Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
solo5 - майстор
Доскоро се чудех как да скрия едни тръби в банята
(темата: Прикриване на тръби в банята - Как?! е в съседен раздел)
Накрая се спрях на кутия от гипскартон, като се направят отвори навън към коридора, а не към самата баня
Така топлото от тръбите ще отива в коридора и хем ще топли, хем няма да е предпоставка да се спука гипскартона от прекалената топлина
Бях предвил вентилационни отвори с Ф50 - 4 горе и 2 долу
Колегата rulom даде страхотно предложение, да монтирам вентилаторче горе вместо да правя само вентилационен отвор
Какви са най-малките вентилатори, които мога да ползвам за целта :?
Гипскартонената кутия ще е с размери около 250х70х15cm
Това са тръбите:
Изображение
тази дебелата е ф100 и е централен щранг на топлото, а 2 от другите 3 също са топли :roll:
galin.com - специалист
Мисля, че няма нужда от вентилатори. Тези отвори от фи 50 май ще са малки. А и до колкото знам трябва да влиза толкова колкото излиза че иначе може и наистина да просвири. :) Аз бих сложил 100 мм долу и горе.
Идва ми на идея, така и така го затваряш това пространство, да накъдриш малко дебелата тръба (а защо не и топлите от тънките) с някакви алуминиеви профили примерно. Така ще увеличиш топлоотдаването. А за да не се вижда през решетката може да сложиш на входа отвътре една тръба фи 110 насочена нагоре под ъгъл да речем 30 градуса - хем ще увлича въздуха и ще го насочва нагоре.
Може да се поглезиш и да сложиш и алуминиево фолио на тавана да екранира и да не отива в съседите горе ама това са вече изцеждане на последните ватчета и глезотии.
По-интересен ми е въпроса за височината на изходящоя отвор. Къде мислиш да е ?
solo5 - майстор
galin.com написа:
Аз бих сложил 100 мм долу и горе.
100mm е много, няма да стои добре естетически
мисля, че 2 броя ф50 или 3 броя ф50 ще свършат добра работа
galin.com написа:
да накъдриш малко дебелата тръба (а защо не и топлите от тънките) с някакви алуминиеви профили примерно. Така ще увеличиш топлоотдаването.
не искам да шмекерувам за сметка на комшиите :roll:
galin.com написа:
Може да се поглезиш и да сложиш и алуминиево фолио на тавана да екранира и да не отива в съседите горе
това е добра идея, ще го направя така :2thumbs:
galin.com написа:
По-интересен ми е въпроса за височината на изходящоя отвор. Къде мислиш да е ?
на една педя от тавана ще са горните отвори
и една педя от пода - долните :roll:
mitko414 - специалист
За вентилатор бих ти препоръчал тези, който се ползват в компютрите, размер 80х80, на 12V са, но с един адаптер решаваш въпроса. Този тип вентилатори са много по-издържливи, тихи и по-евтини от тези за баня. Тук може да си избереш.
EmoZ - специалист
Соло и аз влезнах в същият 'казус', но се отказах напълно от конвекцията покрай тръбата, предвид това, че естествена или принудена (с вентилатор) няма как да се предотврати замърсяването на тавана. Просто ще почернее за много кратко време от праха носен от въдуха.
Единственото, което ми дойде наум е 'високият' отвор да се разположи по-ниско, но това обезсмисля цялата работа.Така че реших просто да затворя тръбите.

Като го направиш пиши какъв ще е резулата при теб. :)

Успех.
solo5 - майстор
аз почти го направих
направих отвори хоре и долу
сложих по 2 тръби Ф50 горе и 2 долу
на тях идеално ми пасват решетките, които съм купил
отвътре ще се затвори с гипскартон и не ми пука какъв ще стане тавана, макар да се съмнявам да почернее
просто няма да има достъп до влажния въздух в банята
защото изводите са към коридора :roll:
EmoZ - специалист
solo5 написа:
аз почти го направих
направих отвори хоре и долу
сложих по 2 тръби Ф50 горе и 2 долу
на тях идеално ми пасват решетките, които съм купил
отвътре ще се затвори с гипскартон и не ми пука какъв ще стане тавана, макар да се съмнявам да почернее
просто няма да има достъп до влажния въздух в банята
защото изводите са към коридора :roll:
Не от въздуха в банята, от въздуха в коридора, на ниво около пода, от там мисля, че ще дойде почерняването.

Ако нямаш проблем, след тоя отоплителен сезон и аз ще пробия отвори към коридора. :-D

Успех.
solo5 - майстор
само не разбрах кой таван ще почернее :?
тоя в коридора или тоя в банята зад гипскартона :roll:
EmoZ - специалист
solo5 написа:
само не разбрах кой таван ще почернее :?
тоя в коридора или тоя в банята зад гипскартона :roll:
Ами този от страната на отворите, значи при теб в коридора. :)

Прикачен файл

Pipes.JPG
сивичкото по тавана на коридора е прахта
Pipes.JPG (9.14 KиБ) Видяна 3595 пъти
ribnikolaevi - майстор
Какво стана, Соло5, почерня ли тавана, или не успя? Дай снимка.

Тема "Чуденка за вентилация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: