Здравейте,
четох доста форума, нов съм и се чудя дали мога да реализирам идея за водно подово за отопление и вентилаторни конвектори за отопление и охлаждане.
Апартамент тухла, 5-ти етаж, външна изолация.
Стар блок от 69-та година.
Желано свързване на двете - към централното парно (ТЕЦ Русе).
Подовото - само в кухнята (12м2), коридора (10м2) и банята (4м2).
Конвекторите - в кухнята (ако се наложи), в спалнята (18м2) и хола (22м2).
Така или иначе почвам ремонт със смяна на теракота от кухнята и коридора и се замислих кой ще е най-комфортния, ефикасния и икономически изгоден вариант.
Сегашните радиатори не топлят кой знае колко, може би не са изчислени правилно, та и тях трябва да сменям, за това се замислих за конвекторите.
Новото покритие ще е също теракот или гранитогорес.
С изолация (стиропор или фибран 50 мм), тръби, мрежа, замазка с фибри и пластификатори около 50 мм.
Как да става подаването на вода за охлаждане към конвекторите?
Моля за съвети какви кръгове трябват, какви основни блокове трябва да ползвам, допълнителни помпи, други съдове?
Знам, че трябва от топлинния счетоводител да ми поставят нов уред за измерване на консумацията на топлинна енергия на входа на апартамента, който е около 400 лв.
Но не знам как стои въпросът с разрешаването и узаконяването на такава инсталация.
Тръбите мисля да са 16 мм PEX-AL-PEX или полибутиленови.
Ако имате и принципна схема за реализация, ще съм благодарен.
Как стои въпроса с това, че водата от ТЕЦ обикновено може да е по-гореща от необходимите макс. 45 градуса за подово.
Заслужава ли си изобщо да се хващам с такава инсталация?
Или мога само с конвектори?
Или пък да си сменя радиаторите (2-та са чугунени, като в хола видно е малък, третия алуминиев, да сложа и ел. лира в банята (тази от парното е отрязана на целия вход)) с правилно изчислени стоманени от Стражица и да не се занимавам?
Какъв бюджет да си приготвя?
Благодаря предварително на отзовалите се.
четох доста форума, нов съм и се чудя дали мога да реализирам идея за водно подово за отопление и вентилаторни конвектори за отопление и охлаждане.
Апартамент тухла, 5-ти етаж, външна изолация.
Стар блок от 69-та година.
Желано свързване на двете - към централното парно (ТЕЦ Русе).
Подовото - само в кухнята (12м2), коридора (10м2) и банята (4м2).
Конвекторите - в кухнята (ако се наложи), в спалнята (18м2) и хола (22м2).
Така или иначе почвам ремонт със смяна на теракота от кухнята и коридора и се замислих кой ще е най-комфортния, ефикасния и икономически изгоден вариант.
Сегашните радиатори не топлят кой знае колко, може би не са изчислени правилно, та и тях трябва да сменям, за това се замислих за конвекторите.
Новото покритие ще е също теракот или гранитогорес.
С изолация (стиропор или фибран 50 мм), тръби, мрежа, замазка с фибри и пластификатори около 50 мм.
Как да става подаването на вода за охлаждане към конвекторите?
Моля за съвети какви кръгове трябват, какви основни блокове трябва да ползвам, допълнителни помпи, други съдове?
Знам, че трябва от топлинния счетоводител да ми поставят нов уред за измерване на консумацията на топлинна енергия на входа на апартамента, който е около 400 лв.
Но не знам как стои въпросът с разрешаването и узаконяването на такава инсталация.
Тръбите мисля да са 16 мм PEX-AL-PEX или полибутиленови.
Ако имате и принципна схема за реализация, ще съм благодарен.
Как стои въпроса с това, че водата от ТЕЦ обикновено може да е по-гореща от необходимите макс. 45 градуса за подово.
Заслужава ли си изобщо да се хващам с такава инсталация?
Или мога само с конвектори?
Или пък да си сменя радиаторите (2-та са чугунени, като в хола видно е малък, третия алуминиев, да сложа и ел. лира в банята (тази от парното е отрязана на целия вход)) с правилно изчислени стоманени от Стражица и да не се занимавам?
Какъв бюджет да си приготвя?
Благодаря предварително на отзовалите се.