Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
mishoboss - специалист
Здравейте, бях задал този въпрос в една друга тема, но виждам, че се е случила случка на форума и е върнат бекъп чак от май месец и коментарите вече ги няма. Затова питам отново, но този път в самостоятелна тема.

В момента изграждам вентилация в апартамента ми с рекуператор или по-точно с два. Прилагам груба схема на инсталацията:
Прикачен файл:
ventilation.png
ventilation.png (51.26 KиБ) Видяна 5223 пъти
Въпросът ми е следния - как може най-лесно и с най-малко финанси да се добави климатизация към вентилацията тип "направи си сам"? Апартамента е изцяло източен, на втори етаж и захранен с ТЕЦ, тоест бих искал да избегна скъпата и ненужна според мен инвестиция от закупуване на няколко отделни сплит системи или канален климатик, тъй като ще се ползват само за изстудяване и то не повече от 15-20 дена в годината.

В помещението, в което се намира рекуператора са изведени канализация, водопровод и комин. Това, което си мисля е да използвам компресор от хладилник, водна пита и вентилатор, който да обдухва радиатора на компресора в комина. Нямам обаче никакви познания в тази област и се страхувам да не направя някоя тотална глупост. Затова ще съм много благодарен ако подскажете някое готово или полуготово решение, което с минимално преправяне да влезе в употреба. Не гоня някакви зверски параметри на охлаждане, както казах апартамента е източен, на втори етаж, има изолация и ще разполага с ел. управляеми плътни ролетни щори, които ще спират притока на топлина денем.

-----------

Имам и втори подвъпрос :) Мисля как да направя ел. управляеми клапи. Нещо като ПЖР със задвижка за 150 лв., но гоня да е поне 5 пъти по-евтино ;) Идеята е да заменя "глупавите" възвратни клапи в системата с "умни" такива. Мислех да използвам нормални възвратни клапи ф100, машинка от централно на кола за 5 лв. и прост лостов механизъм, но машинката се оказа боклук - с ел. двигателче е и като му се спре подаването на ток, няма сила да задържи в крайно положение. Сега си мисля машинката от централното да я заменя с нещо от сорта на соленоидна (електромагнитна) задвижка, но не се сещам от къде мога да намеря подобно нещо със сходни параметри и за малко пари.

Всякакви идеи, колкото и да са налудничави са добре дошли. Както за климатизацията, така и за клапите :)
denuchi - специалист
До колкото си спомням бяхме достигнали до извод, че с тези вентилатори който си замислил нямаше да стане. Идваха малки за съпротивите на рекуператорите. Беше споменал, че си правил някакви опити ако не се лъжа. Ще трябва малко да ги разделиш инсталациите. На засмукването външен (пресен) въздух ще работи и така. Но на изхвърляният може да стане мазано. Може да си пречат един на друг. Започнеш ли да закачаш още топлообменници или нещо от сорта съпротивите ще нарастнат . С това ще трябва още по мощни вентилатори. А по въпроса за климатизация най лесно и най безболезнено с ел. нагревателни секции. Това през зимният период, а през летният там вече ще трябва нещо за охлаждане. Е там картинката става малко по грозна и болезнена. С уточнение, че искаш да се прави като хората а не само за идеята.
mishoboss - специалист
Вентилаторите на стаите ги тествах вече на изцяло навързана система и си смучат и нагнетяват. Слабо е, но аз и не искам в стаите да бъде силно и да се усеща течение. Истината е, че тествах само с един кръг, не съм пускал едновременна работа на всичките помещения. Схемата, която съм дал е доста груба и схематична. Направих една нова набързо, която отразява по-добре реалната ситуация:
Прикачен файл:
ventilation2.png
ventilation2.png (66.46 KиБ) Видяна 5179 пъти
На нея можеш да видиш реално как са свързани изходите от рекуператора към комина. Нанесъл съм и възвратните клапи. Точно те обаче са ми проблем, защото вентилаторите от стаите вече идват слаби да ги преодолеят и тях. Затова питам и за някакво решение за управляеми клапи, които да не разчитат на напора на вентилаторите. Засега съм се спрял на едни 12V соленоидни буталца с ход на буталото 4 мм и ще мисля някаква лостова система, която да отваря възвратната клапа. Но всякакви други идеи са добре дошли.

Обмислям и варианта да сменя вентилаторите на стаите с по-мощни, но такива намирам само от ф125 нагоре и по-шумни. Тоест засега се въздържам от този ход, но все пак го имам предвид.

Отоплението е ясно - един калорифер, който харчи майка си и баща си и готово. Аз съм на ТЕЦ обаче и ако слагам калорифер, то той ще е колкото да не ми замръзват питите зимата и да не ми влиза -15 градуса директно в помещенията. Проблема ми е охлаждането...
denuchi - специалист
Сещам се за още нещо. Помислил ли си за периода от време в който рекуператора ще има опасност от замръзване. Как ще се извършва тази функция, под него поставил ли си кондензна ваничка. По въпроса за климатизацията. Ето една щура идея от мен. Вместо калорифер слагаш един топлообменник, който се захранва от радиатора. Малко повече единици на топломера но без масово харчене на ел. енергия. Продължавам с щурите работи. Сглобяваш си една самоделка ТП въздух-вода примерно от някоя стар климатик. И през летните месеци всместо водата от теца в топлообменника ще преминава водата от климатика. А ще може и в периода когата все още теца не работи да подаваш и малко топлина от ТП.
denuchi - специалист
Опа няколко топлообменника. Няколко но дребнички.
mishoboss - специалист
Дай малко повече инфо за тази идея, че нещо не схванах баш къде са тези топлообменници, има ли климатик, няма ли... ;)

Между другото ми се върти една много щура идея в главата от няколко дни. Елемент на Пелтие залепен директно за питите на рекуператора. От една страна той ще предпазва питите от замръзване като ги грее зимата, от друга страна лятото ще ги изстудява и респективно преминаващия въздух през тях. Функцията топло/студено се сменя само като обърнеш поляритета на пелтието. Въпроса е колко мощно пелтие ми трябва и дали няма да ми излезе през носа като сметка за ток, защото елемента на Пелтие не се слави с високо КПД. Но все пак мисля, че е идея, която не е за пренебрегване :)
denuchi - специалист
Топлобменниците след рекуператора. Преди или след вентилатора по избор. Тоест ще трябват 3 бр. топлообменници. Съобразени с въздуховодите и мощността нужна за затопляне и охлаждане на въздуха. Климатик ще има той ще изработва студената вода за летният сезон. Нищо не спомена за обледеняването на рекуператорите. Помислил ли си за това. Това за Пелтие не знам струва ми се още по щуро. Каква ще е нужната мощност немога да ти кажа. Но си мисля, че с ел. нагривател ще е по тънко.
mishoboss - специалист
Не съм мислил за обледеняването сериозно все още... а ме плаши, защото рекуператора ми е в килера. Ако сложа калорифер на входа преди рекуператора и ваничка под него, която да отвежда водата в канала? Или на питите пак ще има вода?

Пелтието е много щура идея, не за друго, просто КПД-то му е много ниско. Трябва да попрочета малко по въпроса, но не съм много оптимистично настроен :)
a_stoev - майстор
mishoboss, Канален климатик е 700лв. не мисля че е скъпо, но схемата която си реализирал е доста объркана. Пак ще ти ги изредя:
Няма нужда от отделни рекуператори..
Щом държиш на регулируем поток, сложи управляеми клапи към всяка стая и вентилатори.
Каналното тяло няма да хареса много променливия дебит, освен ако не е над минималния.
Трябва ти байпас на входа за размразяване.
Винаги ще има конденз на рекуператора, независимо от сезона
Комина ще поеме ли изхвърляния въздух, без да пречи на съседите, ако ти пука за тях де.
Вентилаторите трябва да имат минимален товар по вход. Топлобменика ги спъва много и затова нямат дебит.
Забрави за пелтието.
За апартамент не мисля че си струва. Трябва сериозни отвори по стените, а никой няма да се навия да ти разпише конструктивен проект. Без проект всеки застраховател може да те наведе, когато на бабата през три етажа и падне мазилката. При тухлени преградни стени е по-леко от панел и може и да стане.
denuchi - специалист
Последно на какъв етап си в момента. Има ли време за промени или е късно вече.

Тема "DIY климатизация и ел. клапи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: