя на инсталацията.
Успех!
torbalan - Дървен философ
50 метра са много...
и като разход за сондажа
и като разход на ток за помпата...
и скъпа помпа ще трябва

прогнозен дебит няма и кубик на час - също не е добре...

аз бих избрал ТП с вкопани медни тръби (вече две зими се топля с такава)
евентуално може и с въздушна... то пак сметки трябват...
themask - специалист
Торбалан, за медните тръби не трябват ли два по-плитки сондажа? Дай малко информация за твоята система, моля!

Тема "Диаметър на сондаж за термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: