Здравейте, бях задал този въпрос в една друга тема, но виждам, че се е случила случка на форума и е върнат бекъп чак от май месец и коментарите вече ги няма. Затова питам отново, но този път в самостоятелна тема.
В момента изграждам вентилация в апартамента ми с рекуператор или по-точно с два. Прилагам груба схема на инсталацията:
ventilation.png (51.26 KиБ) Видяна 5223 пъти
Въпросът ми е следния - как може най-лесно и с най-малко финанси да се добави климатизация към вентилацията тип "направи си сам"? Апартамента е изцяло източен, на втори етаж и захранен с ТЕЦ, тоест бих искал да избегна скъпата и ненужна според мен инвестиция от закупуване на няколко отделни сплит системи или канален климатик, тъй като ще се ползват само за изстудяване и то не повече от 15-20 дена в годината.
В помещението, в което се намира рекуператора са изведени канализация, водопровод и комин. Това, което си мисля е да използвам компресор от хладилник, водна пита и вентилатор, който да обдухва радиатора на компресора в комина. Нямам обаче никакви познания в тази област и се страхувам да не направя някоя тотална глупост. Затова ще съм много благодарен ако подскажете някое готово или полуготово решение, което с минимално преправяне да влезе в употреба. Не гоня някакви зверски параметри на охлаждане, както казах апартамента е източен, на втори етаж, има изолация и ще разполага с ел. управляеми плътни ролетни щори, които ще спират притока на топлина денем.
-----------
Имам и втори подвъпрос
Мисля как да направя ел. управляеми клапи. Нещо като ПЖР със задвижка за 150 лв., но гоня да е поне 5 пъти по-евтино ;) Идеята е да заменя "глупавите" възвратни клапи в системата с "умни" такива. Мислех да използвам нормални възвратни клапи ф100, машинка от централно на кола за 5 лв. и прост лостов механизъм, но машинката се оказа боклук - с ел. двигателче е и като му се спре подаването на ток, няма сила да задържи в крайно положение. Сега си мисля машинката от централното да я заменя с нещо от сорта на соленоидна (електромагнитна) задвижка, но не се сещам от къде мога да намеря подобно нещо със сходни параметри и за малко пари.
Всякакви идеи, колкото и да са налудничави са добре дошли. Както за климатизацията, така и за клапите
В момента изграждам вентилация в апартамента ми с рекуператор или по-точно с два. Прилагам груба схема на инсталацията:
Прикачен файл:
ventilation.png (51.26 KиБ) Видяна 5223 пъти
В помещението, в което се намира рекуператора са изведени канализация, водопровод и комин. Това, което си мисля е да използвам компресор от хладилник, водна пита и вентилатор, който да обдухва радиатора на компресора в комина. Нямам обаче никакви познания в тази област и се страхувам да не направя някоя тотална глупост. Затова ще съм много благодарен ако подскажете някое готово или полуготово решение, което с минимално преправяне да влезе в употреба. Не гоня някакви зверски параметри на охлаждане, както казах апартамента е източен, на втори етаж, има изолация и ще разполага с ел. управляеми плътни ролетни щори, които ще спират притока на топлина денем.
-----------
Имам и втори подвъпрос

Всякакви идеи, колкото и да са налудничави са добре дошли. Както за климатизацията, така и за клапите