• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
Накратко - на кутията на вентилатора пише, че при 0 дебит трябва да дава 120 Pa налягане, а с моя устрел (благодаря на Denuchi за който) показва максимум 60 Pa. Говорих със завода производител. Оказва се, че нямат тяхна лаборатория, а измерванията на вентилаторите им са правени много отдавна от вече несъществуващ институт в Пловдив. Пускам темата с надеждата, че във форума има доста специалисти и все някой ще знае как се мери налягане или поне да знае някой, който да знае това.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tiiyrgM8bfs[/youtube]
Junak - майстор
Метод за контрол
БДС 12.3.018
БДС EN 12599
Нормативни изисквания:
Наредба 15, ДВ бр.68/2005г.,
Наредба №24 ДВ бр.95/2003г.;
Наредба утвърдена с ПМС 264, ДВ бр.90/2010г.,

Търси АКРЕДИТИРАН ОРГАН ЗА КОНТРОЛ от вида С

Аз мога, но съм ти доста далече
bulhomes2 - майстор
А начина ми за измерване грешен ли е и в какво?
inspo - майстор
А през парцала колко паскала изтърваш?
bulhomes2 - майстор
Към нула. По съвет на АнтонВМ после повторих опита с купешки тапи за PVC тръби - същия резултат. Не съм го снимал, но е същото.

Говорих с един орган за контрол от вида С. Мерят скорост, температура, замърсеност и др. неща, но не и налягане.
angelfilev - специалист
bulhomes2 написа:
А начина ми за измерване грешен ли е и в какво?
Да, правилен е. При дебит 0 с този диференциален манометър мериш пълното налягане.
120 Ра са 12 мм воден стълб. Ако течността в тръбичките не е вода трябва да се преизчисли.
bulhomes2 - майстор
Вода е. И милиметрите са точни.
Прикачен файл:
Djadjata.jpg
angelfilev - специалист
bulhomes2 написа:
Вода е. И милиметрите са точни.
Прикачен файл:
Djadjata.jpg
Теоретично метода е точен. Зависи доколко точно можеш да отчетеш разликата в нивата. Можеш да повишиш чувствителността на уреда като го наклониш. Тогава показанието трябва да се умножи по синус от ъгъла спрямо хоризонта.
С този уред можеш да измериш и скорост на въздушен поток, но това вече е друг разговор.
bulhomes2 - майстор
Да говорим за 10Ра разлика, па да го отдадем на точността. Но тук говорим за 50% от обещаната и действителната мощност. За скоростта си имам друг уред.
Фло - специалист
Предполагам,че в крайна сметка те интересува скоростта на въздушния поток и ако е така има един ръчен измервателен уред ,наречен "ветромер на Вилд ",който мери метри за секунда.От най-близката метеорологична станция биха ти услужили да си измериш скоростта на въздушния поток.Това ми се струва важно за рекуператора за изравняване скоростта на двата потока.Принципно вентилаторите на купешкия рекуператор са на една ос и там този проблем е решен така.Не знам каква работа ти върши да мериш налягането на изхода на вентилатора,то е променливо и е функция на температурата и влажността на въздуха т.е. всеки път различно.
  • 1
  • 2

Тема "Измерване налягането на вентилатор - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: